Το σπίτι του αρχιτέκτονα Philippe Maidenberg στο Παρίσι
Το σπίτι του αρχιτέκτονα Philippe Maidenberg στο Παρίσι/Φωτογραφία stephen kentjohnson
13|11|2023 14:16
SHARE
PHILIPPE MAIDENBERG

Το σπίτι ενός Γάλλου αρχιτέκτονα στο Παρίσι είναι μια ωδή στον καλό σχεδιασμό και την απλότητα


Ο παριζιάνος αρχιτέκτονας Philippe Maidenberg έχει δουλέψει σε αμέτρητα ξενοδοχεία στο Παρίσι (όπως το Hotel Bel Ami, το Hotel 123 Sébastopol και το Atala Hotel), και ενώ τα σχέδια τόσο του σπιτιού όσο και του ξενοδοχείου πρέπει να είναι πρακτικά, ανθεκτικά και άνετα, οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

«Είμαστε πολύ παιχνιδιάρηδες όταν σχεδιάζουμε ξενοδοχεία, λόμπι, εστιατόρια και μπαρ», λέει ο Maidenberg στο αμερικανικό περιοδικό gq. «Δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα, βίντεο και νέα υλικά. Το μετριάζουμε λίγο αυτό στα δωμάτια, επειδή αυτός είναι ο χώρος όπου οι άνθρωποι κοιμούνται και χαλαρώνουν. Για το σπίτι μου, όμως ήθελα να κάνω κάτι ήσυχο και ελαφρύ, απλό και άνετο για μια οικογένεια (αν και εκείνη την εποχή ήμουν ανύπαντρος). Είναι πολύ πιο δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις για τον εαυτό σου παρά για έναν πελάτη».

Η γειτονιά Sentier βρίσκεται στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ήταν ιστορικά μια περιοχή παραγωγής υφασμάτων και ενδυμάτων, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχει γίνει όλο και περισσότερο έδρα πολλών νεοφυών επιχειρήσεων και έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «Silicon Sentier». Πρόκεται για ένα τριώροφο σπίτι 1.600 τ.μ. που το αγόρασε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Μόλις κατάλαβα τις δυνατότητες που είχε το σπίτι, έκανα την προσφορά μου και υπέγραψα αμέσως», σημειώνει. Η ανακαίνιση διήρκεσε ένα χρόνο, και μόλις το σπίτι ολοκληρώθηκε, αγόρασε το γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Πέρα από το σπίτι, ο Maidenberg σχεδίασε και πολλά αντικείμενα. Οπως τον καθρέφτη που κρέμεται πάνω από το τζάκι, αλλά και το κίτρινο γραφείο του.

Η βεράντα που χωρίζει το σπίτι και το γραφείο είναι 320 τ.μ. «Τα 2χρονα παιδιά μου έρχονται και χτυπούν το παράθυρό μου κάθε μέρα για να παίξουν, ακόμη και όταν υπάρχουν πελάτες», λέει ο Maidenberg.

Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε, επίσης, την τραπεζαρία. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι από δέρμα και τα πόδια είναι από δρυ. Οι δρύινες και δερμάτινες καρέκλες σχεδιάστηκαν από τον Sylvain Dubuisson. Το δάπεδο με πλακάκια, κατασκευασμένο από λευκά και κίτρινα τσιμεντοπλακάκια, είναι το είδος του μοτίβου και του υλικού που μπορείτε να βρείτε σε παλιά λόμπι στο Παρίσι (αλλά όχι σε αυτά τα χρώματα).

Φωτογραφία: Stephen Kent Johnson
Φωτογραφία: Stephen Kent Johnson

Ο Maidenberg αγόρασε την καρέκλα Saarinen for Knoll Womb Chair σε μια vintage πώληση. Οι γυάλινες πόρτες ανοίγουν σε μια ντουλάπα με ένα γραφείο στο κέντρο. Το κλιμακοστάσιο, ηλικίας πιθανώς 150 ετών, είναι το μόνο αυθεντικό μέρος αυτού του σπιτιού που έχει απομείνει.

Μια άλλη άποψη του γραφείου του Maidenberg. Το πράσινο φωτιστικό αγοράστηκε, επίσης, σε μια vintage πώληση.

Φωτογραφία: Stephen Kent Johnson

Ένας καθρέφτης προσθέτει φως και διάσταση στην κύρια κρεβατοκάμαρα και επεκτείνει την ντουλάπα. Ο γυάλινος τοίχος μεταξύ του μπάνιου και του υπνοδωματίου παρέχει πρόσθετο φως. 0 Maidenberg έχει τον καναπέ Chesterfield εδώ και 25 χρόνια. Το λευκό φωτιστικό είναι σχέδιο του Arne Jacobsen.

Φωτογραφία: Stephen Kent Johnson

Οσον αφορά το γραφείο του, ο Maidenberg το σχεδίασε πριν από μερικά χρόνια. Η λευκή καρέκλα κατασκευάζεται από την Thonet.

Φωτογραφία: Stephen Kent Johnson
SHARE