Πού να τοποθετήσετε τον καναπέ σύμφωνα με το Φενγκ Σούι -Μια ειδικός απαντάει
Σε μια εποχή όπου αναζητούμε όλο και περισσότερο την ευημερία μέσα στο σπίτι, το Φενγκ Σούι αναδεικνύεται ως ένα πανίσχυρο εργαλείο για να μετατρέψουμε τον χώρο μας σε ένα καταφύγιο ισορροπίας και αρμονίας.
Η Ντίανα Κουάν, ειδικός σε αυτήν τη χιλιετή κινεζική τέχνη και συγγραφέας του βιβλίου «Ο παράδεισος του σπιτιού σου: Ένας οδηγός για να ζεις ευτυχισμένα μέσα από τις πόρτες του σπιτιού», μας προσφέρει έναν πρακτικό οδηγό που ξεπερνά τη διακόσμηση. Όπως αναφέρει η ίδια, «το Feng Shui θεωρεί τα σπίτια και τους χώρους εργασίας ως ζωντανούς οργανισμούς που επηρεάζουν την υγεία και τη διάθεσή μας». Με αυτόν τον τρόπο, η διδασκαλία αυτή μας καθοδηγεί πώς να τοποθετούμε σωστά το σπίτι μας, να οργανώνουμε τα έπιπλα, να επιλέγουμε τα κατάλληλα χρώματα και υλικά, έτσι ώστε η ενέργεια να κυκλοφορεί απρόσκοπτα.
Με αυτήν την προσέγγιση, η Κουάν μας καλεί να παρατηρήσουμε το σπίτι μας με διαφορετικό βλέμμα. Η τοποθεσία του καναπέ, το σχήμα του τραπεζιού της τραπεζαρίας ή ακόμα και η κατάσταση του χωλ μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία μας περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Όπως επισημαίνει η συγγραφέας, «οι δυτικές κοινωνίες φαίνεται να έχουν ξεχάσει εντελώς την ύπαρξή τους μέσα σε ένα σύμπαν που διέπεται από φυσικούς νόμους», κάτι που το Feng Shui επαναφέρει, λαμβάνοντας υπόψη τον άνεμο, το φως και το νερό ως πολύτιμους συμμάχους στον εσωτερικό σχεδιασμό.

Το σαλόνι και ο καναπές: Άνεση, προστασία και σωστά κατευθυνόμενη ενέργεια
Μία από τις σημαντικές συμβουλές που τονίζει η Ντίανα Κουάν στο βιβλίο της αφορά την τοποθέτηση του καναπέ, του κεντρικού στοιχείου του σαλονιού και της οικογενειακής ζωής. «Ο καναπές πρέπει να ακουμπά σε έναν γερό τοίχο και να κοιτάζει προς την πόρτα εισόδου, ποτέ με την πλάτη στην πόρτα», δηλώνει κατηγορηματικά. Αυτή η τοποθεσία προσφέρει αίσθηση στήριξης, προστασίας και πλήρους οπτικού ελέγχου του χώρου, διευκολύνοντας τη χαλάρωση και αποτρέποντας το άγχος που μπορεί να προκαλέσει το να είμαστε «με την πλάτη στον κόσμο».
Η Κουάν εξηγεί ότι το σαλόνι πρέπει να είναι ένας άνετος, ζεστός και φιλόξενος χώρος, γεμάτος με μαξιλάρια, άνετα καθίσματα και μια διακόσμηση που ενθαρρύνει τη συντροφικότητα. Οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα προσδίδουν χαρακτήρα, αρκεί να διατηρείται η τάξη, ώστε η ενέργεια (ή «τσι») να κυκλοφορεί χωρίς εμπόδια. Όσον αφορά τα χρώματα, η ειδικός συνιστά «ζεστές αποχρώσεις όπως κίτρινα, πορτοκαλί και γήινες, που προσφέρουν ηρεμία και σύνδεση με τη φύση».
Πώς να εφαρμόσετε το Feng Shui σε άλλους χώρους του σπιτιού σας
Στο χoλ: Η Κουάν επισημαίνει ότι «πρέπει να έχει καλή φωτισμό και να είναι σωστά οργανωμένο, χωρίς τίποτα σπασμένο ή φθαρμένο». Τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα ενισχύουν τη διάχυση της θετικής ενέργειας, ενώ ένας ακατάστατος ή κακοσυντηρημένος χώρος μπορεί να μπλοκάρει τη ροή από τη στιγμή που εισερχόμαστε. Συνιστά επίσης να περιορίσετε αυτόν τον χώρο με χαλιά, παραβάν ή χαμηλά έπιπλα, ώστε να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο.
Στην κρεβατοκάμαρα: Σύμφωνα με το Feng Shui, οι κανόνες για την τοποθέτηση του κρεβατιού είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ποτέ δεν πρέπει να τοποθετείται κάτω από παράθυρο ή απέναντι από την πόρτα, καθώς «η ενέργεια μπορεί να διαρρεύσει από εκεί», εξηγεί η ειδικός. Η ιδανική θέση είναι αυτή που μας επιτρέπει να βλέπουμε την πόρτα από το κρεβάτι, χωρίς όμως να ευθυγραμμίζεται με αυτήν. Επίσης, συνιστά να απομακρύνουμε οποιοδήποτε αντικείμενο διαταράσσει την ηρεμία και τον ύπνο μας, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι εικόνες ή σύμβολα βίας (πίνακες πολέμων, κέρατα ζώων, όπλα στους τοίχους κ.λπ.).
Στην τραπεζαρία: Η Κουάν προτείνει την επιλογή στρογγυλών ξύλινων τραπεζιών, καθώς «εξισώνουν τους καλεσμένους» και διευκολύνουν την επικοινωνία. Το τραπέζι δεν πρέπει ποτέ να είναι άδειο: «Ένα κέντρο με λουλούδια, κεριά ή φρούτα συμβολίζει αφθονία και την διάθεση για μοίρασμα», λέει. Επίσης, συνιστά να έχουμε περισσότερες καρέκλες από τα άτομα που ζουν στο σπίτι, ως ένδειξη φιλοξενίας και ετοιμότητας να υποδεχτούμε νέους επισκέπτες.