fbpx Tree House School: Το project ενός αρχιτέκτονα για τα σχολεία στην post-covid εποχή -Μοιάζουν με ξύλινο δεντρόσπιτο | BOVARY
Tree-House School
Tree-House School /Φωτογραφία: Valentino Gareri
SHARE
TREE HOUSE SCHOOL

Tree House School: Το project ενός αρχιτέκτονα για τα σχολεία στην post-covid εποχή -Μοιάζουν με ξύλινο δεντρόσπιτο


Το σχέδιο ενός σχολείου που θα προφυλάσσει τους μαθητές από τον Covid-19 δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Valentino Gareri.

Το «Tree-House School», ή αλλιώς ένα σχολείο που μοιάζει με δεντρόσπιτο, έχει σκοπό να εκτείνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο ενώ εισάγει έναν εναλλακτικό χώρο μάθησης.

Ο Gareri εμπνεύστηκε αυτό το project με τον σκοπό η αρχιτεκτονική να υπηρετήσει τις ανάγκες ενός post-Covid κόσμου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πανδημία απέδειξε την επιθυμία μας να συνδεθούμε με τη φύση ενώ έκανε τους αρχιτέκτονες να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα.

«Τα σχολεία του μέλλοντος θα πρέπει να σχεδιαστούν κάτω από μία νέα οπτική: Από το να εξετάζουν μόνο τα κριτήρια της βιωσιμότητας, θα πρέπει να αγκαλιάσουν την ικανότητα να συντηρήσουν τις νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε η κοινωνία λόγω της πανδημίας», αναφέρει ο ίδιος.

Valentino Gareri
Valentino Gareri

Αυτή η πεποίθηση ενέπνευσε την ευελιξία που υπάρχει στο project, όπως φαίνεται, μέσω της αρθρωτότητας και του εύρους των τύπων χώρου.

Οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι συνδέονται (για καλύτερο εξαερισμό) και μέρη του κτηρίου μπορούν να μεταμορφωθούν σε χώρους που πάνε πέρα από την εκπαίδευση -όπως κατοικίες και ιατρικά κέντρα.

Valentino Gareri
Valentino Gareri

Η συνολική εικόνα περιλαμβάνει δύο αλληλοσυνδεόμενα δαχτυλίδια που περιλαμβάνουν αρθρωτά τμήματα των 55,7 τ.μ.

Κάθε τμήμα είναι φτιαγμένο από σταυροειδή ξύλο και έχει πρόσβαση σε μία από τις δύο αυλές που δημιουργούν τα δαχτυλίδια. Το κυκλικό σχέδιο επιτρέπει στους μαθητές και τους δασκάλους να διατηρήσουν μια οπτική σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο και το φυσικό φως.

Valentino Gareri
Valentino Gareri

Το φιλόδοξο project περιλαμβάνει χρησιμοποιούμενες «πράσινες» στέγες, φυσικό κλιματισμό μέσω του εξαερισμού, ηλιακά πάνελ και σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται επιλέχτηκαν με βάση τη βιωσιμότητα αλλά κυρίως για να αναμειχθούν με το φυσικό περιβάλλον.

Valentino Gareri
Valentino Gareri

Η πρόταση του Gareri δίνει έμφαση στη σημασία του σχεδιασμού με τη φύση και τη βιωσιμότητα.

Το σχολείο-δεντρόσπιτο μοιάζει ιδανικό για τα παιδιά.





SHARE