Γιατί η Αθήνα γέμισε με αντικείμενα του σπουδαίου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη
Φωτογραφία: Onassis Foundation
29|04|2024 16:56
SHARE
AL

Γιατί η Αθήνα γέμισε με αντικείμενα του σπουδαίου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη


Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ένας άχρονος ποιητής; Να μπορείς να υπάρχεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον στον χρόνο και να καταφέρνεις να είσαι πάντα επίκαιρος;

Το Ίδρυμα Ωνάση, με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του σπουδαίου ποιητή, συνεργάζεται με το Athens Surreal τοποθετώντας αντικείμενα και ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη στην Αθήνα, σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο χρόνος δεν υπάρχει.

Πώς θα ήταν τα γυαλιά, η πίπα, το γραφείο, ο καθρέφτης, τα πορτρέτα του Κ. Π. Καβάφη, μέσα σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον;

Σε συνεργασία με το Athens Surreal, λοιπόν, τον πιο viral σουρεαλιστικό λογαριασμό στο Instagram, ταξιδεύουμε στον άγνωστο και άχρονο κόσμο του Κ. Π. Καβάφη, σε μια ουτοπική Αθήνα.

Δημιουργούμε μια σειρά από φωτογραφίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να φέρουμε τον ποιητή λίγο πιο κοντά μας, τοποθετώντας αντικείμενα, ποιήματα, σκίτσα και σημειώσεις του στην Αθήνα του σήμερα αλλά και του αύριο.

Με αισθητικές αναφορές τις εικόνες του Wes Anderson και του Denis Villeneuve, αλλά και των René Magritte και Edward Hopper, το Athens Surreal δημιουργεί τον κόσμο για τον οποίο μιλά ο Καβάφης. Έναν κόσμο πέρα από κάθε φαντασία, που καθοδηγείται όμως ακόμη από τις λέξεις και τους στίχους του ποιητή. Εξάλλου, το AI βασίζεται ακόμη στον άνθρωπο και τις λέξεις, σαν ένα παράθυρο στην ποίηση της καθημερινότητας.

Αυτό κάνει τον άνθρωπο και ποιητή Καβάφη να ξεπερνάει την εποχή του, αλλά και τον τόπο στον οποίο έζησε. Ο ίδιος τοποθέτησε τον εαυτό του σε μια απροσδιόριστα σύγχρονη εποχή και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κ. Π. Καβάφης είναι παγκόσμιος.

Μέσα από κάθε συνεργασία ή φεστιβάλ αλλά και κάθε πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, τοποθετούμε τον Καβάφη στη σύγχρονη εποχή και στο τώρα.

Σε μια εποχή που απευθύνεται σε όλες και όλους, πέρα από ηλικία, φύλο και εθνικότητα. Σε αυτή τη συνθήκη οικουμενικότητας, για να έρθεις σε επαφή με τον ποιητή και το έργο του, δεν είναι απαραίτητο να ανατρέξεις στην ποίησή του.

Αρκεί να επισκεφτείς το Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα, να δεις τα προσωπικά του αντικείμενα, πορτρέτα του που έχουν ζωγραφίσει σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, να ακούσεις τους στίχους του μέσα από τη φωνή της Laurie Anderson και του Rufus Wainwright, αλλά κυρίως να ανακαλύψεις γιατί σε αφορά ο Κ. Π. Καβάφης σήμερα.

Σχετικά με το αρχείο Καβάφη

Διαχρονικά σύγχρονος, πολιτικός, αισθησιακός, εμβριθής και πάντα επίκαιρος, ο Κ. Π. Καβάφης φρόντιζε να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό του αρχείο, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012. Η απόκτηση αυτή διασφάλισε την παραμονή του στην Ελλάδα και απέτρεψε τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να εξασφαλίσει την ανοιχτότητα του αρχείου και την ελεύθερη πρόσβαση κοινού και ερευνητών σε αυτό, καθώς και να προβάλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της ποίησης του Καβάφη.Το Ίδρυμα Ωνάση προχώρησε στην ψηφιοποίηση, την ταξινόμηση και την πλήρη τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του αρχείου Καβάφη στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ τον Μάιο του 2019 η ψηφιακή συλλογή του αρχείου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους. Ανταποκρινόμενο και πάλι στην ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση και διάδοση του έργου του ποιητή, το Ίδρυμα Ωνάση επένδυσε στη δημιουργία του Αρχείου Καβάφη, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου στην Αθήνα αφιερωμένου στο αρχείο του, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2023. Ακόμα ένας πόλος έλξης διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς ανοίγει για όλους τους κατοίκους, τους ερευνητές και τους επισκέπτες υπό τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη.Το Αρχείο Καβάφη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του, καθώς και μια συλλογή αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον Καβάφη. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος για τα γραπτά και τα βιβλία του ποιητή, τα προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα, περιτριγυρισμένος από έργα τέχνης που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε σε βάθος την αυξανόμενη επίδρασή του στην παγκόσμια λογοτεχνία και τέχνη από την εποχή του μέχρι σήμερα – ένας χώρος ανοιχτός στους ερευνητές και το κοινό, ανοιχτός σε όλους.

Αρχείο Καβάφη, Φρυνίχου 16Β, Πλάκα * Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 11:00-18:00, Είσοδος ελεύθερη





SHARE