μαθητές με φούστα
Φωτογραφία: Instagram/ @Zachary Paulin
ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

100 αγόρια πήγαν στο σχολείο με φούστα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σεξισμού


100 αγόρια ενός λυκείου στον Καναδά πήγαν στο σχολείο με φούστα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

100 συμμαθητές ενός λυκείου στον Καναδά, όλα αγόρια, αποφάσισαν να πάνε σχολείο με φούστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς θεωρούν τους κανόνες του ιδρύματος σεξιστικούς.

Αυτόν τον μήνα, σε πολλά σχολεία στον Καναδά τα αγόρια φοράνε φούστες ως σιωπηλή διαμαρτυρία κατά του σεξισμού και της τοξικής αρρενωπότητας. Την περασμένη εβδομάδα ο 16χρονος Zachary Paulin αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και ανακοίνωσε στους φίλους του ότι σκόπευε και ο ίδιος να εμφανιστεί με φούστα στο σχολείο του -το «Collège Nouvelles Frontières». Το αποτέλεσμα; 100 ακόμα αγόρια ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί του.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν οι σεξιστικοί ενδυματολογικοί κανόνες που κυριαρχούν όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στην καθημερινή ζωή. Η γυναίκα κρίνεται από το μήκος της φούστας της, αλλά το μήκος των σορτς που φοράνε οι άνδρες στα αθλήματα δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν. Μια γυναίκα μπορεί να φορέσει παντελόνι χωρίς να της πει κανένας τίποτα, αλλά μόλις ο άνδρας φορέσει κάτι που θεωρείται «γυναικείο» του κουνάνε το δάχτυλο.

Ο 16χρονος έκανε μια ανάρτηση στο Instagram όπου εξήγησε τους λόγους πίσω από αυτό το κίνημα:

«Σήμερα ίσως είδατε ότι πολλά αγόρια, όπως κι εγώ, φορούσαν φούστα. Λοιπόν, αφήστε με να σας εξηγήσω τον λόγο πίσω από αυτήν την κίνηση. Βασικά, το γεγονός ότι ένα αγόρι φορά φούστα είναι σημάδι αλληλεγγύης και υποστήριξης στη μάχη για την ισότητα των φύλων.

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τους άνδρες είναι κραυγαλέα. Αν μια γυναίκα αποφασίζει να φορέσει ένα κοστούμι ή ένα παντελόνι, ρούχα που έχουν συνδυαστεί με την αρρενωπότητα, δεν τρέχει τίποτα. Αλλά λόγω της τοξικής αρρενωπότητας, η οποιαδήποτε κίνηση από έναν άνδρα, η οποία θα παραπέμπει σε κάτι ακόμα και ελάχιστα θηλυπρεπές, είτε αυτό είναι ένα βερνίκι νυχιών είτε makeup είτε, στη δική μας περίπτωση, μια φούστα, είναι κατακριτέα και ο ίδιος θεωρείται άξιος προσβολών.

σχολείο αγόρια με φούστες
Instagram/ Zachary Paulin

Ο κόσμος θα πει ότι δεν είναι αληθινός άνδρας και αυτόματα θα υποθέσουν τη σεξουαλικότητά του» διαβάζουμε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Ο 16χρονος μαθητής πρόσθεσε ότι πολλές φορές ο κόσμος κατακρίνει τις γυναίκες για το μήκος της φούστας, με τους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης να το θέτουν ως παράλογο επιχείρημα, ώστε να δικαιολογήσουν τις αισχρές πράξεις τους.

σχολείο αγόρια με φούστες
Instagram/ Zachary Paulin

«Έτσι, φορώντας φούστα, στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια στην σεξουαλικοποίηση των γυναικών και στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα κατά της τοξικής αρρενωπότητας, η οποία εμποδίζει τα αγόρια να γίνουν αυτό που πραγματικά θέλουν, χωρίς να τα κρίνει κανείς.

Είμαστε στο 2020, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να πολεμήσουμε όλοι ώστε να σταματήσουν πια οι διακρίσεις, η ομοφοβία και ο σεξισμός. Αυτό αντιπροσωπεύουν και οι φούστες. Ευχαριστώ».

SHARE