Shuerstock
Shuerstock
27|10|2017 11:00
SHARE
ΑΝΑΣΑ!

Αποδράστε στη φύση με τους Active Sundays


Tο παραδέχομαι, είμαι άνθρωπος της πόλης, όμως μερικές φορές πραγματικά θα ήθελα με έναν τρόπο μαγικό να βρεθώ σε ένα υπέροχο δάσος για λίγο, να αναπνεύσω καθαρό αέρα και να περπατήσω ανάμεσα σε λίμνες και δέντρα.

Όμως, συνήθως, όταν έχω διάθεση και χρόνο, οι φίλοι μου είναι πολύ κουρασμένοι για να με ακολουθήσουν, οπότε πρέπει να περιμένω υπομονετικά τις πρώτες μεγάλες διακοπές για να αποδράσω από τη καθημερινότητα της Αθήνας. Μέχρι που έμαθα για τους Active Sundays, μια δημιουργική ομάδα που έχει σκοπό να σηκώσει τους Αθηναίους από τους καναπέδες και να τους φέρει σε επαφή με τη φύση.

Όπως ακριβώς δηλώνει και η ονομασία, η φυσιολατρική αυτή παρέα εκδράμει τις Κυριακές, μερικές φορές όμως και τα Σάββατα, εκτός των τειχών και οργανώνει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορίες σε ενδιαφέροντα μονοπάτια, βουνοκορφές, φαράγγια, ή και απομακρυσμένες παραλίες.

Όλες οι εξορμήσεις διοργανώνονται και οδηγούνται από έμπειρους πεζοπόρους, ορειβάτες, συνοδούς και ειδικούς άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων περιπέτειας στην ελληνική φύση.

Οι εξορμήσεις γίνονται σχεδόν κάθε Κυριακή και σε μερικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε πολύ καλές τιμές. Τα οφέλη από μια τέτοια εμπειρία είναι πολλά. Καταρχάς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή με τη φύση βοηθάει στην ψυχολογία, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του στρες, καθώς και στην βελτίωση του ύπνου  και στην αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον οι ουσίες που εκκρίνονται από τα δέντρα βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιβάλλον με πράσινο έχουν  καλύτερη φυσική κατάσταση.

Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, όποτε πολύ εύκολα μπορείτε να πάρετε μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα οι εκδρομές αυτές προσφέρουν μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης με καινούρια άτομα.

Τips:

Προτιμήστε να φορέσετε ορειβατικά μποτάκια και αθλητικά ρούχα, ώστε να είστε άνετοι. Τα αθλητικά παπούτσια δεν ενδείκνυνται για τέτοιες περιπτώσεις, γιατί είναι σχεδιασμένα για να κρατούν τα πόδια δροσερά, κάτι που σε χαμηλές θερμοκρασίες θα σας προκαλέσει πρόβλημα. Αν δεν έχετε  τα κατάλληλα παπούτσια και σκοπεύετε να αγοράσετε για την περίσταση,  φροντίστε να τα πάρετε ένα νούμερο μεγαλύτερο και να φορέσετε χοντρές κάλτσες, κατά προτίμηση μάλλινες.

Να έχετε μαζί σας ένα αντιανεμικό, αδιάβροχο μπουφάν, ακόμα κι αν ο καιρός είναι καλός.

Ετοιμάστε ένα ελαφρύ σακίδιο με όλα τα απαραίτητα (νερό,  χάρτη, πυξίδα, στερεά τροφή), που μπορείτε όμως να μεταφέρετε με άνεση. Χρησιμοποιήστε μπατόν πεζοπορία. Θα  σας είναι χρήσιμα, ακόμα κι αν είστε εξοικειωμένοι, γιατί αποφορτίζουν την κόπωση από τα γόνατα. Κοστίζουν περίπου είκοσι ευρώ το ζευγάρι και υπάρχουν δυο είδη, τα βιδωτά και με κλιπ, που είναι πιο εύκολα στη χρήση.

Οι γκέτες πεζοπορίας είναι απαραίτητες, ειδικά αν η διαδρομή σας περιλαμβάνει περάσματα από νερό. Τον χειμώνα ντυνόμαστε πάντα σε στρώματα, σαν κρεμμύδι, φοράμε σκούφο και γάντια, ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια σφυρίχτρα σε περίπτωση που χρειαστεί να καλέσετε βοήθεια, καθώς και μερικά είδη πρώτων βοηθειών.Έχει φυσικά και ο αρχηγός της ομάδας, αλλά  καλό είναι  να έχετε κι εσείς τα δικά σας. Επίσης χρήσιμος είναι ένας φακός.

Μην ξεχάστε να φορέσετε αντηλιακό, ακόμα κι αν κάνει κρύο.

Μια ενδιαφέρουσα εκδρομή θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, στην πανέμορφη διαδρομή Καστάνιτσα-Πραστός. Θα περάσετε από το Φαράγγι Μαζιάς στην καρδιά του Πάρνωνα για να καταλήξετε στην περίφημη Γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα, που διοργανώνεται αδιάλειπτα από το 1983. Η γιορτή έχει ρίζες από τα τέλη του 18ου αιώνα στο συγκεκριμένο χωριό κι έχει εξελιχθεί σε μία από τιςσημαντικότερες αγροτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικά προϊόντα στην Ελλάδα!

Η είσοδος στην γιορτή γίνεται με συμβολική τιμή των €2 η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν κάστανα (βραστά/ψητά), δωρεάν κρασί, αναμνηστικό βραχιολάκι και συμμετοχή σε κλήρωση για παραδοσιακά δώρα.

Στις 5 Νοεμβρίου  η ομάδα ετοιμάζει εκδρομή στο παραμυθένιο δάσος Φολόης. Αρχικά θα γίνει μια ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους πιο διάσημους και φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που συνδέεται ακόμη και σήμερα με τους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ  στην συνέχεια θα ακολουθήσει πεζοπορία στην καρδιά του δάσους. Εκεί θα συναντηθείτε με την απέραντη «θάλασσα» από βελανιδιές που στολίζουν μια ολόκληρη περιοχή και δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο με τα ζεστά χρώματα της φύσης το φθινόπωρο.

Η δήλωση συμμετοχής και η πληρωμή γίνονται ηλεκτρονικά. Το ραντεβού για την αναχώρηση δίνεται έξω από τη στάση μετρό Άγιος Αντώνιος, στο Περιστέρι. Καλό είναι να κρατάτε τυπωμένη και την απόδειξη πληρωμής. Δυο ημέρες πριν την εξόρμηση, θα λάβετε και e-mail με πληροφορίες ειδικά για εκείνη την ημέρα.

 Περισσότερες πληροφορίες: activesundays.com