Ατρόμητο κορίτσι
Φωτογραφία: ΑP Images
FEARLESS GIRL

Το «ατρόμητο κορίτσι» περιβάλλεται από σπασμένα γυαλιά και σπάει τα στερεότυπα


Το δημοφιλές μπρούτζινο άγαλμα «Ατρόμητο Κορίτσι» που τόλμησε να κοιτάξει κατάματα τον «Μαινόμενο Ταύρο» της Γουόλ Στριτ βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το «Ατρόμητο Κορίτσι, που δημιουργήθηκε από την γλύπτρια Κρίστεν Βίσμπαλ, σχεδιάστηκε με στόχο να στραφεί η προσοχή στην ανισότητα των φύλων και στο μισθολογικό χάσμα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση προκειμένου να υπογραμμιστεί η απουσία γυναικών από τις ισχυρές θέσεις.

Το «Fearless Girl», όπως ονομάζεται το γλυπτό ύψους 127 εκατοστών, τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017 έξω από τη Γουόλ Στριτ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας. Το άγαλμα ενός κοριτσιού με αλογοουρά και τα χέρια του στη μέση παραγγέλθηκε από την εταιρεία χρηματοοικονομικών State Street Global Advisors (SSGA) στο πλαίσιο εκστρατείας για την παρότρυνση των εταιριών να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.

Το μικρό ανυποχώρητο κορίτσι που κοιτούσε χωρίς να φοβάται τον ταύρο της Γουολ Στριτ είχε προκαλέσει την αντίδραση του γλύπτη, Αρτούρο Ντι Μόντικα, που ήταν ο δημιουργός του ταύρου. Ηταν αντίθετος με την προσωρινή τοποθέτηση του «ατρόμητου κοριτσιού» καθώς «χαλούσε τη δημιουργική δυναμική του έργου του».

AP images

Από τον Δεκέμβριο του 2018 το «ατρόμητο κορίτσι» κοιτά κατάματα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τοποθετήθηκαν γύρω του σπασμένα γυαλιά συμβολίζοντας τον αγώνα των γυναικών να σπάσουν τα στερεότυπα και πιο ειδικά τη γυάλινη οροφή.

Το «ατρόμητο κορίτσι» περιβάλλεται από σπασμένα γυαλιά συμβολίζοντας τις γυναίκες του σήμερα που σπάνε τα στερεότυπα. «Τα σημερινά σπασμένα γυαλιά είναι τα σκαλοπάτια του αύριο» αναφέρεται στην πλακέτα.

SHARE