Σερβιτόρα καθαρίζει τραπέζι σε καφετέρια
Ο πρώτος καφές για τους Αθηναίους μετά από καιρό /Φωτογραφία: Intime
ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ο πρώτος καφές: Άνοιξαν οι καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας -Με αποστάσεις και αντισηπτικά στα τραπέζια


Το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον γεγονός.

Καφέ και εστιατόρια άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους μετά από δύο μήνες λουκέτου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι καφετέριες έχουν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματά τους μόνο στον εξωτερικό χώρο.

Τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και γάντια.

Οι καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας ήδη δέχονται τους πρώτους τους πελάτες που θέλουν να απολαύσουν τον πρώτο τους καφέ έξω μετά από καιρό.

Οι πρώτες φωτογραφίες κάνουν ήδη τον γύρο του Διαδικτύου.

Σερβιτόρος σε καφέ
Intime

Σύμφωνα με τις οδηγίες, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.

τραπέζια σε καφέ
Intime

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

σερβιτοροι
Intime

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

τραπέζια σε καφέ
Eurokinissi
SHARE