Τα μυστικά για να είναι το σπίτι πάντα οργανωμένο
unsplash/@figmentprints
ORGANIZE

5+1 εύκολα βήματα για να αποσυμφορήσεις τις γωνιές του σπιτιού σου


Όλοι έχουμε την τάση να «γεμίζουμε» τις πιο φωτεινές γωνιές του σπιτιού μας με μικρά χαριτωμένα μικρά αξεσουάρ και αντικείμενα. Αποτέλεσμα αυτού όμως είναι πάντα οι διακοσμητικές μας ανησυχίες να «πνίγουν» τον χώρο. Τι θα έλεγες λοιπόν για μερικά tips που θα μπορούσαν αποτελεσματικά να απελευθερώσουν αυτές τις γωνιές του σπιτιού σου;

Είναι γνωστό πως ένα οργανωμένο- και περιποιημένο- σπίτι μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία μας, ξεκινώντας βέβαια από την κρεβατοκάμαρα, ένα δωμάτιο ιδανικό για χαλάρωση. Όσο πιο ανάλαφρη η αύρα του, τόσο και πιο «ανάλαφρα» και τα όνειρά σου. Όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για ένα καλό ξεκαθάρισμα επομένως, συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα αλλάξουν τη ζωή σου.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της «αποσυμφόρησης» των χώρων του σπιτιού σου, δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Μπορεί να μοιάζει μια διαδικασία δύσκολη στην αρχή με τις χρήσιμες συμβουλές των ειδικών όμως η επιτυχία είναι δεδομένη.

H Life CoachKate Ibbotson, ειδική σε θέματα οργάνωσης αλλά και Founder του A Tidy Mind δίνει τα φόντα της, όχι μόνο περί σωστής διαχείρισης και τακτοποίησης του σπιτιού, αλλά μας βοηθά να διατηρήσουμε αυτή την τάξη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χρειάζεσαι ένα καλό πλάνο πριν τη ριζική τακτοποίηση του σπιτιού.

Όπως η Kate τονίζει, αν σκοπεύεις να συμμαζέψεις το σπίτι καλό είναι να μην ξεκινήσεις με τα αναμνηστικά διακοσμητικά και τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας για εσένα. Αν και καλό είναι να μην δένεσαι με άψυχα αντικείμενα, σε καταλαβαίνω. Παρόλα αυτά, οι όμορφες αναμνήσεις σου δεν θα χαθούν μαζί με τα σκονισμένα σουβενίρ- τα οποία σημειωτέων είχες στριμώξει στο βάθος της ραφιέρας.

pexels/@arina-krasnikova

Η ακαταστασία είναι συχνά αποτέλεσμα αναβλητικότητας.

Η αποφασιστικότητα είναι το Α και το Ω και όταν μιλάμε για αποφασιστικότητα αναφερόμαστε φυσικά στην πυγμή σου να αφήσεις «πίσω» διακοσμητικά ή και ρούχα από την γκαρνταρόμπα σου τα οποία δεν χρειάζεσαι πια. Έλα, παραδέξου το, έχεις ένα συρτάρι στην ντουλάπα σου με όλα εκείνα τα t-shirts τα οποία λατρεύεις όμως δεν φοράς.

Αποφάσισε να «αδειάσεις» τις ντουλάπες σου, χάρισε σε φίλες σου ό,τι δεν χρειάζεσαι- συμπεριλαμβανομένων και των διακοσμητικών- δώρισε παλιά σου μπουφάν και ρούχα σε όσους τα έχουν ανάγκη και ναι, αυτή είναι μια καλή πράξη που πρέπει να υιοθετήσεις ASAP.

«Κατηγοριοποίησε τους χώρους τους οποίους πρέπει και θέλεις να τακτοποιήσεις»

Αυτός είναι σίγουρα ένας μαγικός τρόπος ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο από το πρόγραμμά σου, συνάμα όμως θα σε βοηθήσει αφού η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματικότατη.

Φτιάξε ένα πλάνο στο οποίο θα ξεκινάς για παράδειγμα από έναν συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Θα μπορούσες όμως και να ξεκινήσεις από τα μικρά, όπωςτο συρτάρι με τα είδη πρώτης ανάγκης, το γραφείο σου, το έπιπλο της τηλεόρασης και το τραπεζάκι τους σαλονιού. Έτσι, θα είναι αισθητά τα αποτελέσματα, ο χώρος θα αδειάσει και, πίστεψέ με, θα είναι μια υπέροχη επιβράβευση του κόπου σου.

pexels/@cottonbro

Εξακολουθείς να μην ξέρεις πώς ή από πού να ξεκινήσεις;

Οι συμβουλές της Kate, είναι οι παρακάτω:

1.Ξεκίνα με το γκαράζ και τις αποθήκες. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χώρο για αντικείμενα που αναζητούν μια καθαρή γωνιά να αποθηκευτούν.

2. Οι διάδρομοι, το χολ και τα μπαλκόνια μπορούν να είναι οι αμέσως επόμενοι χώροι.

3. Συνέχισε με την τακτοποίηση του μπάνιου γιατί, η αλήθεια είναι πως θα ξοδέψεις λιγότερο χρόνο σε αυτό το δωμάτιο.

4. Από εκεί, πήγαινε στην κουζίνα. Είναι ένας χώρος το οποίος χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Παρόλα αυτά, εκεί δεν θα βρεις πολλά διακοσμητικά με τα οποία έχεις συναισθηματικό δέσιμο, επομένως, εύκολα θα πετάξεις στην ανακύκλωση όσα δεν χρειάζεσαι.

5. Έπειτα ακολουθούν, κρεβατοκάμαρα, ντουλάπες και σαλόνι. Σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει σίγουρα να προετοιμαστείς! Φρόντισε να ξεφορτωθείς παλιά διακοσμητικά τα οποία δεν σε εκφράζουν πια αλλά και ρούχα τα οποία δεν φοράς. Άλλωστε, σκοπός είναι να τακτοποιήσεις και ναι αποσυμφορήσεις τους χώρους του σπιτιού σου, όχι να στριμώξεις τα πάντα σε μια κούτα στο πατάρι.

pexels/@jason-boyd

Δημιούργησε νέους αποθηκευτικούς χώρους.

Με τους νέους αποθηκευτικούς χώρους, θα βρεις τη λύση που έψαχνες όσον αφορά την ακαταστασία επάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού, και του γραφείου. Δημιούργησε έναν αποθηκευτικό χώρο για τα έγγραφά σου, τα ακουστικά, τους φορτιστές, ακόμη και για τις τσάντες σου τις οποίες στοιβάζεις στο έπιπλο της εισόδου.

Ένας άλλωστε από τους παράξενους αλλά χρυσούς κανόνες της Kate είναι ο εξής: «Αν δεν το βλέπεις, δεν το χρησιμοποιείς». Αυτός ο κανόνας σε τι μπορεί να σου φανεί χρήσιμος; Σκοπός είναι να μην παραγεμίζεις τους αποθηκευτικούς χώρους και κατ’ επέκταση να διατηρείς την ισορροπία στους χώρους του σπιτιού σου.

Σταμάτα να συλλέγεις χαριτωμένα μικροαντικείμενα αλλά και πράγματα τα οποία ήδη υπάρχουν στο σπίτι.

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της... περισυλλογής αντικειμένων. Βέβαια, αν ψάξεις στο σπίτι θα βρεις- χωρίς καμιά αμφιβολία- κάποιο παρόμοιο αντικείμενο. Από το πιο μικρό διακοσμητικό, μέχρι και εκείνη την κούπα που τόσο λατρεύεις. Ή μήπως είναι περισσότερες από μια;

Η υπερκατανάλωση, όχι μόνο μπορεί να κοστίσει στο πορτοφόλι σου, αλλά μπορεί να στοιχίσει και στο χώρο του σπιτιού σου.

Σύμφωνα με την Kate, αν σκοπεύεις να ψωνίσεις κάτι, είναι προτιμότερο να ξοδέψεις κάποια χρήματα παραπάνω για να πάρεις κάτι καλύτερης ποιότητας. Αυτό θα σου δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και το αντικείμενο θα «αντέξει» περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα.

Bonus Tip: Αν βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα ένα δεκάλεπτο μέσα στο οποίο θα τακτοποιείς λίγο- λίγο το σαλόνι, ή το έπιπλο της εισόδου, θα εξοικονομήσεις χρόνο και το σπίτι σου θα είναι πιο καθαρό. Τέλος, φρόντισε να βάζεις στη θέση του, ό,τι παίρνεις, μην αφήνεις δηλαδή την κούπα του καφέ στο τραπέζι και προς θεού, τα παπούτσια είναι καλύτερα να βρίσκονται στην παπουτσοθήκη η αν μη τι άλλο κοντά στην είσοδο όχι στην κρεβατοκάμαρα.





SHARE