José Carreras & Plácido Domingo: Οι θρύλοι της όπερας απόψε στο Καλλιμάρμαρο

José Carreras & Plácido Domingo: Η αληθινή ιστορία δύο θρύλων της όπερας που συναντιούνται απόψε στο Καλλιμάρμαρο -Πώς η έχθρα έγινε φιλία

Μια μοναδική βραδιά θα ζήσουν όσοι απόψε βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο για την κοινή εμφάνιση δύο από τους πλέον αγαπημένους ερμηνευτές κλασικής μουσικής σε ολόκληρο τον πλανήτη, του Χοσέ Καρέρας και του Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Ο τενόρος José Carreras και ο τενόρος και μαέστρος Plácido Domingo, θα χαρίσουν κάτι από τη λάμψη τους στο ελληνικό καλοκαίρι με μία ιστορικής σημασίας εμφάνιση στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών, οι δύο σπουδαιότεροι τενόροι του κόσμου θα μαγέψουν το κοινό κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβάνοντας διαμάντια από το ρεπερτόριο του μουσικού θεάτρου, τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Broadway, αλλά και της Ισπανικής και Ναπολιτάνικης παράδοσης.

José Carreras & Plácido Domingo: Πώς από εχθροί έγιναν φίλοι

Οι Domingo και Carreras έγραψαν ιστορία στη δεκαετία του ‘90, αλλά και στις αρχές αυτής του 2000s όταν πραγματοποίησαν εμφανίσεις ως Three Tenors με τον Luciano Pavarotti στο πλάι τους, φέρνοντας τη μαγεία της κλασικής μουσικής στο ευρύ κοινό.

 AP Images

Δεν ήταν όμως πάντα φίλοι. Ακόμη και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Ισπανία, γνωρίζουν την αντιπαλότητα μεταξύ Καταλανών και Μαδριλένων, καθώς οι Καταλανοί αγωνίζονται για την αυτονομία τους από την Ισπανία που κυριαρχείται από τη Μαδρίτη. Τυχαίνει, λοιπόν, ο Placido Domingo να είναι Μαδριλένος και ο José Carreras Καταλανός.

Για πολιτικούς λόγους, το 1984, ο Carreras και ο Domingo έγιναν εχθροί. Δεδομένου ότι ήταν πολύ δημοφιλείς και περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο, και οι δύο δήλωσαν στα συμβόλαιά τους ότι θα εμφανίζονταν μόνο αν δεν καλούνταν ο άλλος.

Το 1987, ο Carreras συνάντησε έναν εχθρό πιο αδυσώπητο από τον αντίπαλό του, τον Placido Domingo. Τον αιφνιδίασε μια τρομερή διάγνωση: η λευχαιμία.

Υποβλήθηκε σε πολυάριθμες θεραπείες, εκτός από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και τις μεταγγίσεις αίματος που τον ανάγκαζαν να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες μία φορά το μήνα. Μη μπορώντας να εργαστεί κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, αν και διέθετε σημαντική περιουσία, το υψηλό κόστος αυτών των ταξιδιών και των ιατρικών θεραπειών εξάντλησε τα οικονομικά του.

Ετσι άρχισε να ψάχνει πιο οικονομικές λύσεις και τότε ανακάλυψε ένα ίδρυμα στην Μαδρίτη του οποίου σκοπός ήταν η οικονομική υποστήριξη θεραπείας εκείνων που έπασχαν από λευχαιμία. Χάρη στην υποστήριξη του ιδρύματος «Hermosa», ο Carreras βγήκε νικητής και επέστρεψε στο τραγούδι.

Διαβάζοντας το καταστατικό, ανακάλυψε ότι ιδρυτής, κύριος χρηματοδότης και πρόεδρος του ιδρύματος ήταν ο Placido Domingo. Αργότερα ανακάλυψε ότι ο Placido είχε αρχικά ιδρύσει αυτόν τον οργανισμό για να τον βοηθήσει με τη θεραπεία του, αλλά είχε επιλέξει να παραμείνει ανώνυμος για να μην τον ταπεινώσει δεχόμενος βοήθεια από τον «εχθρό» του.

Αλλά το πιο συγκινητικό μέρος αυτής της ιστορίας είναι η συνάντησή τους. Αιφνιδιάζοντας τον Placido σε μια από τις παραστάσεις του στη Μαδρίτη, ο Carreras διέκοψε την εκδήλωση και ταπεινά, γονάτισε στα πόδια του, του ζήτησε συγχώρεση και τον ευχαρίστησε δημόσια. Ο Placido τον βοήθησε να σηκωθεί και με μια μεγάλη αγκαλιά επισφράγισαν την αρχή μιας δυνατής φιλίας.

Σε μια συνέντευξη του Placido Domingo, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί δημιούργησε το «Ίδρυμα Hermosa». Η απάντησή του ήταν κοφτή: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε μια τέτοια φωνή».