μπρους κορίτσι αληθινή ιστορία
φωτογραφία youtube/own
TRUE STORY

Η ιστορία του Μπρους, του αγοριού που υποχρεώθηκε να μεγαλώσει ως κορίτσι λόγω ιατρικού λάθους


Οι δίδυμοι Μπρους και Μπράιαν Ράιμερ γεννήθηκαν στον Καναδά.

Ήταν δύο απολύτως υγιή αγόρια. Όταν όμως έγιναν εφτά μηνών αντιμετώπισαν και οι δύο δυσκολία στην ούρηση. Κατόπιν συμβουλών και ιατρικών γνωματεύσεων οι γονείς τους, η Τζάνετ και ο Ρον, πήγαν τους γιους τους στο νοσοκομείο για περιτομή. Το επόμενο πρωινό όμως έλαβαν ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα. Το ένα από τα δύο αγόρια, ο Μπρους, είχε υποστεί έναν σοβαρότατο τραυματισμό.

Αντί για την παραδοσιακή μέθοδο περιτομής, οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια βελόνα καυτηριασμού, που λειτουργούσε με ηλεκτρισμό. Ο εξοπλισμός αυτός παρουσίασε κάποια βλάβη και το ρεύμα έκαψε ανεπανόρθωτα το πέος του μικρού αγοριού. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς μου έλεγαν», είπε αργότερα σε συνέντευξή της η Τζάνετ. «Νόμιζα ότι θα χρησιμοποιούσαν κάποιο νυστέρι. Δεν ήξερα καν ότι θα υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στην επέμβαση». Οι γιατροί δεν είχαν ακόμα ασχοληθεί με τον Μπράιαν, η επέμβαση του οποίου ακυρώθηκε, και οι γονείς πήραν τα δίδυμα πίσω στο σπίτι.

Οι μήνες περνούσαν και η Τζάνετ με τον Ρον ήταν βαθιά στεναχωρημένοι και προβληματισμένοι, για το πρόβλημα που είχε προκύψει στον γιο τους. Ένα βράδυ στην τηλεόραση είδαν την συνέντευξη ενός ψυχολόγου, του Dr John Money, που είχε ειδίκευση στις αλλαγές φύλου. Η θεωρία του ήταν, πως δεν είναι η βιολογία αυτή που καθορίζει το αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες, αλλά το πώς μεγαλώνουμε.

«Απλώς έτυχε να βλέπουμε τηλεόραση», θυμάται η Τζάνετ. «Ο Dr Money ήταν σίγουρα χαρισματικός, φαινόταν επίσης πολύ έξυπνος, αλλά και πολύ σίγουρος για αυτά που έλεγε». Η μητέρα του αγοριού χωρίς καθυστέρηση επικοινώνησε μαζί του και μέσα σε λίγες εβδομάδες πήρε τον Μπρους μαζί της και πήγαν να τον επισκεφτούν στη Βαλτιμόρη.

Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, για τον Dr Money, η υπόθεση του μικρού παιδιού ήταν για αυτόν το ιδανικό πείραμα. Όχι μόνο θα μπορούσε να μεγαλώσει ως το αντίθετο φύλο, αλλά είχε μαζί του και την δική του "ομάδα ελέγχου" -τον πανομοιότυπο δίδυμο αδερφό του. Αν το πείραμα του αποδεικνύονταν επιτυχές, αυτό θα επιβεβαίωνε την θεωρία του πως η ανατροφή θα μπορούσε να υπερβεί τη βιολογία - και ο Dr Money ήταν πεπεισμένος ότι ο Μπρους είχε περισσότερες πιθανότητες να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή ως γυναίκα, παρά ως ένας άνδρας χωρίς πέος.

Έτσι, όταν ο Μπρους ήταν 17 μηνών, μετονομάστηκε σε Μπρέντα. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 3 Ιουλίου 1967, έγινε και το πρώτο χειρουργικό βήμα, όπου το μικρό αγόρι ευνουχίστηκε. Στην συνέχεια του χορηγήθηκε ορμονοθεραπεία. Ο Dr Money τόνισε πολλές φορές στους γονείς πως, εάν ήθελαν ο γιος τους να μεγαλώσει ως κορίτσι, ούτε η Τζάνετ ούτε ο Ρον δεν θα έπρεπε ποτέ να ενημερώσουν το παιδί τους, ή τον δίδυμο αδερφό του, ότι στην πραγματικότητα "η Μπρέντα" είναι αγόρι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

Η οικογένεια λοιπόν κάθε χρόνο επισκέπτονταν τον Dr Money που παρακολουθούσε την πρόοδο των διδύμων. Το πείραμα έγινε γνωστό, ως η υπόθεση John/Joan, ενώ η ταυτότητα της Μπρέντα κρατήθηκε μυστική.

«Η μητέρα δήλωσε ότι η κόρη της ήταν πολύ πιο προσεκτική από τον αδελφό της και, σε αντίθεση με αυτόν, δεν ήθελε να είναι βρώμικη», κατέγραψε ο Δρ Money σε μία από αυτές τις ετήσιες συναντήσεις. Ωστόσο σημείωσε και ότι: «Το κορίτσι έχει πολλά χαρακτηριστικά αγοροκόριτσου, όπως άφθονη φυσική ενέργεια, υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, πείσμα, ενώ συχνά θέλει να κυριαρχεί στις παρέες των κοριτσιών».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

Το 1975 τα παιδιά ήταν πλέον εννέα ετών και ο Dr Money δημοσίευσε ένα άρθρο με τις παρατηρήσεις του. Το πείραμα, ισχυρίστηκε, είχε απόλυτη επιτυχία. «Η συμπεριφορά της είναι φυσιολογική. Είναι ένα δραστήριο κοριτσάκι που δεν έχει καμία σχέση με την "αγορίστικη" συμπεριφορά του αδερφού της. Κανείς δεν μπορεί να υποπτευτεί την αλήθεια».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

Ωστόσο, όταν η Μπρέντα έφτασε στην εφηβεία, και πιο συγκεκριμένα στα 13 της, είχε πλέον αυτοκτονικές τάσεις. «Έβλεπα ότι το παιδί μου δεν ήταν ευτυχισμένο ως κορίτσι», θυμάται η Τζάνετ. «Επαναστατούσε. Επίσης ήταν πολύ αρρενωπή και δεν μπορούσα να την πείσω να κάνει οτιδήποτε "κοριτσίστικο". Επίσης, δεν είχε σχεδόν κανέναν φίλο. Όλοι την ειρωνεύονταν. Ήταν ένα πολύ μοναχικό κορίτσι». Μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν τη θλίψη του παιδιού τους, οι γονείς σταμάτησαν τις επισκέψεις στον Dr Money και αμέσως μετά, έκαναν το μόνο πράγμα το οποίο τους είχε προειδοποιήσει να μην κάνουν: της είπαν ότι είχε γεννηθεί αγόρι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Μπρέντα επέλεξε να γίνει Ντέιβιντ.

Λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε με μια γυναίκα που είχε ήδη 3 παιδιά. Ο Ντέιβιντ, που δεν μπορούσε να αποκτήσει βιολογικά δικά του παιδιά, απολάμβανε τα πατρικά του καθήκοντα. Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζε ο νεαρός άντρας ήταν η εδραίωση του πειράματος «Τζον/Τζέιν» σε ιατρικές και ακαδημαϊκές εργασίες σχετικά με την αλλαγή φύλου, καθώς και ότι η «επιτυχία» της θεωρίας του Δρ Money επηρέαζε άλλους ασθενείς με παρόμοια ζητήματα φύλου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE/OWN

«Δεν είχε κανέναν τρόπο για να γνωρίζει ότι η περίπτωσή του είχε κυκλοφορήσει σε μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών εγχειριδίων, που πλέον συνέβαλαν στην καθιέρωση πρωτοκόλλων για τον τρόπο αντιμετώπισης των ερμαφρόδιτων και των ανθρώπων που χάνουν το πέος τους», δήλωσε ο John Colapinto, δημοσιογράφος των New York Times -που έφερε στην δημοσιότητα την ιστορία του Ντέιβιντ. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το δικό του βίωμα το παρουσίαζαν ως μια επιτυχημένη υπόθεση, ούτε το ότι επηρέαζε και άλλους σαν αυτόν». Το 2000 ο Colapinto κυκλοφόρησε την βιογραφία του Ντέιβιντ, με τίτλο «As Nature Made Him: The Boy Who Was Raised as a Girl».

Πλέον στα τριάντα του, ο Ντέιβιντ είχε πέσει σε κατάθλιψη. Έχασε τη δουλειά του και χώρισε από τη γυναίκα του. Την άνοιξη του 2002 ο αδελφός του πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Δύο χρόνια αργότερα, στις 4 Μαΐου 2004, οι γονείς του ενημερώθηκαν πως ο Ντέιβιντ αυτοκτόνησε. «Μας ζήτησαν να καθίσουμε και είπαν ότι είχαν κάποια άσχημα νέα, -ότι ο Ντέιβιντ ήταν νεκρός. Απλώς έκλαψα», δήλωσε αργότερα η Τζάνετ. Σύμφωνα με την ίδια και τον σύζυγό τους δεν ήταν το ιατρικό λάθος που στέρησε την ζωή και την ευτυχία των δύο γιών τους, αλλά η απόφαση του Dr Money να επέμβει με αυτόν τον τρόπο στις ζωές τους. Ο φερόμενος ως ψυχολόγος πέθανε το 2006, σε ηλικία 84 ετών.

SHARE