Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Οκτώβριος, ώρα για τις πρώτες Φθινοπωρινές εκδρομές -Ιδέες για διήμερα κοντά στην Αθήνα


Οι αναμνήσεις από το καλοκαίρι κοντεύουν να ξεθωριάζουν και εσύ έχεις πάρει ήδη χαρτί και μολύβι, ψάχνοντας τον επόμενο κοντινό προορισμό που θα σε κάνει να «φύγεις» για λίγο από την  βαβούρα της πόλης;

Μην το ψάχνεις πολύ, οι παρακάτω 6 προορισμοί είναι ιδανικοί για να ηρεμήσεις, να χαρείς της ομορφιές της φύσης (όσο έχει ακόμη καλό καιρό) και να μην αφιερώσεις πολύ χρόνο στο «πήγαινε-έλα», πράγμα που συνήθως κουράζει.

  • Χωριά Ελικώνα, τα εναλλακτικά

Δεν είναι in προορισμός (όπως ο γειτονικός Παρνασσός), αλλά είναι το τέλειο μέρος για βόλτα στο βουνό, πικνίκ και «τζιποπεριπέτειες». Τα χωριά Ελίκονα είναι μόλις 1, 5 ώρα μακριά από την Αθήνα, είναι γραφικά με παλιά πετρόχτιστα σπίτια, ήρεμα με τους κύριους πρωταγωνιστές τα έλατα, αλλά και παραδοσιακά με την μονή του Όσιου Λουκά να σε «καλεί» να την εξερευνήσεις. Μόνο μην ξεχάσεις τα μποτάκια σου, σε περίπτωση που θέλεις να γίνεις ένα με την φύση.

  • Λουτράκι

Απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα και πραγματικά τα έχει όλα. Θάλασσα, βουνό, διασκέδαση, πολιτισμός, φαγητό και ποτό. Το Λουτράκι έχει είναι ένας κλασικός προορισμός για οικογένειες το καλοκαίρι, αλλά το φθινόπωρο το κλιμα του είναι πιο φιλικό. Καταρχάς έχει το πασίγνωστο καζίνο, το έχει πάντα κόσμο, έχει τα ιαματικά νερά Λουτρακίου, ιδανικά για να χαλαρώσεις και έχει πολλές επιλογές σε εξόδους. Μην ξεχάσεις αν θέλεις να δεις και κάτι πιο «ιστορικό», να επισκεφτεί το  Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του λογοτέχνη Λάμπη Αποστολίδη και η Ρωμαϊκή έπαυλη στην περιοχή της Κατουνίστρας.

  • Ναύπλιο, το κλασικό

Όσοι έχετε πάει φέτος, θα συμφωνήσετε πως μία επίσκεψη το χρόνο δεν είναι αρκετή. Η αλήθεια είναι πως το Ναύπλιο είναι ένας προορισμός για όσους έχουν όρεξη για περπάτημα. Το Μπούρτζι, (το μικρό φρούριο που είναι χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι) και το Παλαμήδι δηλαδή το ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη είναι οι all time classic προορισμοί που δεν πρέπει να χάσεις. Επίσης το βενετσιάνικο και ζεστό κλίμα των εστιατορίων, ξενοδοχείων και μπαρ θα σε κάνει να θέλεις μία μέρα να γυρίσεις την πόλη και μία μέρα να την περάσεις στα μαγαζιά και στο δωμάτιο.

  • Γαλαξίδι, το ρομαντικό

Μπορεί να είναι περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα, αλλά η ομορφιά της πόλης θα σε αποζημιώσει στο έπακρο. Καθαρά ρομαντικός προορισμός, ιδανικός για αυτή την περίοδο, το Γαλαξίδι είναι γραφικό, ήσυχο και με πολλές επιλογές. Φημισμένο για τις πολλές εκκλησίες και τα μουσεία του, μην παραλείψεις να περάσεις από τον Ναό της Αγίας Παρασκευής και να δεις  τον ζωδιακό κύκλο – το ηλιακό ημερολόγιο και μία γραμμή με όλα τα σύμβολα που διασχίζει τον ναό και έχει μήκος περίπου 12 μέτρα και το φυσικό θολωτό σπήλαιο, την «Σπηλιά». Ακόμη ο παραλιακός δρόμος στο Γαλαξίδι είναι γεμάτος μαγαζάκια, για να κάνεις βόλτες με το αμόρε.

  • Λεωνίδιο, το παραδοσιακό

Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα υπόλοιπα της Πελοποννήσου, καθώς η γραφική-τοπική αρχιτεκτονική του είναι μοναδική. Ακόμη ένα μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και απέχει περίπου 3 ώρες από την  Αθήνα. Το λατρεμένο μέρος των αναρριχητών έχει πλούσια κρυμμένη φυσική ομορφιά, αλλά και μία βοτσαλωτή παραλία με όμορφα αρχοντικά να κάνουν παραδεισένιο το τοπίο. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα στα παραδοσιακά στέκια του χωριού.

  • Καλαμάτα, η πρωτοποριακή

Με την νέα εθνική οδό θα είσαι εκεί μόνο σε 2,5 ώρες (βασικό). Με έναν τεράστιο παραλιακό δρόμο, αν σκοπεύεις να μείνεις σε κάποιος ξενοδοχείο, προτίμησε ένα με θέα την θάλασσα. Κάνε μία βόλτα στην περιοχή του κάστρου της πόλης που οι ντόπιοι το αποκαλούν το μικρό Μοναστηράκι όπου θα βρείτε αρκετά ιδιαίτερα μέρη για ποτό αλλά και φαγητό. Στην πλατεία θα βρεις all day points για φαγητό, ποτό και καφέ που θα σε κάνουν να ξεφύγεις από την βουή του κέντρου.\

Φωτογραφίες: Shutterstock, Wikipedia