Η Παλόμα Πικάσο στο Ηρώδειο
Paloma Picasso-Μαρία Εμπειρίκου/Φωτογραφία: NDP
08|09|2023 08:33
SHARE
ΠΑΛΟΜΑ ΠΙΚΑΣΟ

Στην Αθήνα η κόρη του Πάμπλο Πικάσο -Απόλαυσε στο Ηρώδειο τη Μαρία Φαραντούρη


Η Παλόμα Πικάσο, κόρη του σπουδαίου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, παρακολούθησε τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Zülfü Livaneli το βράδυ της Πέμπτης στο Ηρώδειο.

Δύο μεγάλοι κι αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες, δυο εμβληματικές προσωπικότητες ένωσαν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγούδησαν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ο Τούρκος συνθέτης έδωσαν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Ανάμεσα στο κατάμεστο προαύλιο υπήρξαν σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, όπως η Παλόμα Πικάσο, κόρη του Πάμπλο Πικάσο και της ερωμένης του Françoise Gilot, της μοναδικής γυναίκας που εγκατέλειψε τον Πικάσο.

Η Παλόμα Πικάσο διατηρεί χρόνια γνωριμία και φιλία με τη Μαρία Φαραντούρη την οποία και γνώριζε και είχε ακούσει μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη από τα παλαιότερα χρόνια στο Παρίσι.

Παλόμα Πικάσο, Μαρία Εμπειρίκου/Φωτογραφία: NDP
Παλόμα Πικάσο, Μαρία Εμπειρίκου/Φωτογραφία: NDP

Ποια είναι η Παλόμα Πικάσο

Η Παλόμα Πικάσο, το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του Πάμπλο Πικάσο, είναι και μία από τους διαχειριστές της περιουσίας του σπουδαίου καλλιτέχνη. Η μητέρα της, η Γαλλίδα καλλιτέχνης Françoise Gilot, πέθανε τον Ιούνιο.

Η κληρονομιά Πικάσο διαχειρίζεται έργα που κατέχουν ο Κλοντ Πικάσο και η Παλόμα Πικάσο (ήταν παιδιά εκτός γάμου), η αείμνηστη κόρη του Μάγια Γουιντμάιερ Πικάσο (κόρη της Μαρί-Τερέζα Βάλτερ) και δύο εγγόνια του, η Μαρίνα και ο Μπερνάρ Ρουίζ-Πικάσο.

«Αυτοί οι πέντε κληρονόμοι [έχουν] μια μορφή συνιδιοκτησίας (η ιδιοκτησία συνίσταται κυρίως στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με το έργο και το όνομα του Πάμπλο Πικάσο)», αναφέρει ο ιστότοπος της κληρονομιάς, ο οποίος συμβουλεύει σχετικά με τα δικαιώματα αναπαραγωγής, μεταπώλησης και τους περιορισμούς μετάδοσης.

Η Παλόμα Πικάσο εκπροσωπείται σε πολλά έργα του πατέρα της, μεταξύ των οποίων και η Paloma à l'orange (1951). Η ίδια ήταν και είναι μία πετυχημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων ενώ μεταξύ άλλων συνεργάζεται και με τον οίκο κοσμημάτων Tiffany's από το 1980.

SHARE