Τα μεγαλύτερα λάθη στην διακόσμηση του σπιτιού που πρέπει να αποφύγετε
Φωτογραφία: Shutterstock
15|05|2024 13:46
SHARE
DECORATION

Τα λάθη στην διακόσμηση του σπιτιού που πρέπει να αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς


Από τα λάθος χρώματα, έως τα υπερβολικά πολλά έπιπλα, υπάρχουν πολλά λάθη στον εσωτερικό σχεδιασμό που είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Έτσι, οκτώ ειδικοί αποκαλύπτουν στο Independent τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Κρύες αποχρώσεις

«Ο κόσμος της ανάπτυξης ακινήτων εξακολουθεί να είναι κολλημένος σε αυτόν τον απαίσιο τόνο του μονότονου, ψυχοφθόρου γκρι. Αποφύγετε τα ψυχρά χρώματα. Μπορεί να είναι δημοφιλή, αλλά κάνει ένα σπίτι να μοιάζει με κενό καμβά και κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα να ζήσει με αυτά. Επιλέξτε αντ' αυτού τα πιο ζεστά ουδέτερα χρώματα», λέει η Philippa Thorp, ιδρύτρια και διευθύντρια του στούντιο σχεδιασμού Thorp με έδρα το Λονδίνο.

Shutterstock

Αυστηρά λευκοί τοίχοι

Επίσης, ο Martin Waller, ιδρυτής του οίκου σχεδιασμού Andrew Martin, σημειώνει: «Σε όλους αρέσει να βάφουν τους τοίχους τους λευκούς, πιστεύοντας ότι θα δώσουν στο δωμάτιο μια καθαρή αισθητική, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ αυστηρό και ασυγχώρητο χρώμα - ειδικά αν οι τοίχοι έχουν μικρές ατέλειες. Κάνει ό,τι δεν είναι τέλεια επιμελημένο να φαίνεται ακατάστατο».

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Matthew Williamson συνιστά: «Το χρώμα αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα της Ευρώπης: "Αντ' αυτού, βάψτε τους τοίχους σας σε μια απαλή απόχρωση του ρουζ ή του ροζ του γύψου. Είναι πολύ πιο εύκολο χρώμα για να ζήσετε με αυτό από ό,τι με το λευκό και έχει περισσότερη προσωπικότητα από το μπεζ ή το γκρι, διατηρώντας παράλληλα έναν ουδέτερο τόνο».

Shutterstock

Αισθητική αντί για πρακτικότητα

Αποφύγετε τα υψηλής συντήρησης, ευαίσθητα υλικά - ειδικά σε χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα. «Οι κουζίνες είναι ένας πολυάσχολος χώρος και ο πάγκος εργασίας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος, δέχεται πραγματικά το μεγαλύτερο βάρος. Μην κάνετε το λάθος να επιλέξετε το λάθος υλικό», συμβουλεύει ο Jonathan Stanley της μάρκας για επιφάνειες κουζίνας Caesarstone.

Συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο η ποιότητα της κουζίνας, αλλά και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων: «Η φυσική πέτρα, όπως το μάρμαρο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους λεκέδες. Για να αποφύγετε σημαντικές ζημιές, θα πρέπει να συντηρείτε τους μαρμάρινους πάγκους σας τουλάχιστον κάθε χρόνο. Η τεχνητή πέτρα, από την άλλη πλευρά, δεν απαιτεί σχεδόν καμία συντήρηση. Προσφέρει μια όμορφη, φυσική αισθητική, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτική και πρακτική».

Επαναλαμβανόμενα prints

«Μισώ την υπερβολική χρήση υφασμάτων και σχεδιών. Το ίδιο μοτίβο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κουρτίνες και μαξιλάρια και το κεφαλάρι - παντού, σε όλα. Είναι τεμπέλικη διακόσμηση και κουράζει οπτικά», λέει η Laetitia Thorp, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Thorp. «Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο ύφασμα πολλές φορές στο ίδιο δωμάτιο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να δημιουργήσετε layers χρησιμοποιώντας διαφορετικά αλλά συμπληρωματικά χρώματα, μοτίβα και υφές».

Παραμελείτε τον φωτισμό και το δάπεδο

Μην ξεχνάτε ότι τα χρώματα μπορεί να πάρουν διαφορετικές αποχρώσεις όταν τα βλέπετε κάτω από ορισμένους τύπους φωτισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν επιλέγετε δάπεδο.

Shutterstock

«Δεδομένου ότι το δάπεδο καταλαμβάνει τόσο μεγάλη επιφάνεια σε κάθε χώρο, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αισθητική του σπιτιού σας. Να θυμάστε ότι οι διαφορετικές συνθήκες φωτισμού θα επηρεάσουν την εμφάνιση των δαπέδων σας», εξηγεί ο Neel Bradham, διευθύνων σύμβουλος της μάρκας δαπέδων Parador. «Φροντίστε να δείτε το αγαπημένο σας δείγμα δαπέδου σε διάφορους φωτισμούς -φυσικό, ζεστό και ψυχρό- για να βεβαιωθείτε ότι είστε ευχαριστημένοι με αυτό πριν το εγκαταστήσετε σε όλο το σπίτι».

SHARE