Γωγώ Μαστροκώστα

Γωγώ Μαστροκώστα: Οι δημόσιες εξομολογήσεις για τη μάχη της με τον καρκίνο

Η Γωγώ Μαστροκώστα έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 25ης Μαΐου, ύστερα από μία πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Τη θλιβερή αυτή είδηση γνωστοποίησε η 17χρονη κόρης, Βικτώρια Δέλλα μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram. Μοιράστηκε ένα κείμενο που δεν ανακοίνωσε απλά τον θάνατο της αγαπημένης παρουσιάστριας, αλλά ξεχείλιζε από αγάπη και βαθιά ευγνωμοσύνη, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πόσο περήφανη νιώθει για τη μητέρα της.

«Σήμερα έφυγε ο αγαπημένος μου άνθρωπος. Η πιο καλή ψυχή, η κολλητή μου, η καλύτερη γυναίκα που ήμουν τόσο τυχερή να αποκαλώ μαμά.
Η μαμά μου ήταν μια μαχήτρια, ένας βράχος που δεν λύγισε ποτέ. Δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν αναστέναξε. Πέρασε πολλά στη ζωή της, αλλά τα αντιμετώπισε με δύναμη και αξιοπρέπεια.
Μαμά, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι περήφανη για σένα και να σε θαυμάζω. Στη ζωή μου ελπίζω να σου μοιάσω έστω και λίγο. Θα είσαι για πάντα το αιώνιο πρότυπό μου.
Και τώρα ξέρω πως θα έχω πάντα τον φύλακα άγγελό μου να με προσέχει.
Σ’ αγαπάω πολύ.», ήταν τα λόγια της Βικτώριας Δέλλα.

Η Γωγώ Μαστροκώστα ήταν πράγματι μία μαχήτρια που δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες, είχε την στήριξη των αγαπημένων της ανθρώπων και πάλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η ίδια μάλιστα είχε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για τον αγώνα της, με απόλυτη ειλικρίνεια αποτελώντας πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση. Δεν φοβήθηκε ποτέ να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα, να μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες, αλλά και να στείλει το δικό της μήνυμα.

Όσα είχε μοιραστεί δημόσια για τη μάχη της

Dot.- ΣΚΑΙ (2020)

Το 2020 είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή Dot. Όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το άφησε να επηρεάσει τη ζωή της. «Από ένα διάστημα και πέρα, δεν το άφησα να επηρεάσει τόσο πολύ τη ζωή μου. Άρχιζα και έκανα όλα τα χαζά πράγματα που μπορεί να έκανα και πριν από αυτό γιατί αυτά τα μικρά πράγματα είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις φυσιολογικός.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η μοίρα της έπαιξε ένα απίστευτο παιχνίδι, αφού διαγνώστηκε με την ασθένεια μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τη γέννηση της κόρης της. Όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια, βρέθηκε ξαφνικά να βιώνει τα δύο πιο ακραία και αντίθετα συναισθήματα στην απόλυτη κορύφωσή τους. Ωστόσο, επελέγει συνειδητά να μην εγκλωβίζεται σε εκείνες τις σκοτεινές στιγμές, αλλά να κοιτάζει πάντα μπροστά και να συνεχίζει να προχωρά με πείσμα στη ζωή.

The Tonight Show- ANT1 (2016)

Η Γωγώ Μαστροκώστα είχε επίσης μιλήσει στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου The Tonight Show το 2016. Εκεί δήλωσε ότι το βάρος που νιώθει το άτομο που το περνάει απέναντι στους δικούς του είναι ένα δύσκολο κομμάτι που ένιωθε και η ίδια. «Το άτομο το οποίο το περνάει, έχει την επιβάρυνση της στενοχώριας. Όχι μόνο για την περιπέτεια που περνάει αλλά και ότι στενοχωρεί. Τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί του. Έχεις και τη συναισθηματική φόρτιση του ''τι κάνω τώρα; Έχω προκαλέσει τόσο πόνο''. Και εγώ ένιωσα έτσι. Και νιώθεις ότι προσθέτεις ένα βάρος. Δεν συμβαίνει αλλά το νιώθεις. Όταν αγαπάς πολύ έναν άνθρωπο, νιώθεις πως τον επιβαρύνεις», είχε αναφέρει.

Μάλιστα, μίλησε και για την πρώτη εξέταση που έκανε, στην οποία η διάγνωση δεν έδειξε τίποτα. «Όταν δεν έχεις κανένα ιστορικό, επομένως δεν μπορείς να ψιλιαστείς ότι κάτι γίνεται. Έχεις και τον γιατρό που σου λέει ότι δεν έχεις κάτι. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να μένουμε σε μια γνώμη. Να παίρνουμε και δεύτερη και τρίτη και όσες περισσότερες γίνεται. Προσπαθούν να βρουν καλά πράματα μέσα σε αυτές τις ιστορίες αλλά εγώ δεν μπορώ να βρω κάτι καλό, συγγνώμη, ούτε μπορώ να πω ούτε ότι με άλλαξε σαν άνθρωπο. Πάντα έβρισκα νόημα και ευτυχία στα απλά πράγματα. Πίστευα όμως ότι θα ζω με το άγχος μία ζωή, αλλά όχι».

Μετά τα μεσάνυχτα- Alpha (2019)

Η Γωγώ Μαστροκώστα είχε βρεθεί καλεσμένη και στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα Μεσάνυχτα», όπου και μοιράστηκε την εμπειρία της τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση της Βιτκώριας και της διάγνωσής της με τον καρκίνο. «Δεν θα ξεχάσω αυτή τη στιγμή που εγώ βίωνα όλο αυτό το πράγμα και έπρεπε να χτενιστώ γιατί από κάτω ήταν οι φωτογράφοι και έπρεπε να βγω να κατέβω με το χαμόγελο. Δεν ήμουν έτοιμη να το ανακοινώσω, δεν ήξερα καν τι μου γινόταν. Θέλω να πω όμως ότι δεν έχω θέμα να το συζητήσω, πάντα δυσκολεύομαι να το συζητάω γιατί δεν θέλω να μοιρολατρώ. Θέλω να δώσω και λίγη δύναμη στις γυναίκες. Μετά από τόσα χρόνια, γιατί νιώθω εγώ δυνατή; Ξεπερνιούνται τα πράγματα στη ζωή», είχε εξομολογηθεί η Γωγώ Μαστροκώστα, αναφερόμενη στη στιγμή που ήρθε αντιμέτωπη με τη διάγνωση για όγκο στο στήθος, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον ερχομό της κόρης της στον κόσμο.

«Με βάλανε κατευθείαν κάτω, με βάλανε χειρουργείο με ναρκώσανε. Πόσο σκληρό είναι... Ξυπνάω και η πρώτη κουβέντα που ακούω ήταν: ''δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά''. Δεν πρόλαβα να συνέλθω».

Μετά συνέχισε: «Σε αυτή τη φαση της ζωής μου, το ότι δεν τρελάθηκα, με κάνει πολύ τυχερή». Αυτό που δεν μπορούσα να ισορροπήσω μέσα μου ήταν το timing, γιατί στη μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, έρχεται αυτό. Κρατούσα το μωρό μου και έλεγα: Θα τη δω να μεγαλώνει; Όλο αυτό μου επιδείνωσε όλο το ψυχολογικό στρες», είχε εξομολογηθεί η Γωγώ Μαστροκώστα, περιγράφοντας το σοκ και τις πρώτες στιγμές μόλις πληροφορήθηκε τη διάγνωση για την υγεία της.

Το Πρωινό- ANT1 (2021)

H τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση της Γωγώς Μαστροκώστα ήταν το 2021 στο πλατό της εκπομπής «Το πρωινό» που παρουσίαζαν τότε ο Γιώργος Λιάγκας με τη Φαίη Σκορδά. Αφορμή της συζήτησης γύρω από τον καρκίνο στάθηκε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει το εξής: «Είμαι ένας άνθρωπος που χαίρομαι για το οτιδήποτε έχω. Λέω “Παναγιά μου είμαι τέλεια, μη μου πάρεις τίποτα. Αυτά θέλω στη ζωή μου, είμαι πάρα πολύ καλά”. ΄Αρα, άμα ξεκινάς έτσι, έχεις μια ψυχολογία ότι δεν είμαι αχάριστος άνθρωπος, είμαι πολύ ευγνώμων με αυτά που έχω στη ζωή μου και με χαροποιούν τα πολύ απλά πράγματα».

Είχε εξομολογηθεί επίσης πως: «Σε όσους μου λένε ότι είμαι μαχήτρια τους λέω ότι απλά ήμουν τυχερή. Όχι ότι δεν παίζει ρόλο η ψυχολογία και το μυαλό. Μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα.»

«Δεν είναι δυνατόν να μην λιγοψυχήσεις, απλώς κάποια στιγμή αν έχεις κάποια βοήθεια ψυχολογική από ανθρώπους γύρω σου, μπορεί απλά να κάνεις αυτό το κλικ και να αλλάξεις και να πεις θα το δω αλλιώς. Ο καθένας το βιώνει τελείως διαφορετικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε τόσο κάθε φορά που ακούμε κάτι. Κάθε περίπτωση ιατρικά, είναι διαφορετική», είχε αναφέρει επίσης η Γωγώ Μαστροκώστα.