Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο
Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο/ Φωτογραφία: Unsplash
07|01|2024 09:19
SHARE
DESIGN

Οι τρόποι να κάνετε το μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο -Τα 7 κόλπα στη διακόσμηση


Το σπίτι σας μπορεί να έχει μικρά δωμάτια και χώρους αλλά αυτό δεν είναι πια πρόβλημα αφού με τη βοήθεια της διακόσμησης υπάρχουν έξυπνα μυστικά για να δείχνουν μεγαλύτερα.

Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να γεμίσετε έναν μεγάλο δωμάτιο με περισσότερα έπιπλα από το να κάνετε έναν μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, ωστόσο το μόνο που χρειάζεστε είναι οι σωστές συμβουλές από τους ειδικούς.

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα όταν έχετε έναν μικρότερο χώρο για να εργαστείτε καθώς είναι πιο εύκολο να οργανωθεί και χρειάζεστε λιγότερα έπιπλα για να το γεμίσετε.

Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Χρώμα

Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν ποια χρώματα κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Τα ανοιχτά και τα σκούρα χρώματα, δημιουργώντας αντίθεση, μπορούν να δώσουν σε ένα δωμάτιο βάθος. Όταν εξετάζετε πώς να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο με χρώμα, έχετε κατά νου ότι οι μεσαίες αποχρώσεις θα κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται μικρότερος από ό,τι είναι. Η χρήση σκούρων και φωτεινών λευκών χρωμάτων μαζί, δημιουργούν τη ψευδαίσθηση μιας πολύ μεγαλύτερης περιοχής.

Για παράδειγμα, σε μακρόστενους χώρους, βάψτε τους απέναντι κοντύτερους τοίχους με ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα (μία ή δύο αποχρώσεις) από τους δύο μακρύτερους τοίχους. Αυτό θα τους κάνει να φαίνονται πιο κοντά, δίνοντας την εικόνα ενός τετράγωνου σχήματος. Αντίθετα, μπορείτε επίσης να βάψετε τους μεγαλύτερους τοίχους σε πιο σκούρα απόχρωση, δίνοντας έμφαση στο μήκος του δωματίου – ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να παρουσιάσετε τον χώρο.

Έπιπλα

Το επόμενο βήμα για να κάνουμε ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο είναι η σωστή επιλογή επίπλων. Εάν τοποθετήσετε τα έπιπλά σας στους τοίχους, θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο. Αφήνοντας λίγο αέρα ανάμεσα στους τοίχους και τα έπιπλά σας, δημιουργείτε μια αίσθηση ευρυχωρίας. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε μεγάλα, βαριά έπιπλα. Όχι μόνο καταναλώνουν πολύ χώρο σε ένα μικρό δωμάτιο, αλλά τραβούν επίσης όλη την προσοχή σε αυτό το μέρος του δωματίου.

Φωτισμός

Το φυσικό φως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Αφαιρέστε τα στόρια και αφήστε το φως του ήλιου να ρέει στον χώρο σας. Εάν είναι δυνατόν, προσθέστε μερικούς φεγγίτες στο δωμάτιο, ώστε το φως να μπορεί να «πέφτει» από ψηλά.

Αν έχετε τεχνητό φωτισμό, τοποθετήστε πολλές λάμπες γύρω από το δωμάτιο και όχι μόνο ένα φως πάνω από το κεφάλι σας.

Καθρέφτες

Οι καθρέφτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, καθώς βοηθούν στην αντανάκλαση και την αναπήδηση του φωτός από τα παράθυρα. Ένα άλλο πλεονέκτημα του καθρέφτη στον τοίχο είναι ότι αντανακλά τη θέα και ξεγελάει το μάτι στην αντίληψη του χώρου.

Κουρτίνες

Μια κουρτίνα από την αρχή του τοίχου μέχρι το πάτωμα θα προσφέρει αμέσως ύψος σε κάθε δωμάτιο. Προτιμήστε ελαφριά υφάσματα σε ανοιχτόχρωμους τόνους, που προσφέρουν μια αέρινη πινελιά.

Διακόσμηση και έργα τέχνης

Η διακόσμηση που χρησιμοποιείτε στο δωμάτιό σας μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο, αφού «πνίγει» τον χώρο σας. Κάθε επιφάνεια του δωματίου σας δεν χρειάζεται να καλύπτεται και από κάτι. Όσο περισσότερο μπορείτε να το ανοίξετε και να το αφήσετε να «αναπνεύσει», τόσο μεγαλύτερος θα φαίνεται ο χώρος. Τοποθετήστε διακοσμητικά σε ομάδες των 3ων ή 5 αντικειμένων σε τραπέζια, ράφια ή κομοδίνα και να θυμάστε πως, η τοποθέτησή τους σε ένα δίσκο συμβάλλει στη μείωση της οπτικής ακαταστασίας.

Μειώστε την ακαταστασία

Η ακαταστασία είναι ο εχθρός των μικρών χώρων. Αν αναρωτιέστε πώς να κάνετε τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα, η απαλλαγή από την ακαταστασία είναι το νούμερο ένα που πρέπει να σκεφτείτε. Αυτό δεν σημαίνει να απαλλαγείτε από τα αγαπημένα σας αντικείμενα – σημαίνει να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να τα αποθηκεύσετε καλώδια, τηλεκοντρόλ και κλειδιά.

SHARE