Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι (για κάποιους από εμάς) ο λόγος για να είμαστε κεφάτοι το πρωί.
Ενα σούπερ τραγανό απ' έξω και αφράτο μέσα, με γεμάτη, ελαστική ζύμη κουλούρι, μπορεί να μας φτιάξει όλη την ημέρα. Γι αυτό και οι περισσότεροι λάτρεις της στρογγυλής λιχουδιάς με το σουσάμι, έχουμε σταμπάρει τα (λίγα είναι η αλήθεια) καλά κουλούρια της πόλης και αλλάζουμε το δρομολόγιο προς τη δουλειά για να κάνουμε επίσκεψη στον αγαπημένο μας φούρνο.
Η ιεροτελεστία αυτή μπορεί να χαλάσει για έναν μόνο λόγο. Να φτιάξουμε -και να πετύχουμε- σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης μόνοι μας. Αυτό τουλάχιστον συνέβη όταν έφτιαξα για πρώτη φορά τη συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα κουλούρια της Αθήνας, ακόμη και όσα είχα στο μυαλό μου ως κορυφαία, «εξαφανίστηκαν». Στο crash-test του κουλουριού, αυτή η συνταγή, θα σου δώσει τα πιο ω-ρ-α-ί-α, τραγανά, ελαστικά, μυρωδάτα κουλούρια που έφαγες ποτέ.
Συστατικά
150 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
7 ½ γρ. αλάτι
35 γρ. ζάχαρη
275-300 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξερή μαγιά
Για την επικάλυψη
σουσάμι
2 κ.σ. ζάχαρη
500 γρ. χλιαρό νερό