Διονύσης Μαρίνος
φωτ. Παναγιώτης Μάλλιαρης
PERFECT 10

Perfect 10: Ο Διονύσης Μαρίνος ξέρει ότι δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τον εαυτό μας


Ο Διονύσης Μαρίνος στη Λίνα Ρόκου για όσα αγαπά και για όσα θα δοκίμαζε ακόμη κι αν φοβάται.

Ο Διονύσης Μαρίνος είναι δημοσιογράφος κατ’ επάγγελμα και συγγραφέας κατ’ επιλογή. Επιβιώνει στην Αθήνα, αλλά ζει πάντα κάπου αλλού. Μόλις ολοκλήρωσε το έβδομο βιβλίο του. Ένα μυθιστόρημα με γυναίκα πρωταγωνίστρια, την οποία και αγάπησε πολύ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει το επόμενο φθινόπωρο.

Ποιος είναι ο στίχος που σε εκφράζει περισσότερο αυτή την περίοδο; To 1980 οι The Sound κυκλοφορούν την post-punk ελεγεία τους «Ι can’t escape myself» που βρίσκεται στον δίσκο «Jeopardy». Οπότε επιλέγω αυτό το τραγούδι και συγκεκριμένα τους στίχους: «Can't learn to live with/ What's trapped inside/ I can't escape myself». Από τον ιό μπορεί και να γλιτώσουμε, από τους εαυτούς μας ποτέ.

Ποιας ταινίας θα ήθελες να ήσουν ο πρωταγωνιστής; Επειδή τα τελευταία χρόνια περπατάω πολύ, πριν γίνει μόδα λόγω της καραντίνας, θα επέλεγα τον ρόλο του Τράβις στο «Παρίσι-Τέξας» του Βιμ Βέντερς. Άριστος ο Χάρι Ντιν Στάντον, αλλά πλέον είμαι κι εγώ αρκετά προπονημένος.

Ποιο βιβλίο άλλαξε (έστω και λίγο) την οπτική σου για τον κόσμο; Λίγο μόνο; Εδώ μιλάμε για σεισμική δόνηση. Όταν πρωτοδιάβασα τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα έμεινα να κοιτάζω το ταβάνι με τις ώρες. Τόσο που ξεκινήσαμε και διάλογο. Έκτοτε, μιλάμε συνεχώς.

Ποια ήταν η αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά στην εφηβεία; Παρότι δεν είμαι πολύ καλός με την τηλεόραση, θα πω το ΜΑSH. Το διαβρωτικό χιούμορ και το αντιπολεμικό πνεύμα μού ταίριαξαν μια χαρά. Θα την ξανάβλεπα και τώρα με το ίδιο ενδιαφέρον.

φωτ. Παναγιώτης Μάλλιαρης

Εάν έπρεπε να επιλέξεις μια μόνο ιστοσελίδα/μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο θα είχες πρόσβαση ποιο θα ήταν; Δύσκολη ερώτηση. Λόγω δουλειάς μπαίνω καθημερινά σε κάμποσα σάιτ και καθένα έχει την αξία του. Δεν ξέρω, μάλλον θα επέλεγα το New Yorker γι’ αυτά τα ανεπανάληπτα long reads του.

Σε ποιο ταξιδιωτικό προορισμό θα αφιέρωνες έναν μήνα διαμονής; Εύκολη ερώτηση: στην Άνδρο. Αν μου δοθούν δύο ακόμη μήνες δεν θα έλεγα όχι. Είναι ο ιδανικός προορισμός για ‘μένα. Αν καταφέρω κάποτε να φτιάξω ένα βιβλιοπωλείο εκεί και να εξαφανιστώ από την Αθήνα, τότε θα έχω φτάσει στο απόλυτο.

Ποιο είναι το ιδανικό φαγητό για το πρώτο ραντεβού; Αυτό που θα είναι πάντα: τα φιλιά. Για να απαντήσω και στο προκείμενο: τα μακαρόνια ή κάποια pasta, τέλος πάντων. Ορισμένα πράγματα δεν τα αλλάζω ποτέ.

Σε ποιο μπαρ θα πήγαινες για να πενθήσεις/γιορτάσεις το τέλος μιας σχέσης; Μου έχουν λείψει τόσα πολλά μπαρ λόγω της καραντίνας που δεν θα επέλεγα ένα, αν μου επιτρέπετε. Θα έκανα μια κλασική, old fashioned μπαρότσαρκα μέχρι το συκώτι μου να σηκώσει λευκή σημαία.

Ποια δραστηριότητα που σου προκαλεί άγχος/φόβο θα δοκίμαζες έστω μια φορά από πείσμα; Έχω φόβο προς τις βελόνες. Ακόμη κι αυτές του πλεξίματος. Δίνω αίμα με το ζόρι. Πρόσφατα, όμως, χρειάστηκε να δώσω αρκετές (λες και μου το φύλαγε). Λογικά θα το δοκίμαζα ξανά να το κάνω για πείσμα.

Ποιο είναι το πιο ωραίο όνειρό που έχεις δει ποτέ; Λογικά αυτό που δεν έχω δει ακόμα να γίνεται πραγματικότητα. Όταν οι επιθυμίες του ασυνειδήτου παίρνουν σάρκα και οστά, τότε χάνουν την αξία τους.

Ο Διονύσης Μαρίνος φωτογραφήθηκε μπροστά απο το γκράφιτι "No signal" του Πάνου Σκλαβενίτη.

SHARE