Αριστερά η νοσηλεύτρια του Σωτηρία Ειρήνη Μικροβασίλη/ δεξιά η Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου
Αριστερά η νοσηλεύτρια του Σωτηρία Ειρήνη Μικροβασίλη/ δεξιά η Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου
21|09|2020 16:34
SHARE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MEGA

Διαψεύδει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου τον ισχυρισμό ότι ο «κορωνοϊός είναι πλέον πιο επιθετικός»


Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου η νοσηλεύτρια στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Σωτηρία, Ειρήνη Μικροβασίλη.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ τώρα σημείωσε ότι «οι περισσότεροι που διασωληνώθηκαν και έφτασαν στις μονάδες, ήταν αυτοί που δεν πίστευαν στον κορωνοϊό» και «αυτοί που μπαίνουν πλέον στην Εντατική, δεν βγαίνουν».

«Αυτή τη στιγμή ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σκοινί, το οποίο είναι ανάμεσα στο σπίτι και ανάμεσα στη δουλειά. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν το αντιμετωπίζαμε. Είχαμε την ρουτίνα μας. Επικίνδυνη μεν, αλλά γνωστή. Τώρα έχουμε έναν αόρατο εχθρό. Και απ’ό,τι βλέπω, έχουμε κι έναν ακόμα εχθρό, την κοινωνία. Δεν μας σέβονται. Δεν σέβονται ούτε τη δουλειά που κάνουμε (σσ. όταν δεν τηρούν τα μέτρα). Κι εμείς έχουμε οικογένειες από πίσω, κι εμείς θέλουμε να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, κι εμείς θέλουμε να δούμε τους γονείς μας. Eγώ έχω να δω την μητέρα μου 9 μήνες. Το ίδιο άγχος κουβαλάω κάθε μέρα και για τα παιδιά μου. Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν σέβεται το υγειονομικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή δίνει έναν ολόκληρο αγώνα. Οι περισσότεροι που διασωληνώθηκαν και έφτασαν στις μονάδες, ήταν αυτοί που δεν πίστευαν. Το ιστορικό αυτό μας λέει. Όταν φτάνουν πλέον σε μας είναι πάρα πολύ αργά. Είναι ήδη διασωληνωμένοι και η κατάσταση είναι πάρα πολύ βαριά».

«Αυτοί που μπαίνουν στις ΜΕΘ, σε τι ποσοστό βγαίνουν κιόλας;» ήταν η ερώτηση του Ιορδάνη Χασοπόπουλου στην νοσηλεύτρια και η απάντησή της συγκλονίζει:

«Τώρα, πλέον, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να βγαίνει κάποιος. Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι καταστάσεις αυτή τη στιγμή. Ο ιός είναι επιθετικότατος. Μέχρι τον Ιούνιο έβγαιναν αρκετοί και τώρα έχει αλλάξει πάρα πολύ η κατάσταση. Είναι πιο επιθετική η μορφή του ιού και είναι σε μικρότερες ηλικίες, και δεν ξέρεις πώς αντιδρά.

Την ίδια ημέρα, στην εκπομπή «Live News» μίλησε η η κ. Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Τακτική Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

« Η ζωή όλου του πλανήτη άλλαξε. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκες, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις συναναστροφές μας, να μην εκτιθέμεθα σε συνωστισμούς και κόσμο μαζεμένο» σημείωσε η κα Κοτανίδου.

«Ελπίζω ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει καταλάβει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και σιγά σιγά θα μαζευτεί και θα ακολουθήσει τις οδηγίες που έχουμε δώσει και ελπίζω ότι μετά από 15μερο θα δούμε καλύτερα τα πράγματα σε ό,τι αφορά την νοσηλεία στα νοσοκομεία και τις εντατικές» συμπλήρωσε η πνευμονολόγος.

«Μας έλεγε η κα Μικροβασίλη, νοσηλεύτρια του Σωτηρία, ότι είναι πιο επιθετικός ο κορωνοϊός σε αυτή τη δεύτερη φορά» είπε ο Νίκος Ευαγγελάτος απευθυνόμενος στην κα Αναστασία Κοτανίδου.

«Δεν έχω ιδέα από πού πηγάζουν οι γνώσεις της κυρίας αυτής. Δεν την γνωρίζω. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία τέτοια διαπίστωση. Στην πρώτη φάση της επιδημίας είχαμε περίπου 3.500 κρούσματα, και θνητότητα 5,6%. Τώρα έχουμε 11.500 θετικά κρούσματα και θνητότητα 1,3%. Δεν πρέπει κανείς να μιλάει με εντυπώσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα».

SHARE