Η βασίλισσα Σαρλότ Bridgerton
Η βασίλισσα Σαρλότ /Φωτογραφία: Netflix
QUEEN CHARLOTTE

Bridgerton: Ήταν η βασίλισσα Σαρλότ η πρώτη Αφρικανή βασίλισσα της Αγγλίας;


Η νέα, πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix «Bridgerton» έκανε πρεμιέρα ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η σειρά εποχής χαρακτηρίστηκε ως το «Gossip girl» του 19ου αιώνα, με στοιχεία από «Περηφάνεια και Προκατάληψη» αλλά και της «Σταχτοπούτας».

Το ρομάντζο/δράμα εποχής μάλιστα προκάλεσε πολλά σχόλια και συζητήσεις με τις επιλογές του καθώς παρουσίασε μαύρους ευγενείς στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Μάλιστα, και η ίδια η βασίλισσα της Αγγλίας εμφανίστηκε ως μαύρη.

Ποια ήταν όμως η βασίλισσα και ήταν πραγματικά μαύρη;

Ξεκίνησε έτσι μια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό με ερευνητές και ιστορικούς να ψάχνουν την αλήθεια γύρω από το πρόσωπο της τότε βασίλισσας της Αγγλίας.

Ποια ήταν η βασίλισσα Σαρλότ

Η βασίλισσα Καρλότα ή Σαρλότ (Charlotte του Mecklenburg-Strelitz) ήταν σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Γ’ και βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Γεννήθηκε το 1744 στο μικρό γερμανικό κρατίδιο Mecklenburg-Strelitz.

Παντρεύτηκε τον βασιλιά μόλις έξι ώρες μετά την άφιξή της στην Αγγλία, όπου και συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ήταν μια Γερμανίδα πριγκίπισσα μόλις 17 ετών. Απέκτησαν μαζί 15 παιδιά, από τα οποία τα 13 ενηλικιώθηκαν ενώ 2 πέθαναν σε μικρή ηλικία.

Ιστορικοί πιστεύουν ότι η Σαρλότ είχε αφρικανικές ρίζες και μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη Αφρικανή βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Mario De Valdes y Cocom μελέτησε το γενεαλογικό της δέντρο και αναφέρει ότι η βασίλισσα Σαρλότ ήταν απόγονός του βασιλιά Αλφόνσο Β’ της Πορτογαλίας  και της ερωμένης του, Ouruana, που είχε αφρικανική καταγωγή. Στα κείμενα της εποχής η Ouruana αναφέρεται ως μαύρη Μαυριτανή, σύμφωνα με την Washington Post.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστορικό, ένας από τους γιους του ζευγαριού παντρεύτηκε γυναίκα από την ευγενή οικογένεια των de Sousa, που είχαν επίσης μαύρη καταγωγή.

Έτσι, η Σαρλότ είχε αφρικανικές ρίζες και από τις δύο πλευρές.

βασίλισσα Σαρλότ
Getty Images

Ανακάλυψε ότι ο βασιλικός γιατρός Baron Christian Friedrich Stockmar περιέγραφε την βασίλισσα ως μιγά με διαφορετικό χρώμα, πλατιά μύτη και παχιά χείλη.

Πορτρέτα της εποχής την παρουσιάζουν με πιο σκούρο τόνο δέρματος και σγουρά μαλλιά, καλλωπισμένα και με καλυμμένα τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της.

Σε πολλές βρετανικές αποικίες, μάλιστα, η Σαρλότ τιμώταν από τους μαύρους υπηκόους που είχαν πειστεί ότι έχει αφρικανική καταγωγή, έτσι την ένιωθαν πιο κοντά τους.

βασίλισσα Σαρλότ
Netflix

Η βασίλισσα Σαρλότ ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπητή κατά τη μακρά βασιλεία του συζύγου της. Ο Γεώργιος Γ’ έμεινε στην ιστορία ως ο «Τρελός βασιλιάς» καθώς έπασχε από κάποια ψυχική νόσο και από το 1811 μέχρι το θάνατο του το 1820, τον θρόνο είχε ως αντιβασιλέας ο γιος του και μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος Δ’.

Η θεωρία, ωστόσο, της πρώτης Αφρικανής βασίλισσας δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο μετά από τόσο καιρό.

Στο «Bridgerton» η εξαιρετική Golda Rosheuvel, που ενσαρκώνει τη βασίλισσα, εμφανίζεται επιβλητική με πολύχρωμες περούκες, εντυπωσιακές τουαλέτες και ιδιαίτερη αδυναμία στο κουτσομπολιό και τα πομεράνιαν.

Η σειρά δίνει μια διαφορετική διάσταση στην ιστορία παρουσιάζοντας μαύρους λόρδους, Δούκες και ευγενείς σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θα φάνταζε ουτοπικό.

SHARE