Μέθοδος Μαρό Κοντό
Φωτογραφία: Shutterstock
16|01|2021 15:00
SHARE
KONMARI METHOD

Με αυτό το πρόγραμμα των 8 εβδομάδων της Marie Kondo θα οργανώσετε το σπίτι σας όπως ποτέ ξανά


Το 2020 μας αποχαιρέτησε πριν από μερικές ημέρες δίνοντας τη θέση του στη νέα χρονιά. Μια νέα χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και μια ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Πέρυσι χρειάστηκε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις και τα όριά μας, σε έναν αγώνα αντοχής (που ακόμη δεν έχει τελειώσει). Η αλλαγή του χρόνου ωστόσο σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Μια επανεκκίνηση, που σβήνει τις κακές αναμνήσεις για να υπάρξει χώρος για τις νέες.

Αυτό το restart μπορείτε να το κάνετε ξεκινώντας από τον προσωπικό σας χώρο.
Καθαρίζοντας το σπίτι σας, κάνετε χώρο σε νέα πράγματα που θα έρθουν. Σύμφωνα με τη guru της οργάνωσης, Marie Kondo, όσο περισσότερο περιορίζετε το χάος, τόσο πιο δεκτικοί γίνεστε σε όσα καλά έρχονται.
Η γυναίκα που εφηύρε το concept KonMari κυκλοφόρησε ένα «Tidy Challenge» οκτώ εβδομάδων που αποτελείται από καθημερινές δουλειές που βοηθούν να αποκαταστήσετε την ηρεμία και να αυξήσετε την παραγωγικότητα στο σπίτι σας ενώ διασκεδάζετε.

Το project θέλει να εστιάζετε σε ένα θέμα κάθε εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία της μεθόδου KonMari και να οραματιστείτε πώς θα θέλατε να είναι το σπίτι σας στο τέλος αυτού του challenge. Έχετε λοιπόν μία εβδομάδα να σκεφτείτε πώς θέλετε να αισθάνεστε στο σπίτι σας, να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο και να τραβήξετε φωτογραφίες από όλες τις γωνιές προκειμένου να έχετε το "πριν" και το "μετά".

Τη δεύτερη εβδομάδα, θα ασχοληθείτε με τα ρούχα. Θα χρειαστεί να βγάλετε έξω από τις ντουλάπες και τα πατάρια όλα σας τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Ξεχωρίστε τα σε δύο στοίβες. Στη μία θα τοποθετήσετε αυτά που σας φέρνουν χαρά και στην άλλη όσα δεν σας κάνουν να χαμογελάτε.

Το πρόγραμμα της τρίτης εβδομάδας περιλαμβάνει την οργάνωση βιβλίων. Βγάλτε όλα σας τα βιβλία και ξεχωρίστε αυτά που σας δίνουν χαρά σε ένα σημείο και τα υπόλοιπα σε ένα άλλο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 4ης εβδομάδας θα χρειαστεί να τακτοποιήσετε τη χαρτούρα που βρίσκεται στο σπίτι σας. Αποδείξεις, συμβόλαια, κάρτες, λογαριασμούς. Ξεχωρίστε τα ανά κατηγορία και δημιουργήστε άλλο ένα κουτί για τα εισερχόμενα.

Την πέμπτη εβδομάδα θα χρειαστεί να ασχοληθείτε σοβαρά με τα ηλεκτρονικά και τα εργαλεία που έχετε στο σπίτι σας. Ξεχωρίστε τα σε κατηγορίες. Αδειάστε τα ράφια της κουζίνας και ξεχωρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε. Κάντε το ίδιο με το μπάνιο σας.

Την έκτη εβδομάδα βγάλτε όσα αντικείμενα και σουβενίρ έχετε στο σπίτι σας και ξεχωρίστε τα. Βγάλτε βραβεία που τυχόν έχετε πάρει, ημερολόγια και σκανάρετε παλιές φωτό. Κρατήστε ό,τι σας δίνει χαρά.

Σύμφωνα με την Marie Kondo, την έβδομη εβδομάδα πρέπει να αρχίσετε να αποθηκεύετε ό,τι έχετε ξεσκαρτάρει και θέλετε να κρατήσετε (δηλαδή ό,τι σας δίνει χαρά). Βρείτε το σωστό χώρο για τα αντικείμενά σας, διπλώστε τα και τοποθετήστε τα σε σειρά. Από τα ρούχα, μέχρι τα βιβλία και τα εργαλεία σας.

Την τελευταία εβδομάδα, βάλτε τη δική σας πινελιά στο σπίτι. Δημιουργήστε μια δυναμική γωνιά για εσάς, Τοποθετήστε τα βιβλία στα ράφια ανα χρώμα. Φωτογραφίστε το "μετά" για να δείτε τη δουλειά που κάνατε στην πράξη.

SHARE