Φωτογραφία: Lagash Archaeological Project
Φωτογραφία: Lagash Archaeological Project
07|02|2023 11:45
SHARE
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών στο Ιράκ -Βρέθηκαν υπολείμματα φαγητού


Εδώ και χρόνια, το Μουσείο της Πενσυλβάνιας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, το Βρετανικό Μουσείο και άλλους αξιόλογους φορείς διεξάγουν αρχαιολογικές έρευνες στο νότιο Ιράκ με σκοπό να μελετήσουν πώς και γιατί οι πρώτες πόλεις του κόσμου εμφανίστηκαν στην καρδιά του αρχαίου Σουμέρ.

Το 2019 ξεκίνησε ο τελευταίος γύρος ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς και παρά τη σύντομη παύση που επέβαλε η πανδημία, το έργο προχωρά δυναμικά.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανακοίνωση του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνιας, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην εν λόγω περιοχή, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα απομεινάρια ενός δημόσιου χώρου εστίασης ηλικίας σχεδόν 5.000 ετών στο νότιο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε την

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν η μεγάλη "ταβέρνα" που ανακάλυψαν, εξοπλισμένη με πάγκους, ένα είδος πήλινου ψυγείου που ονομάζεται "zeer", έναν φούρνο και τα απομεινάρια αποθηκευτικών δοχείων, πολλά από τα οποία περιείχαν ακόμη τρόφιμα.

Φωτογραφία: Lagash Archaeological Project

Η Holly Pittman, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας και διευθύντρια του προγράμματος Lagash, δήλωσε, σύμφωνα με δελτίο τύπου του UPenn: "Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο φαγητού που χρονολογείται κάπου γύρω στο 2700 π.Χ.. Είναι εν μέρει υπαίθριος, εν μέρει χώρος κουζίνας".

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων που ζούσαν σε μια αστική γειτονιά στη νοτιοδυτική Ασία γύρω στο 2700 π.Χ.

Φωτογραφία: Lagash Archaeological Project

"Με έκταση μεγαλύτερη από 450 εκτάρια, η Lagash ήταν μία από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες στο νότιο Ιράκ κατά την 3η χιλιετία", συμπληρώνει η Pittman. "Η τοποθεσία είχε μεγάλη πολιτική, οικονομική και θρησκευτική σημασία. Ωστόσο, πιστεύουμε επίσης ότι το Lagash ήταν ένα σημαντικό κέντρο που είχε εύκολη πρόσβαση σε εύφορη γη και ανθρώπους αφοσιωμένους στην εντατική βιοτεχνική παραγωγή. Η πόλη μπορεί να ήταν μια πρωτεύουσα αλλά και μια σημαντική βιομηχανική πόλη".

Σύμφωνα με τους ερευνητές του προγράμματος, η ανακάλυψη της ταβέρνας υποδηλώνει ότι η κοινωνία του Λαγκάς περιελάμβανε μια μεσαία τάξη, εκτός από σκλαβωμένα άτομα και ελίτ. "Το γεγονός ότι έχεις ένα δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να πιουν μια μπύρα και να φάνε το ψάρι τους στιφάδο, σημαίνει ότι δεν εργάζονταν κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων", σημειώνει ο Reed Goodman, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. "Εκεί ακριβώς, υπάρχει ήδη κάτι που μας δίνει μια πολύ πιο πολύχρωμη ιστορία της πόλης".

Φωτογραφία: Lagash Archaeological Project

Άλλες ανακαλύψεις που έκαναν οι ερευνητές στην εν λόγω τοποθεσία περιλαμβάνουν έναν χώρο παραγωγής κεραμικών με έξι κεραμικούς κλιβάνους, πάγκους και ένα τραπέζι που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Επιπλέον, βρήκαν μια οικιακή κατοικία με κουζίνα και μπάνιο.

SHARE