Ζευγάρι πίνει καφέ
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια πολύ εγωιστική συμπεριφορά/Φωτογραφία: Christin Hume/Unsplash
ΣΧΕΣΕΙΣ

Breadcrumbing: H χειριστική τακτική στις σχέσεις και πώς να την αναγνωρίσεις


Εχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα το «stonewalling» και το «ghosting» στις σχέσεις, αλλά απ' ότι φαίνεται μια ακόμα χειριστική τακτική έρχεται στο προσκήνιο.

Ο λόγος για το «Breadcrumbing» που προέρχεται από τη λέξη breadcrumb, που σημαίνει ψίχουλο ψωμιού. Πρόκειται για μια χειριστική τακτική που την εφαρμόζουν πολλοί όταν θέλουν να δώσουν την ελπίδα ότι η σχέση μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, αλλά γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα προχωρήσει.

Είναι μία κατάσταση και ιδίως μια παγίδα στην οποία ο άλλος σου δίνει τόσα σημάδια όσα χρειάζονται, για να πιστεύεις ότι ενδιαφέρεται και να συνεχίσεις να ασχολείσαι μαζί του, ενώ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Απλά το κάνει αυτό για να τραβήξει την προσοχή σου και να σε έχει στην αναμονή, ίσα ίσα για να του ικανοποιείς το εγώ του και να έχει με κάτι να ασχολείται όταν βαριέται. Σου θυμίζει κάτι;

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια πολύ εγωιστική και χειριστική συμπεριφορά καθώς ο breadcrumber θέλει μόνο μια επιφανειακή σχέση μαζί σου. Ακόμα χειρότερα, σου δίνει την απαραίτητη προσοχή για να παραμείνεις εκεί, αλλά όχι τόση ώστε να μπορείς ζητήσεις κάτι παραπάνω ή «τα ρέστα» για την αψυχολόγητη συμπεριφορά του. Ουσιαστικά σου δίνει ψίχουλα ψωμιού για να σου δώσει ελπίδες κι εσύ πέφτεις στην παγίδα του.


 Andrea Piacquadio/Pexels

Στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική είναι μια μορφή χειραγώγησης και προκαλεί άγχος και πόνο σε όσους το έχουν υποστεί. Οταν θα σου στείλει «τι γίνεται;» μία φορά τον μήνα και θα σε ρωτήσει «πώς πάει;» και μετά μπορεί να μην σου απαντήσει για πέντε μέρες. Ο breadcrumber κάνει γενικές ερωτήσεις, είναι σύντομος στην επικοινωνία και καθόλου συνεπής. Η συμπεριφορά του σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έκανες εσύ κάποιο λάθος και επιλέγει να επικοινωνεί μαζί σου μόνο όταν τον βολεύει αυτόν. Σου λέει κάθε φορά ότι θα τα πείτε σύντομα, χωρίς να διευκρινίζει πόσο σύντομα και δεν σε παίρνει ποτέ τηλέφωνο, αλλά σου στέλνει μηνύματα μόνο στο instagram και στο facebook.

Θέλεις να σου πούμε κι άλλα; Ο breadcrumber θα επικοινωνήσει μαζί σου χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση γιατί εξαφανίστηκε. Θα είναι σύντομος στις απαντήσεις του, θα σου στείλει ένα emoji ή θα κάνει ένα κομπλιμέντο στη φωτογραφία που ανέβασες στο Instagram, αλλά μέχρι εκεί. Μην περιμένεις κάτι παραπάνω. Είναι αυτό που λέμε «τόσο όσο» για να σε έχει σε αναμμένα κάρβουνα.

Οπότε την επόμενη φορά που θα αναγνωρίσεις τα παραπάνω σημάδια, μην δώσεις καμία σημασία και μην ασχοληθείς με έναν τέτοιο τύπο. Μην τσιμπάς, λοιπόν, από τα ψίχουλα που σου προσφέρουν για αγάπη.

SHARE