santowines
santowines
15|08|2018 12:00
SHARE
ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πέντε ξεχωριστά οινοποιεία για να επισκεφθείτε στις διακοπές σας


Ο οινοτουρισμός είναι μια καινούρια τάση στη χώρα μας, αν και ήδη στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένος.

Όπως ακριβώς δηλώνει και η ονομασία, οι οινοτουριστικές διακοπές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε αμπελώνες, δοκιμές οινικών προϊόντων, αλλά και συμμετοχή σε μια σειρά από εκδηλώσεις. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι αμπελώνες είναι καταπράσινοι, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συνδυάσετε τις διακοπές με μια εξόρμηση σ’ ένα οινοποιείο και να βιώσετε μια μοναδική εμπειρία.

1) Santo wines

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo, ιδρύθηκε το 1947 και σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1200 μέλη. Στόχος της Santo είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή οίνων και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη (ΠΟΠ) υψηλής ποιότητας και η γεωργική ανάπτυξη του νησιού.

Η έδρα της βρίσκεται στο χωριό Πύργος και το νέο οινοποιείο εγκαινιάστηκε το 1992. Η ξενάγηση περιλαμβάνει περίπατο στις εγκαταστάσεις, δοκιμές κρασιών με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, αλλά και προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την οινική παράδοση του νησιού. Στο κατάστημα τους, υπάρχει, επίσης, μια επιλεγμένη συλλογή προϊόντων από όλη την Ελλάδα όπως ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, γλυκίσματα και καλλυντικά, αλλά κι ένα καλά ενημερωμένο τμήμα με βιβλία και λευκώματα.

Πύργος Σαντορίνης, 30 22860 22596

santowines
santowines

2) Gentilini

Ένας εξαιρετικός αμπελώνας στην Κεφαλονιά με μακρά ιστορία. Οι Gentilini κατάγονται από το Este, κοντά στην Πάντοβα. Ο Μαρίνος Γκεντιλίνης, όπως εκφέρεται ελληνικά το όνομα, ήταν μηχανικός του Ενετικού στρατού, ο οποίος ανέλαβε να κατασκευάσει το φρούριο της Άσσου το 1593. Τελικά εγκαταστάθηκε εκεί, παντρεύτηκε, και γράφτηκε στην βίβλο του αρχοντολογιού, το Libro d’Oro.

Το 1929 ο Γεράσιμος Καμπίτσης άνοιξε κοντά στο Λονδίνο ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Αγγλίας, το Isleworth Wineries. Tριάντα πέντε χρόνια αργότερα, ο εγγονός του, Σπύρος Κοσμετάτος, έτυχε να περάσει δύο χρόνια κοντά στους αμπελώνες και το Ινστιτούτο Οίνου της Νότιας Αφρικής, στο Stellenbosch.

Εκεί γεννήθηκε η ιδέα και η πρόκληση της δημιουργίας στον ελληνικό χώρο ενός κρασιού που θα συναγωνιζόταν ποιοτικά τις καλύτερες ποικιλίες κόσμου. Οι φιλοξενούμενοι έχουν ειδική πρόσβαση στο Οινοποιείο Gentilin για γευσιγνωσίες των φημισμένων κρασιών του, ενώ μπορούν να επισκεφθούν κατ’ αποκλειστικότητα την πρόσφατα αναπαλαιωμένη διατηρητέα Οικία Γκεντιλίνη στο Αργοστόλι, η οποία δεν είναι ανοικτή στο κοινό.

Αυτό το σπίτι παραμένει μοναδικός μάρτυρας της αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού, περικλείοντας μέσα στους χώρους του τη δυναμική ενός συγκεκριμένου πολιτισμού που έχει εκλείψει. Επίσης, υπάρχει ένας μοναδικός αρχοντικός ξενώνας με έξι δωμάτια στα όποια μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας.

Mηνιές, 28100, Κεφαλλονιά, 26710 41618

3) Kατώγι Αβέρωφ

Για του λάτρεις των ορεινών προορισμών, το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μέχρι σήμερα παραμένει βαθιά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του Ευάγγελο Αβέρωφ, που είχε ως βασικό του στόχο την αναβίωση της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες.

Πέρα, όμως, από την παραγωγική διαδικασία, το οινοποιείο είναι ανοικτό στο κοινό προσφέροντας μια μοναδική «κατάδυση» στον κόσμο του κρασιού.

Με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, και ακολουθώντας μία πρωτότυπη ξενάγηση, οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Αν θέλετε, μπορείτε να μείνετε και στο ξενοδοχείο της μονάδας, που  διαθέτει δεκαπέντε δωμάτια, τα οποία συνδυάζουν την παράδοση με μια απέριττη πολυτέλεια, ενώ στο εστιατόριό του θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές συνοδεία ενός καλού κρασιού φυσικά.

Μέτσοβο, Τ.Κ. 44200, 26560 42505

4) Kτήμα Πόρτο Καρράς

Στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, εκεί όπου δεσπόζει ο κατάφυτος Μελίτωνας, απλώνονται αμφιθεατρικά 4.500 στρέμματα αμπελώνων, ενός ιστορικού κτήματος της χώρας μας.

Οι πρώτες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 1965 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Καρρά, ενώ το οινοποιείο κτίστηκε το 1970 και σε συνδυασμό με τον αμπελώνα, υπήρξε σταθμός για την ελληνική βιομηχανία οίνου.

Σε συνεργασία με το Porto Carras Grand Resort, το κτήμα παρέχει μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία που περιλαμβάνει: περιπάτους τους αμπελώνες, πικ–νικ στο δάσος με θέα τον Τορωναίο κόλπο, επίσκεψη στο οινοποιείο, ξενάγηση στις κάβες, γευστικές δοκιμές παλαιωμένων κρασιών από τα βαρέλια, privé γευσιγνωσίες, οινικές κρουαζιέρες και ευεργετικές θεραπείες Wine Spa με τα προϊόντα του κτήματος  «Zoé Grape Collection».

Ταυτόχρονα μπορείτε να μείνετε στη Βίλα Γαλήνη, το μεγαλοπρεπές Chateau του κτήματος, που θα σας εντυπωσιάσει με την μοναστηριακή αρχιτεκτονική του. Το δε σπίτι του αείμνηστου Ιωάννη Καρρά, που άλλοτε επισκέπτονταν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί , η Τζίνα Μπαχάουερ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αλλά και η Μελίνα Μερκούρη, σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οινοτουριστικών περιηγήσεων.

Νέος Μαρμαράς, 63081, Σιθωνία-Χαλκιδική, 0030-23750-77000

5) Οινοποιείο Μηλιαράκη

Τα κρασιά της εταιρείας Μίνως τα έχουν δοκιμάσει μέχρι και οι αστροναύτες του Απόλλων  ενώ είναι από τα λίγα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό- μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία είναι ονομαστά.  Η αρχή της ιστορίας των ονομαστών Κρητικών κρασιών Μίνως ξετυλίγεται από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Αντώνης Μηλιαράκης έφυγε από το χωριό Μηλιαράδω της επαρχίας Βιάννου στην Κρήτη και εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Πεζών, 17 χλμ. νότια του Ηρακλείου.

Η εταιρία είναι η πρώτη που εμφιάλωσε κρασί στην Κρήτη  το 1952, ενώ το 1982 δημιούργησε το πρώτο κελάρι  παλαίωσης  με γαλλικά  δρύινα βαρέλια.

Στην είσοδο του οινοποιείου  θα σας υποδεχτεί ένα προπολεμικό ποδήλατο με το οποίο γινόταν οι διανομές κρασιού και μία ιστορική γεννήτρια, Blackstone, η πρώτη που έφτασε στο χωριό των Πεζών. Η ανάπλαση του παλαιού οινοποιείου δημιούργησε τέσσερα επισκέψιμα επίπεδα με συνολική επιφάνεια 900 τ.μ., που φέρουν το όνομα «Σήφης Μηλιαράκης», προς τιμή του Υιού του Νίκου Μηλιαράκη.

Μπορείτε, λοιπόν, να ξεναγηθείτε σε έναν μουσειακό χώρο, με παλαιά μηχανήματα οινοποιίας, μια αίθουσα προβολών και μια αίθουσα γευσιγνωσίας, ενώ στο πωλητήριο μπορείτε να αγοράσετε κρασί ή άλλα τοπικά προϊόντα. Επίσης, σε απόσταση δέκα λεπτών,  μπορείτε να επισκεφτείτε το Μετόχι, που βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου, όπου μπορείτε να κάνετε γευσιγνωσία σ’ όλα τα κρασιά του οινοποιείου, να τα συνοδέψετε με Κρητικά τυριά, ή να ανοίξετε μία φιάλη κρασί της επιλογής σας,  με θέα τη μαγευτική αγριάδα της κρητικής φύσης. Ακόμη, μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στον αμπελώνα, να κάνετε πεζοπορία στο διπλανό δάσος, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάμα και αν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό να επιχειρήσετε κατάβαση στα δύο γειτονικά φαράγγια.

 Πεζά Ηρακλείου, 2810 741 213