Η Αν Σοφί Γιόχανσον/Φωτογραφία: Getty Images
Η Αν Σοφί Γιόχανσον
28|05|2024 11:40
SHARE
ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Από υπάλληλος στα H&M έφτασε στην ηγεσία της εταιρείας - Η ιστορία της Αν Σοφί Γιόχανσον


Η καριέρα της Αν Σοφί Γιόχανσον είναι αυτή που πολλοί ονειρεύονται: Ξεκίνησε από μια ταπεινή πωλήτρια σε ένα H&M πριν ενταχθεί στα κεντρικά γραφεία ως βοηθός και με την πάροδο των ετών έφτασε μέχρι την κορυφή.

«Ήμουν κορίτσι των αλόγων, πάντα στους στάβλους… Είχα σκεφτεί ότι ίσως μπορούσα να συνδυάσω το ενδιαφέρον μου για τα άλογα με ένα πραγματικό επάγγελμα, αλλά δεν είχα τόσο καλούς βαθμούς ώστε να γίνω κτηνίατρος» δήλωσε στο Fashionista. «Αργότερα, ένιωσα ότι η μόδα με κυρίευσε και ότι χρειαζόμουν τη δημιουργικότητα από το να φτιάχνω κάτι. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να έχω ένα δημιουργικό επάγγελμα αντί γι’ αυτό».

Πώς όμως η Γιόχανσον έφτασε να εργάζεται ως πωλήτρια στα H&M στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και τελικά να ηγείται του σχεδιασμού (και να διευθύνει τις συνεργασίες της με τους Mugler, Balmain και Giambattista Valli, μεταξύ πολλών άλλων) στην H&M από το 2013.

Η πρώτη της δουλειά στα H&M

H Αν Σοφί Γιόχανσον λάτρευε τα πάντα στα H&M. «Το νεανικό τμήμα της H&M ονομαζόταν τότε Impulse. Ήταν κάτι σαν μια αποκάλυψη για μένα. Είχαν όλα όσα ονειρευόμουν, όπως αυτά τα μεγάλα σκουλαρίκια τύπου Sade. Νόμιζα ότι μπορούσαν σχεδόν να διαβάσουν το μυαλό μου». Γι’ αυτό και ήθελε να πιάσει δουλειά στην H&M.

Κι έτσι πήρε την απόφαση να κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας ως βοηθός πωλητή στο κατάστημα της Στοκχόλμης. Και την πήραν αμέσως, γιατί όπως λέει η ίδια, εκείνη την εποχή, πριν από 30 χρόνια, ήταν εύκολο να βρεις δουλειά.

Άρχισε να εργάζεται στο κατάστημα και παράλληλα πήγαινε σε βραδινά μαθήματα σχεδιασμού και κατασκευής σχεδίων, προσπαθώντας να χτίσει τις γνώσεις της. «Έμαθα πολλά» λέει και συνεχίζει. «Να συναντώ καθημερινά ανθρώπους στο κατάστημα και να προσπαθώ να τους ντύσω ή να τους δώσω συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να ντυθούν. Νομίζω ότι ήταν έξυπνο να γνωρίσεις την εταιρεία μέσα από τους πελάτες. Είχα όμως και σπουδαίους συναδέρφους. Παραλαμβάναμε νέα πράγματα στο κατάστημα σχεδόν κάθε μέρα και ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι μόνο και μόνο που τα ξεπακετάραμε και βλέπαμε τι είχαν μέσα. Ήξερα ότι επρόκειτο να μείνω εκεί μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ήμουν έτοιμη να υποβάλω αίτηση για μια θέση στα κεντρικά γραφεία.

Η Αν Σοφί Γιόχανσον με την Λούρδη, την κόρη της Μαντόνα
Η Αν Σοφί Γιόχανσον με την Λούρδη, την κόρη της Μαντόνα/Φωτογραφία: Splash news

Η μετακίνηση στα κεντρικά της εταιρείας

Όταν ήρθε η ώρα να κάνει την αίτηση, η Ανν Σοφί είχε φροντίσει να ετοιμάσει προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό της, παρακολουθώντας μαθήματα στη σχολή καλών τεχνών. Στα κεντρικά γραφεία στη Στοκχόλμη συνάντησε την Μαργκαρέτα βαν ντεν Μπος, η οποία ήταν τότε επικεφαλής σχεδιασμού και παρόλο το άγχος της, της έδειξε το χαρτοφυλάκιό της και προσπάθησε να της μιλήσει για το πώς έβλεπε τη μόδα και πώς θεωρούσε η ίδια ότι θα προχωρούσε η μόδα.

«Υποθέτω ότι κάτι είδε σε μένα» λέει. Όπως όμως τονίζει, ξεκίνησε από τα ταπεινά. Έφτιαχνε κάρτες και όλα εκείνα τα πράγματα που δεν είναι και τόσο δημιουργικά και βοηθούσε στο τμήμα σχεδιασμού όπου και όποτε χρειαζόταν. Λίγους μήνες αργότερα, έγινε βοηθός σχεδιαστή στο Impulse της H&M. Και ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε.

30 χρόνια μετά η Αν Σοφί Γιόχανσον είναι δημιουργική σύμβουλος στην H&M

Τρία χρόνια έμεινε η Ανν Σοφί ως βοηθός σχεδιαστή στην Impulse. Μετά, το 1993, έγινε επικεφαλής σχεδιάστρια, όπου έμεινε για πάνω από 10 χρόνια. Στη συνέχεια, και καθώς μεγάλωνε, μετακινήθηκε στη γυναικεία ένδυση, τη μεγάλη κύρια συλλογή των H&M. Ήταν επικεφαλής της γυναικείας ένδυσης για πολλά χρόνια. Και μετά από αυτό έγινε επικεφαλής του σχεδιασμού για ολόκληρη την H&M, το οποίο ήταν ένα μεγάλο αλλά και δύσκολο βήμα. Αλλά όπως λέει, ήταν πραγματικά διασκεδαστικό, επειδή έπρεπε να βλέπει τη συνολική εικόνα. Και τώρα, είναι δημιουργικός σύμβουλος και επιβλέπει τη γυναικεία ένδυση.

SHARE