Εξερευνήστε τον βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό -5 καταδυτικά κέντρα στην Αττική | 0 bovary.gr
Εξερευνήστε τον βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό -5 καταδυτικά κέντρα στην Αττική | 0 bovary.gr
25|06|2017 12:30
SHARE
DIVING

Εξερευνήστε τον βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό -5 καταδυτικά κέντρα στην Αττική


Η κατάδυση είναι μία φανταστική και σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία για όποιον την έχει δοκιμάσει: η έλλειψη της βαρύτητας,  η απόλυτη γαλήνη, η παρατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής , και κυρίως η διαφυγή από την καθημερινότητα  ελκύουν τους δύτες, οι οποίοι ισχυρίζονται πως αν βουτήξεις μια φορά στο βυθό, δύσκολα θα αποφασίσεις να τον αποχωριστείς.

Η ιδιαίτερη καθαρότητα των θαλασσών της χώρας μας, καθώς και ο τεράστιος πλούτος του βυθού αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης. Η κατάδυση με μάσκα αλλά και με ειδικό εξοπλισμό επιτρέπεται  παντού, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση για την προστασία των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων. Είναι ένα σπορ κατάλληλο για όλους-άντρες, γυναίκες και παιδιά, τα οποία μάλιστα είναι τα πιο  ψύχραιμα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές. Αν, όμως ,θέλετε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο του βυθού, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάποια μαθήματα σε ειδικά κέντρα. Οπότε τώρα που ανοίγει ο καιρός, πάρτε τη μάσκα, τα βατραχοπέδιλα και τον αναπνευστήρα και ετοιμαστείτε να βιώσετε ένα μοναδικό συναίσθημα. Φυσικά καταδύσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνο, όμως αν δεν έχετε επαφή με το αντικείμενο, οι θερινοί μήνες ενδείκνυται για να εκπαιδευτείτε.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρας είναι τα απαραίτητα. Το πλέον βασικό είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας. Ο ιδανικός αναπνευστήρας έχει μήκος περίπου 30 εκ. και διάμετρο 2-3 εκ., ενώ σε ό,τι αφορά στα βατραχοπέδιλα, όσο μεγαλύτερα είναι η επιφάνειά τους τόσο μεγαλύτερη και η αντίσταση στο νερό. Τα ειδικά γάντια  προστατεύουν τα χέρια από κοψίματα  και τα κρατούν ζεστά. Οι στολές προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από το κρύο, τη θερμότητα και τα βράχια. Οι μπουκάλες  περιέχουν το απαραίτητο μείγμα αερίων για την αναπνοή, ενώ η χωρητικότητα ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της κατάδυσης. Ο ρυθμιστής πίεσης εξισώνει την πίεση του αέρα στους πνεύμονες με την πίεση του αέρα στην μπουκάλα. Το ένα άκρο του ρυθμιστή στερεώνεται στο στόμιο της μπουκάλας και το άλλο καταλήγει στο στόμα του αυτοδύτη με το ειδικό επιστόμιο, μέσω του οποίου αναπνέει. Οι ρυθμιστές πίεσης συνδέονται με τον ρυθμιστή πλευστότητας και με τα διάφορα όργανα μέτρησης, που καταγράφουν την πίεση στις μπουκάλες, το βάθος της κατάδυσης, τον καταδυτικό χρόνο κ.α. Το γιλέκο-ρυθμιστής πλευστότητας συνδέεται με την μπουκάλα οξυγόνο. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στο σώμα, χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση και  να κρατά  τον δύτη στην επιφάνεια σαν σωσίβιο. Επίσης οι σημαδούρες επιφάνειας, είναι πολύτιμες για τον εντοπισμό του δύτη από τα διερχόμενα σκάφη.

Tips

Πριν από την ενασχόληση με τις καταδύσεις, καλό είναι να προηγηθεί μια ιατρική εξέταση. Εκτός όμως από την καλή φυσική κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Ο βυθός χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, γιατί ο πανικός  δυσχεραίνει τα πράγματα και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Οπότε  όταν θα αποφασίσετε να πάτε για κατάδυση, την προηγούμενη μέρα φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά, να μην έχετε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ και προσέξτε τη διατροφή σας. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από τα 25 ευρώ ανά άτομο, όμως  υπάρχουν και ειδικά πακέτα από τις περισσότερες σχολές σε περίπτωση που αποφασίσετε να  οργανώσετε μια μικρή ομάδα.

Πιθανοί κίνδυνοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε:

Φυσικά σε κάθε κατάδυση, θα σας συνοδεύει ένας εκπαιδευτής. Στην περίπτωση που αισθάνεστε πανικό, ελέγξτε την αναπνοή σας παίρνοντας βαθιές αργές ανάσες.  Η ενόχληση στα αυτιά είναι το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο κατά την κατάδυση και την ανάδυση. Μόλις αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο, ισοσταθμίστε την πίεση των αυτιών σας. Κλείστε ελαφρά με τα δάχτυλα τη μύτη σας και να καταπιείτε, ή  φυσήξτε με  κλειστό  στόμα. Χρησιμοποιήστε την τεχνική αυτή όσο κατεβαίνετε βαθύτερα. Νόσος αποσυμπίεσης: Όλοι έχουμε ακούσει για τη «νόσο των δυτών» και το πόσο επικίνδυνη είναι – για πολλούς ίσως αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ώστε να μην ασχοληθούν με τις καταδύσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία φυσαλίδων των αδρανών αερίων στους ιστούς. Η νόσος της αποσυμπίεσης προκαλείται από γρήγορη ανάδυση, παράλειψη των προβλεπόμενων στάσεων στην ανάδυση, συχνές αλλαγές βάθους και προδιαθεσικούς παράγοντες. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πόνοι στις αρθρώσεις, αδυναμία συντονισμού και ισορροπίας, κούραση και λήθαργος, πονοκέφαλος, ναυτία, γενικότερα αδυναμία και πιθανώς παράλυση.

Καταδυτικά κέντρα

Athina Diving

Ιδρύθηκε το 1994 από τον Δημήτρη Ρούμπο και χάρη στη μοναδική του θέση που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις στον αυτοδύτη. Επίσης έχει άνετο ιδιόκτητο parking και γλίστρα για τα σκάφη του. Τα μαθήματα γίνονται σε group ή ατομικά, προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα του πελάτη, οπότε είναι αρκετά ευέλικτα.

38ο χλμ Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, +30-22910 25434

Facebook

Atlantis Diving

Ο Γιάννης Δετοράκης είναι ένας από τους πρώτους παγκοσμίως Προπονητές Εκπαιδευτών Ελεύθερης Κατάδυσης του Οργανισμού PADI, με την ίδρυση των προγραμμάτων ελεύθερης του Οργανισμού το 2015 - 2016. Έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες ελεύθερους δύτες από το 2004 ως το 2015 στα 3 προγράμματα ελεύθερης κατάδυσης, που σχεδίασε το 2004 (Freediver, Advanced Freediver και Master Freediver PADI) και είχε την παγκόσμια αποκλειστική αναγνώριση PADI για την διδασκαλία τους επί 11 χρόνια. Η εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος scuba diving περιλαμβάνει έξι δίωρα θεωρητικά μαθήματα, πέντε μαθήματα σε πισίνα και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Σαρωνίδα ή την Βουλιαγμένη.

Αγίου Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη, 210 9762777

Mediterranean Dive Center

Η έδρα του MDC είναι η Καστέλα στον Πειραιά. Ιδρυτής του είναι ο  Χρήστος Ποζίδη, που λατρεύει τη θάλασσα. Εδώ λειτουργεί σχολή αδειοδοτημένη από την PADI, προσφέροντας όλων των επιπέδων διπλώματα-πιστοποιήσεις στην ψυχαγωγική και τεχνική κατάδυση. Διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας άρτια εξοπλισμένη, διαδικτυακή πρόσβαση ευρυζωνικού τύπου υψηλής ταχύτητας και  επιμορφωτικό υλικό για την θεωρητική κατάρτιση των υποψήφιων αυτοδυτών.

Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 95 (πρώην Βασιλέως Παύλου), Καστέλλα, 210 4125376

Facebook

Divers Club-Marathon Bay

 Μια σχολή αυτόνομη κατάδυσης που δραστηριοποιείται από το 1988. Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν από οκτώ μέχρι δέκα ώρες  και γίνονται στη Ν. Μάκρη –Λ. Μαραθώνος 417, ενώ όλες οι θαλάσσιες δραστηριότητες διεξάγονται  σε  επιλεγμένα σημεία  στην περιοχή του Ν. Ευβοϊκού κόλπου. Τα στελέχη του  Divers Club είναι δύτες  και εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, που λειτουργούν με οικολογική συνείδηση. H εταιρεία εκπροσωπεί τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς κατάδυσης στον κόσμο και η σχολή είναι ασφαλισμένη στον μεγαλύτερο οργανισμό ασφάλισης δυτών DAN (Divers Alert Network).

Λεωφόρος Μαραθώνα 417, Μαραθώνας,  22940 69196

Facebook

Azzurro Diving

Ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζει να λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης εκπαιδευτών υπό τη διεύθυνση του κυρίου Σάκη Πρα, εκπαιδευτή 3 αστέρων της Ε.Ο.Υ.Δ.Α. - CMAS, master instructor της PADI  και άλλων παγκοσμίως αναγνωρισμένων οργανισμών. Η ομάδα του Azzurrodiving  απαρτίζεται από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, έτοιμους να καλύψουν κάθε ανάγκη σας τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης όσο και σε κάθε είδους υποβρύχιας εργασίας και δραστηριότητας. Όλος ο εξοπλισμός  ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια πληρώντας πάντοτε όλες τις προϋποθέσεις κατά τα πρότυπα του ISO της EBETAM. Η σχολή οργανώνει τακτικά καταδυτικές εκδρομές για όλα τα επίπεδα και σε σχεδόν 40 διαφορετικά σημεία, με το ιδιόκτητο 7,50 μέτρων φουσκωτό σκάφος του Azzurro Diving.  

Λεωφόρος Ιωνίας 154 Άλιμος, Αττικής, 210 8544 009

Facebook