Φωτογραφία: Instagram @taxidi_tinos

Taxidi: Πώς ένα νεοκλασικό σπίτι στην Τήνο μεταμορφώθηκε σε κυψέλη πολιτισμού -Για φαγητό, workshops, εκθέσεις

Κάποτε το όνομα της Τήνου είχε συνδεθεί με το προσκύνημα της Παναγίας, καθώς πιστοί συνέρρεαν, συρρέουν και θα συνεχίζουν να το κάνουν στο νησί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Εκτός από τις πολυδιαφημισμένες ομορφιές του νησιού, τα γραφικά χωριά και τις παραλίες, την αξεπέραστη γαστρονομία, το νησί της Τήνου διατηρεί και εξελίσσει μία ακόμη πλευρά, αυτή της Τέχνης. Το νησί της Τήνου συνδέεται, εδώ και χρόνια, με διάφορες μορφές της. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Γύζης και ο Χαλεπάς, γεννήθηκαν στο κυκλαδίτικο νησί και θεμελίωσαν την ελληνική τέχνη. Από την άλλη πλευρά, οι ανώνυμοι μαρμαράδες και ξυλογλύπτες σμίλευσαν την λαϊκή παράδοση.

Όλη αυτή η ιστορία συνεχίζεται με διαφορετικούς τρόπους, σήμερα, και άνθρωποι συμβάλλουν στην εξέλιξη και την ανάδειξη μοναδικών στοιχείων. Δύο από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Μάνθος Καλούμενος και η Virginie Muys που δημιούργησαν το TAXIDI στη χώρα του νησιού.

Ο κ. Καλούμενος που γεννήθηκε στην Καρδιανή και η Γαλλο-Βελγίδα σύντροφός του δημιούργησαν το TAXIDI, ενώνοντας όλα αυτά που αγαπούσαν και ενσαρκώνουν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Το Taxidi είναι ένας χώρος που κάθε επισκέπτης θα μπορεί να εκφράζεται, να διαγράφει το δικό του ταξίδι, παρατηρώντας, ανταλλάσσοντας σκέψεις και ιδέες, ανακαλύπτοντας. Μια εμπειρία, δηλαδή. Ένα κατάστημα, ένα καφέ, μια γκαλερί και ένα εργαστήριο μεταμορφώνονται σε σημεία συνάντησης και αφορμές για εξερεύνηση.

Στο διώροφο νεοκλασσικό η πράσινη πόρτα παραμένει ανοικτή για να καλωσορίσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους και κάποιο σνακ, να διαβάσουν το βιβλίο τους και να έρθουν σε επαφή με έργα καλλιτεχνών, όπως η Μάρα Δεσύπρη και η Αγγελική Σταματάκου, αλλά και προϊόντα διάφορων brands και designers, όπως κοσμήματα, περιοδικά, γλυπτά και κεραμικά.

Το TAXIDI θυμίζει κυψέλη δημιουργίας, καθώς διοργανώνονται εργαστήρια με ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες και χειροτέχνες σε διάφορους τομείς, όπως: ζωγραφική, μουσική, ξυλογλυπτική και κεραμική. Τα πρότζεκτ απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.

Πού: Ακτή Βασιλέως Κωνσταντίνου 4-6, Χώρα, Τήνος, 6936856138