5 εστιατόρια στο Παρίσι με άρωμα Ελλάδας -Για χταπόδι ψητό και χωριάτικη με παριζιάνικο αέρα
Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για να επισκεφθεί κανείς το Παρίσι. Αν όμως βρεθείτε εκεί και βαρεθείτε το φουά γκρα, το μοσχαράκι μπουργκινιόν ή το σουφλέ και την κρεμμυδόσουπα και θέλετε λίγη φέτα τυλιγμένη σε φύλλο με μέλι από πάνω, ή έναν μουσακά, ιδού η λύση.
Η Le Figaro συγκέντρωσε 5 ελληνικά εστιατόρια που θα βρείτε στην καρδιά του Παρισιού, αν τυχόν λησμονήστε την πατρίδα σας, μετά από μια βόλτα στο Λούβρο όπου θα θαυμάσετε την Αφροδίτη της Μήλου.
Les Délices d’Aphrodite
Όταν μιλάμε για ελληνική γαστρονομία στο Παρίσι, μιλάμε για Mavrommatis! Οι αδερφοί από την Κύπρο που εγκαταστάθηκαν κοντά στο Mouffetard με το εστιατόριό τους το 1981, έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα δέκα καταστήματα, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin και τρία μπιστρό, μεταξύ των οποίων και αυτό, που έχει μια όμορφη βεράντα στη σκιά της εκκλησίας Saint-Médard.
Στο εσωτερικό, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε μία από τις νησιωτικές πλατείες με τις ταβέρνες και εδώ θα απολαύσετε μια ποικιλία από αρωματικά αλείμματα (τζατζίκι, ταραμά, χούμους, χαβιάρι μελιτζάνας), τέλεια κεφτεδάκια (μην χάσετε αυτά με μελιτζάνα και κολοκύθι),ντολμαδάκια, ψητές πιπεριές και λαχταριστό και καλοψημένο μουσακά. Όλα αυτά συνοδεύονται από ελληνικά και κυπριακά κρασιά.
Les Délices d’Aphrodite. 4, rue de Candolle (5ο). Τηλ.: 01 43 31 40 39. Καθημερινά. Μενού: 29,50€ (μεσημεριανό). Ala Carte: 35-60€.
Evi Evane
Η σεφ Ντίνα Νικολάου άνοιξε πριν από 20 χρόνια μαζί με την αδερφή της την Μαρία αυτό το εστιατόριο στην καρδιά του Saint-Germain-des-Prés. Πίσω από την ξύλινη βιτρίνα, σε ένα εσωτερικό που θυμίζει το παλιό Παρίσι με εμφανή δοκάρια και πέτρες, τα κλασικά ελληνικά πιάτα λαμβάνουν ιδιαίτερης φροντίδας: ταραμά με μαρμελάδα λεμόνι, σπανακόπιτα, χωριάτικη σαλάτα, χταπόδι και πουρές φάβα, μουσακάς, γύρος από μαριναρισμένο χοιρινό, πορτοκαλόπιτα…
Evi Evane. 10, rue Guisarde (6ο). Τηλ.: 01 43 54 97 86. Καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας. Μενού: 45-55€.
Le Grand Café d’Athènes
Ήδη επικεφαλής της καντίνας με γύρο Filakia, το δίδυμο Chloé Monchalin και Benjamin Rousselet, που γνωρίστηκαν ενώ εργάζονταν στο Cyril Lignac, επένδυσαν το 2019 στην πολύ κοσμοπολίτικη οδό Faubourg-Saint-Denis με αυτό το μπιστρό που δεν αδειάζει ποτέ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη βεράντα!Συνιστάται λοιπόν να κάνετε κράτηση, για να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην Αθήνα και να δοκιμάσετε μεζέδες (τζατζίκι, ταραμά, ντοματοκεφτέδες, τραγανό κανταϊφι με φέτα, σπανακοτυρόπιτα...), αλλά και γεμιστές πίτες και σπιτικές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, ντάκος, μουσακά, ζυμαρικά με γαρίδες και καλαμάρια «όπως στους Παξούς» ή ακόμα και παγωμένο ελληνικό γιαούρτι με φιστίκια και μέλι.
Grand Café d’Athènes. 74, rue du Faubourg-Saint-Denis (10ο). Τηλ.: 01 74 64 65 46. Καθημερινά. Μενού: 25€ και 29€ (μεσημεριανό). Ala Carte: 30-50€.
Ypseli
Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό και πολυμορφικό: Στεγάζεται στο παλιό πολυκατάστημα À Réaumur de Gobert-Martinκαι πρόκειται για ένα γαλλο-ελληνο-κρητικό τρίο που συνδυάζει ένα ευρύχωρο εστιατόριο με στυλ νεοϋορκέζικου μπιστρό σε αποχρώσεις τερακότας από τη μία πλευρά (ιδανικό για να γλεντήσετε με την παρέα σας) και ένα παντοπωλείο – κελάρι – καντίνα από την άλλη, όλα κάτω από ένα εντυπωσιακό ψηλό ταβάνι.
Στο εστιατόριο, με μενού σε σταθερές τιμές το μεσημέρι τις καθημερινές ή à la carte το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικούς μεζέδες με την υπέροχη γεύση του ελαιόλαδου (φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, ταραμά, μίνι σουβλάκι...), γεμιστά, καπνιστή μελιτζάνα, ωμό ψάρι, αρνίσια παϊδάκια, κουνέλι σοτέ κρητικού τύπου, ψητό χταπόδι...
Ypseli. 88, rue Réaumur (2ο). Τηλ.: 06 99 33 60 13. Καθημερινά εκτός Κυριακής (δείπνο) και Δευτέρας (δείπνο). Μενού: 24€ και 28€ (μεσημεριανό). Ala Carte: 40-55€.
Plaka
Μετά το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στο Batignolles το 2022, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος εγκαταστάθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην πολύ γκουρμέ οδό Martyrs. Σε ένα κομψό και φωτεινό περιβάλλον, σχεδιασμένο από το γραφείο που συνιδρύθηκε από την μικρή του αδελφή Έλενα, το κατάστημα, που αποτελεί φόρο τιμής στη γειτονιά της Αθήνας από όπου κατάγεται η οικογένειά τους, προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε - επί τόπου στα λίγα τραπέζια ή να πάρετε μαζί σας - τις πολλές λιχουδιές που παρουσιάζονται στη βιτρίνα: μουσακά (συνταγή της γιαγιάς), φουρνιστά, αλείμματα, λουκουμάδες, σαλάτα χταπόδι... Χωρίς να ξεχνάμε τα τοπικά αστέρια, τα σάντουιτς που ετοιμάζονται με σπιτικό ψωμί, τη λαγάνα», με γέμιση κοτόπουλο, μανιτάρια ή μοσχάρι κονφίτ σε στυλ μουσακά.
Plaka. 19, rue des Martyrs (9ο) και 46, rue Legendre (17ο). Τηλ.: 06 88 52 97 94. Καθημερινά. Μενού: 15-30 €.