ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

10 εμβληματικές ελληνικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου


Το έπος του ‘40 ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι απέδωσαν στα έργα τους τον ελληνοϊταλικό πόλεμοστο αλβανικό μέτωπο, την γερμανική Κατοχή και τις κακουχίες του ελληνικού λαού μέχρι την απελευθέρωση.

Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και συγγραφείς εμπνεύστηκαν από τον πόλεμο και δημιούργησαν μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες που παρακολουθούμε κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου.

Μετέφεραν έτσι στην μεγάλη οθόνη αυτή την ιστορική περίοδο που αξίζει να γνωρίσουμε, ακόμη και μέσα από μυθοπλαστικές ιστορίες.

Οι 10 εμβληματικές ταινίες που αξίζει να δείτε φέτος στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

Υπολοχαγός Νατάσσα

Η εμβληματική ταινία του Νίκου Φώσκολου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στους ρόλους δύο πατριωτών, της Νατάσσας και του Ορέστη, που ερωτεύονται και πολεμούν για την αντίσταση. Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου καθώς έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια (πάνω από 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή), ρεκόρ που διατηρούσε μέχρι και το 1999. Η ταινία μάς χάρισε αξέχαστες ατάκες και σκηνές, με πιο συγκλονιστική εκείνη του γάμου, όπου ο Καλογήρου πυροβολεί τις καμπάνες.

Κοντσέρτο για πολυβόλα

Σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο και Ανδρέα Μπάρκουλη, η ταινία έκοψε 427.698 εισιτήρια. Άλλη μία ταινία με ένα θρυλικό ζευγάρι ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μάλιστα, οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της πολεμικής ταινίας και έτσι ξεκίνησε το ειδύλλιό τους που οδήγησε και στο γάμο τους. Η Νίκη, πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, που την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ένας στρατηγός, ο «Δαρείος» της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, όμως πλαστά αυτή τη φορά.

28η Οκτωβρίου, ώρα 5:30 

Η πλέον κλασσική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και παραγωγή Τζέιμς Πάρις, με πρωταγωνιστές τους Βέρα Κρούσκα, Χρήστο Πολίτη, Λάκη Κομνηνό και Φερνάντο Σάντσο. Μάλιστα, οι ηθοποιοί αυτοί πρωταγωνίστησαν σε πολλές ταινίες με θέμα τον πόλεμο του ’40 και την κατοχή. Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα μικρό, μακεδονικό χωριό όταν μπαίνουν οι Γερμανοί και φέρνουν αναστάτωση αλλά την αντίσταση των χωρικών.

ΟΧΙ

Η ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα, σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα, τη Βέρα Κρούσκα, τον Στέφανο Στρατηγό και τον Χρήστο Πολίτη αποτελεί άλλη μία κλασσική ταινία. Πρόκειται για άλλη μία θλιβερή ερωτική ιστορία, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο υπολοχαγός Δημήτρης Νικολάου (Κώστας Πρέκας) αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλίδα μνηστή του Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), για να πολεμήσει στην ελληνοαλβανική μεθόριο, μετά την εισβολή των Ιταλών. Εμβληματική είναι η σκηνή του Κώστα Πρέκα στο οχυρό Ρούπελ αλλά η ατάκα του Στέφανου Στρατηγού «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», φράση που αποδίδεται στον Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, διοικητή του οχυρού.

Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

Η ταινία είχε αρχικά τίτλο «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη που είχε γράψει το σημαντικό μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και την τελευταία στιγμή, ο τίτλος άλλαξε. Η ταινία γυρίστηκε στην Μακρυνίτσα Πηλίου και ήταν σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου. Η Μυρτώ είναι μια όμορφη και προοδευτική δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Εκεί ερωτεύεται τον Στέφανο και παντρεύονται, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος που θα τους χωρίσει. Όλοι θεωρούν τον Στέφανο νεκρό και η Μυρτώ δέχεται την πρόταση του Άγγελου, ωστόσο, ο αγαπημένος της φτάνει πάνω στην ώρα.

Οι Γενναίοι του Βορρά

Η ταινία του 1970 σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και Αντώνη Δαυίδ, με τους Γιάννη Βόγλη, Πέτρο Φυσσούν και Λάκη Κομνηνό, διαδραματίζεται το 1941 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι Γερμανοί, μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των βουλγαρικών στρατευμάτων στις περιοχές, τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους κομιτατζήδες. Δύο φίλοι αποφασίζουν να γυρίσουν στο χωριό τους και να τα βάλουν με την ομάδα κομιτατζήδων.

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

Το πολεμικό δράμα του 1970 της Finos Films, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσιάζει την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον έρωτα μιας της νοσοκόμας (Ζωή Λάσκαρη) με έναν στρατιώτη (Γιάννης Φέρτης) κατά την γερμανική Κατοχή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμη οι Χρόνης Εξαρχάκος, Νικηφόρος Νανέρης, Βαγγέλης Σειληνός και Μάνος Κατράκης.

Το τελευταίο σημείωμα 

Η συγκλονιστική ταινία του 2017 του Παντελή Βούλγαρη εξιστορεί την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Η χαραυγή της νίκης

Η πολεμική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα με τους Λάκη Κομνηνό, Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκο Δαδινόπουλο και Λευτέρη Βουρνά, διαδραματίζεται στην Κρήτη. Οι κρητικοί αντάρτες με αρχηγό τον Λευτέρη δίνουν μάχες με τους Γερμανούς και καταφέρνουν να νικήσουν. Έρωτες και προσωπικές κόντρες μπαίνουν στην άκρη με κοινό στόχο την απελευθέρωση από τους κατακτητές.

Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Η χολιγουντιανή ταινία του 2001 που γυρίστηκε στην Κεφαλλονιά με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία και διαφήμιση για την Ελλάδα. Μιλά για τον έρωτα μιας Ελληνίδας, κόρης του τοπικού γιατρού και ενός Ιταλού φιλόμουσου λοχαγού το 1942, με φόντο την ιταλογερμανική κατοχή και τον πόλεμο.





SHARE