Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
23|01|2023 17:02
SHARE
DESIGN MARVEL

Τo σουρεαλιστικό σπίτι του Σαλβαδόρ Νταλί στο Port Lligat της Ισπανίας


Το σημερινό Σπίτι-Μουσείο του Σαλβαδόρ Νταλί στο Καντακές της Βορειοανατολικής Ισπανίας υπήρξε η μοναδική μόνιμη κατοικία του διάσημου σουρεαλιστή ζωγράφου.

Κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, ο Καταλανός καλλιτέχνης επισκεπτόταν συχνά την παραθαλάσσια κωμόπολη στην Costa Brava της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μία βαθιά συναισθηματική σύνδεση με την περιοχή. Ο ίδιος δήλωνε γοητευμένος από το φυσικό κάλλος του τοπίου, το λαμπερό φως και την απομόνωση του τόπου, εξού και το 1930 οδηγήθηκε στο Portligat, ένα μικρό ψαροχώρι στα πέριξ του Καντακές όπου και αποφάσισε να εγκατασταθεί. Εκεί έζησε και εργάστηκε κανονικά μέχρι το 1982, όταν, μετά το θάνατο της αγαπημένης του συντρόφου Gala, μετακόμισε στο κάστρο Púbol.

Αναφερόμενος στην αγαπημένη του συνοικία, ο Νταλί είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Το Portlligat είναι ο ιδανικός τόπος για τη δουλειά μου. Όλες οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές: ο χρόνος περνάει πιο αργά και κάθε ώρα έχει την κατάλληλη διάσταση. Υπάρχει μια γεωλογική γαλήνη: είναι μια μοναδική πλανητική περίπτωση».

Ξεκινώντας από μία μικρή ψαράδικη καλύβα, ο αείμνηστος καλλιτέχνης και η διάσημη σύζυγος του Gala ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας σταδιακά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα πιστό στην υπερρεαλιστική αισθητική τους. Στο βάθος του χρόνου (40 σχεδόν έτη) το σπίτι ολοένα και επεκτεινόταν. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο ίδιος, ήταν «σαν μια πραγματική βιολογική δομή […]. Κάθε νέος παλμός στη ζωή μας είχε το δικό του νέο κύτταρο, το δικό του δωμάτιο». Μετά από πολλούς πειραματισμούς και προσθαφαιρέσεις στοιχείων, προέκυψε εν τέλει η σημερινή λαβυρινθώδης δομή.

Έχοντας ως αφετηρία το BearLobby, τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού συνδέονται μεταξύ τους με στενά χολ και ασύμμετρους διαδρόμους, διαμορφώνοντας ενδιαφέρουσες αλλαγές επιπέδων. Οι χώροι είναι γεμάτοι με πλήθος αντικειμένων και αναμνηστικών που ανήκουν στον Νταλί και διακοσμημένοι με στοιχεία που τους καθιστούν ιδιαίτερα ζεστούς και φιλόξενους: χαλιά, αποξηραμένα λουλούδια, βελούδινες ταπετσαρίες, έπιπλα αντίκες κ.ο.κ. Φυσικά, από τη διακόσμηση του εν λόγω σπιτιού δε θα μπορούσαν να λείπουν τα σουρεαλιστικά στοιχεία -άλλοτε πιο επιβλητικά και άλλοτε πιο κρυπτικά.

Στο σαλόνι του Casa-Museu (Σπίτι-Μουσείο) οι επισκέπτες θα βρουν ένα μεγάλο γλυπτό ανθρώπινου αυτιού αλλά και τη διάσημη συλλογή του Νταλί με τις μουστάκινες προσωπογραφίες, συμπεριλαμβανομένης της Μόνα Λίζα, στην οποία ο ίδιος ο Νταλί έδωσε τριχωτά χείλη. Ένα λούτρινο αρνάκι, μια παιδική καρέκλα και ένα μακρύ, χαμηλό τραπέζι στοιβαγμένο με σημειωματάρια και σκίτσα συγκαταλέγονται στα ασυνήθιστα αντικείμενα του σαλονιού. Τον κήπο του ιδιαίτερου σπιτιού κοσμούν σουρεαλιστικά γλυπτά, όπως το διάσημο λευκό αυγό, σήμα κατατεθέν της οικείας του Νταλί στο Port-Lligat.

Σήμερα, το εμβληματικό σπίτι του Νταλί λειτουργεί ως μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο στούντιο, τη βιβλιοθήκη αλλά και τους κήπους του καλλιτέχνη, πέρνοντας μία γεύση από την καθημερινότητά του.

Δείτε το σουρεαλιστικό σπίτι του Σαλβαδόρ Νταλί στη Port Lligat:

SHARE