Μάνια Μπικόφ Ραμπέα Ιατρίδου
Φωτογραφία:Facebook
16|01|2021 16:59
SHARE
ΜΠΙΚΟΦ-ΙΑΤΡΙΔΟΥ

Μάνια Μπικόφ -Ραμπέα Ιατρίδου: Δύο ακόμη αθλήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση


Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού είναι το φλέγον ζήτημα των μερών, μετά από την συγκλονιστική μαρτυρία και αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου.

Και το πιο λυπηρό είναι ότι, όπως φαίνεται, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψή της, που «έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο νέες μαρτυρίες από αθλήτριες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, μοιράστηκαν τις αντίστοιχες τραυματικές εμπειρίες τους σε δικές τους αναρτήσεις.

Η Μάνια Μπικόφ, πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου, αποκάλυψε ένα περιστατικό που συνέβη πριν 30 χρόνια, όταν η ίδια επισκέφθηκε έναν γιατρό προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν τραυματισμό στον ώμο.

«Εγώ λοιπόν Σοφία, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη.. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλητριες με παρόμοια θέματα.
Στις 3-4 επισκέψεις στον "γιατρό" αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι κ σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφάκι "γιατί, ντρέπεσαι;" Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβόμουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να κ ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου κ με έστειλε σε άλλους γιατρούς. Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβόμουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου», αναφέρει σε μέρος της ανάρτησής της.

Στο τέλος, ευχαριστεί την Σοφία Μπεκατώρου, αλλά κάνει και ένα σχόλιο για την υποδοχή που επιφύλλασσαν πολλοί στις αποκαλύψεις της. «Ξέρετε πόσο δύναμη χρειάζεται να αποδεχθείς αρχικά ότι είσαι θύμα βίας και να το πεις; Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να χειριστείς και την βία αλλά και όλους όσους σε κρίνουν; Έχετε μπει σε αυτήν τη θέση?».

Δείτε εδώ την ανάρτησή της.

Λίγο αργότερα, η Ραμπέα Ιατρίδου,πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης με πολλά Πανελλήνια ρεκόρ στην τεχνική κολύμβηση προχώρησε στη δική της μαρτυρία, αφού αναφέρθηκε στα περιστατικά που αποκάλυψαν οι δύο αθλήτριες.

«...Λίγο πριν τα 19 μου, στην επανεκκίνηση εντατικών προπονήσεων μετά από ολιγόμηνη παύση για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε μια στιγμή ανωριμότητας στο γυμναστήριο του Τζίμη Σαμαρά, χωρίς καλό ζέσταμα δέχτηκα μια πρόκληση για μια άσκηση που κατέληξε σε άσχημη θλάση του δικεφάλου του δεξιού ποδιού. Κάλεσα αμέσως τον αθλητίατρο που με παρακολουθούσε αλλά λόγω φόρτου θα με έβλεπε το επόμενο απόγευμα αργά. Ο φόβος μου πως κάτι κακό έχει γίνει με οδήγησε να κλείσω ραντεβού και σε ορθοπεδικό του ασφαλιστικού φορέα κοντά στο σπίτι.. Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Οχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Εκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια».

Μάλιστα, γράφει: «πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν».

«Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας. Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους "δικαστές" γι αυτό δεν είχαμε το θάρρος. Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της».

Δείτε εδώ την ανάρτησή της.





SHARE