Χάρβεϊ Γουάινσταϊν
Φωτογραφία: AP Images
27|01|2021 17:34
SHARE
HARVEY WEINSTEIN

Η Weinstein Co. υποχρεώνεται σε αποζημίωση 17 εκ. δολαρίων στα θύματα του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν


Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των εγκλημάτων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, η εταιρεία Weinstein Co. κήρυξε πτώχευση. Στη συνέχεια η εταιρεία, πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Lantern Entertainment, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Spyglass Media Group, έναντι 289 εκατ. δολ.

Τώρα το δικαστήριο εγκρίνει ένα σχέδιο ρευστοποίησης που εξασφαλίζει χρήματα για τα θύματα του παραγωγού και όχι μόνο.

Το ποσό των 17,1 εκ. δολαρίων θα δοθεί ως αποζημίωση στις γυναίκες που υπέβαλαν μήνυση κατά του παραγωγού κι ακόμα 9,7 εκ. δολάρια θα δοθούν σε πρώην διευθυντές της Weinstein Co. προκειμένου να καλύψουν μέρος των νομικών εξόδων που αναγκάστηκαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών και στον αδελφό του Χάρβεϊ, Μπομπ Γουάινσταϊν, ο οποίος απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της πιθανής ευθύνης για την ενεργοποίηση της συμπεριφοράς του 68χρονου.

Φωτογραφία: AP Images

Η δίκη έγινε στο Ντέλαγουερ και η δικαστής Μέρι Γουόλρατ δήλωσε ότι χωρίς αυτό το διακανονισμό, τα θύματα του Γουάινσταϊν θα αποζημιώνονταν «λίγο έως καθόλου». Η ίδια σημείωσε ότι το 83% των εναγουσών σεξουαλικής κακοποίησης «έχει εκφράσει ότι θέλει ένα “κλείσιμο” μέσω αποδοχής αυτού του σχεδίου και δεν επιδιώκει να περάσει περαιτέρω δικαστικές διαμάχες προκειμένου να λάβουν οι ίδιες κάποια ανάκαμψη ή κάποια άλλη αποζημίωση… αν και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν θα τους το δώσουν ποτέ αυτό». Η δικαστής επίσης απέρριψε την ένσταση ορισμένων που επιθυμούσαν να ασκήσουν έφεση εκτός του δικαστηρίου που χειρίζεται την αίτηση πτώχευσης.

Αυτά τα 17,1 εκ. δολάρια που προκύπτουν από τη ρευστοποίηση θα μοιραστούν ανάμεσα στις 50 ενάγουσες, ενώ ασφαλιστικοί φορείς θα πληρώσουν συνολικά 35,2 εκατ. δολάρια για την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων. Το ποσό των αποζημιώσεων θα διαιρεθεί σε πάνω από 50 αιτούντες, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να δικαιούνται αποζημίωση με ποσά άνω των 500.000 δολαρίων.

Η Ρούμπι Λιου, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ενάγουσες, είπε, μετά την απόφαση, ότι ο διακανονισμός είναι «ισχνός» κι ότι η απόφαση στερεί από τις πελάτισσές της το δικαίωμα να διεκδικήσουν περισσότερα από τον Μπομπ Γουάινσταϊν και άλλους διευθυντές της εταιρείας. «Οι πελάτισσές μου διεκδικούν περισσότερα από χρηματικές απολαβές», δήλωσε η Λιου. «Διεκδικούν μια απόφαση δικαστηρίου που θα αποδώσει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους, αυτοί δεν είναι μόνο ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

Από τις 47 γυναίκες που ψήφισαν για τον διακανονισμό, οι 39 ήταν υπέρ ενώ οχτώ εναντίον. Οι ενάγουσες ωστόσο διατηρούν την επιλογή να παραιτηθούν από το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής, εάν θέλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν τις αξιώσεις τους. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ πάντως συνεχίζει να εκτίει την ποινή 23 ετών στις φυλακές της Νέας Υόρκης, μετά την καταδίκη του την περασμένη χρονιά.

Ο Πολ Ζαμπρό, δικηγόρος της Weinstein Co., από την πλευρά του υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή ήταν η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί για τους κατηγορουμένους. Αρκετοί δικηγόροι που υποστήριξαν το σχέδιο θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να δοθεί στην πλειονότητα των εναγόντων ένα «κλείσιμο» παρά να τους αναγκάσει να υπομείνουν χρόνια δικαστικών συνεδριάσεων για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. «Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορέσουμε να κάνουμε», δήλωσε η Ντέμπορα Γκράσγκριν, δικηγόρος της επιτροπής των πιστωτών.

Μετά την ανακοίνωση για το διακανονισμό, η ομάδα των Silence Breakers -οι 24 γυναίκες που κατηγόρησαν ευθέως τον πρώην παραγωγό για σεξουαλική κακοποίηση, όπως οι Ashley Judd, Rose McGowan, Rosanna Arquette και Lauren Sivan, χαιρέτησαν την απόφαση λέγοντας πως «η κληρονομιά του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν πάντα θα είναι ενός καταδικασμένου βιαστή. Θα πάει στη φυλακή -αλλά καμία ποινή δεν μπορεί να διορθώσει τις ζωές που κατέστρεψε, τις καριέρες που συνέθλιψε ή τη ζημιά που προκάλεσε».

SHARE