Ο Δημήτρης Μοθωναίος
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
10|02|2021 11:58
SHARE
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Δημήτρης Μοθωναίος: Υπέστην σεξουαλική κακοποίηση, από τα 6 μου γινόταν κατ' εξακολούθηση


Ο Δημήτρης Μοθωναίος σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό», το πρωί της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου.

H συνέντευξή του είχε προλογηθεί από την Φαίη Σκορδά μέσα από την εκπομπή του Νίκου Μουτσινά το απόγευμα της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου.

«Συνάντησα στο σπίτι του, να πω το όνομα; Τον Δημήτρη Μοθωναίο. Τις τελευταίες ημέρες μιλούσα μαζί του και καταλάβαινα ότι ήθελε να μιλήσει, αλλά ήθελα να είναι σίγουρος. Τελείωσε η συνέντευξη και αργά το βράδυ του έστειλα ''θέλεις να παίξει η συνέντευξη;''. Και μου λέει ''αισθάνομαι πρώτη φορά χαρούμενος, σαν λυτρωμένος''. Είναι σαν να μοιράζεσαι το κακό, που δεν φταις εσύ, και το παίρνουν όλοι οι άλλοι που έχουν σιωπήσει όλα αυτά τα χρόνια και φεύγει από πάνω σου» ανέφερε η παρουσιάστρια.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του ηθοποιού στην Φαίη Σκορδά

Δεν επιτρέπεται κανένας να χαλάει τα όνειρά μας και να τα κάνει εφιάλτες. Εχω δουλέψει από το 2006 που τελείωσα τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, ασταμάτητα, μέχρι φέτος που δεν υπήρχε θέατρο και δουλεύαμε μαζί. Μου έχουν τύχει και κακοποιητικές συμπεριφορές. Έχω φύγει από παράσταση του Εθνικού την οποία έκανε ένα σπουδαίος σκηνοθέτης που ήταν διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν. Αυτά που λέω είναι καταγεγραμμένα. Η παράσταση ήταν σωματικά πολύ κακοποιητική απέναντι στον πρωταγωνιστή που ήμουν εγώ. Ο σκηνοθέτης επειδή έτσι είχε μάθει και είχε πολύ λίγο χρόνο, όταν στην γενική δοκιμή αρρώστησα, θεώρησε ότι τον κατηγορώ γι’αυτό που μου έχει συμβεί, και με απέλυσε.

Εμένα με αφορά η κακοποίηση προσωπικά. Ακούω πάρα πολλά πράγματα τα οποία με θυμώνουν. Δεν λέω ότι η δική μου άποψη είναι η σωστή, όλες οι απόψεις έχουν μια βάση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο στο μέσο με το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακοίνωση της κακοποίησης.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια η οποία ήταν πάρα πολύ δομημένη. O πατέρας μου ήταν καθηγητής και η μητέρα μου αρχαιολόγος. Με το που με γέννησε σταμάτησε να ξεναγεί γιατί ήταν ξεναγός.

Μεγάλωσα με πολλή αγάπη, αλλά υπήρχε ένα πρόσωπο στο πολύ στενό συγγενικό περιβάλλον που με κακοποίησε από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε όταν ήμουν 6 ετών…κατ’ εξακολούθηση. Ένιωθα ότι ήταν ένας άνθρωπος που με αγαπούσε πάρα πολύ. Η τελευταία φορά που έγινε, πάγωσα».

Όταν ήμουν 26 χρονών ήρθε αυτός ο άνθρωπος και με προσέγγισε με τον ίδιο τρόπο και έκανε μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση, εκεί ήταν σαν να ξύπνησε το σώμα μου και θυμήθηκε όλα τα προηγούμενα. Η σκέψη που έκανα στο μυαλό μου ήταν «αυτό συμβαίνει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μάλλον θα προχωρήσει και παραπάνω». Ο μόνος λόγος που δεν ολοκληρώθηκε είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος πάγωσε.

Όταν ήμουν μικρός δεν το καταλάβαινα. Έχω εικόνες διάσπαρτες να με πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου και μετά δεν θυμάμαι.

Μια περίοδο μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω όλο αυτό που υπήρχε. Με ακολούθησε στην πορεία μου. Μου διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα ήταν η σεξουαλική μου ταυτότητα αν αυτό δεν είχε συμβεί».

«Το σοκαριστικό είναι ότι όταν αντιμετώπισα αυτόν τον άνθρωπο ευθέως, μου ζήτησε να το ξεχάσω, με απείλησε να μην το πω ποτέ σε κανέναν.

Για πάρα πολλά χρόνια το έκρυβα από τους γονείς μου. Δεν με στήριξαν, δεν μου έδωσαν ποτέ τη βοήθεια που ήθελα. Δεν μπορούσαν να το διανοηθούν. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις και ότι είσαι μόνος σου στη ζωή».

Δυστυχώς, οι σχέσεις που προσέλκυα ευνοούσαν την κακοποίηση και ψυχικά και σεξουαλικά. Έκανα προσπάθειες να κάνω μια υγιή σχέση που δεν θα θύμιζε τίποτα, με κοπέλα. Δεν πετύχαινε πάντα. Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση.

Υπήρχε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης. Ήταν μια σχέση πολύ κακοποιητική που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό. Είναι 4 χρόνια που δεν πίνω καθόλου. Αυτή η αίσθηση της παραζάλης με παραπέμπει την κακοποίηση, στον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε μέσα στο θέατρο το 2008. Έφυγα από αυτή τη σχέση μετά το ατύχημα, στις 22 Ιουλίου 2009.

Υπήρχαν και άλλα πράγματα που αισθανόμουν τα οποία δεν μπορώ να στα περιγράψω. Μετά το ατύχημα είναι σαν να βρήκα μια λίγο μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα. Τώρα αισθάνομαι πραγματικά καλά.

Έχω να κοιμηθώ μια εβδομάδα από όταν άρχισε όλο αυτό. Ξαναβιώνω όλον αυτόν τον πόνο, όλων αυτών τον ανθρώπων και τον δικό μου μαζί.

Όταν διάβασα την καταγγελία που βγήκε πρόσφατα, την διάβασα καλά για να βεβαιωθώ καλά τι έχω διαβάσει, δεν έφαγα όλη μέρα, έκανα εμετό. Δεν χωράει το μυαλό μου το μέγεθος της κτηνωδίας.

Είμαστε πάρα πολύ λίγοι στον χώρο, με κάποιους πραγματικά πρέπει να ξανασυνεργαστείς. Το 2017 είχα τρεις προτάσεις και δεν ήξερα ποια να πρωτοδιαλέξω και προσπαθούσα να ζυγίσω μέσα μου ποιος είναι λιγότερο κακοποιητικός.

Καθημερινά ξυπνάω και κάνω μία άσκηση, μια σειρά ασκήσεων με αναπνοές και επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά. Και ακόμα όσο και να το επαναλάβω δεν το πιστεύω. Έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μη στενοχωρώ κανέναν. Νομίζω ότι έκανα εγώ λάθος. Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων και δεν μου αντιστοιχεί.

SHARE