Ένας ειδικός στα υφάσματα εξηγεί ποια ρούχα χρειάζονται πραγματικά καθαριστήριο
Φωτογραφία: Shutterstock
06|04|2024 13:01
SHARE
FABRICS

Είναι «το στεγνό καθάρισμα» ένα μεγάλο ψέμα; -Ένας ειδικός στα υφάσματα εξηγεί ποια ρούχα χρειάζονται πραγματικά καθαριστήριο


Αν έχετε συνηθίσει να μεταφέρετε ρούχα όπως τα μάλλινα πλεκτά, τις κασμιρένιες ζακέτες και τις μεταξωτές μπλούζες σας στο πλησιέστερο καθαριστήριο, αυτή η είδηση μπορεί να αλλάξει τη ρουτίνα του πλυντηρίου σας - και τον προϋπολογισμό σας.

Αποδεικνύεται ότι η ετικέτα στα ρούχα «Μόνο στεγνό καθάρισμα» μπορεί να είναι ένα απόλυτο ψέμα.

«Είναι απλά πιο εύκολο για πολλές μάρκες να το βάζουν αυτό σε όλα», δήλωσε στην The Post η στιλίστρια Liz Teich, γνωστή και ως The New York Stylist.

«Λέω πάντα στους πελάτες μου: "Κοιτάξτε το ύφασμα και όχι απαραίτητα τις οδηγίες φροντίδας των ρούχων".»

Shutterstock

Με μια απλή ματιά, η Teich μπορεί να καταλάβει πότε ένα κασμιρένιο πουλόβερ έχει υποστεί στεγνό καθάρισμα, επειδή τα χημικά «μπορούν να διασπάσουν τις ίνες του κασμίρ».

Η ίδια αντί για καθαριστήριο, βάζει τα δικά της στο πλυντήριο μέσα σε μια σακούλα για ευαίσθητα ρούχα σε κρύο, απαλό κύκλο και τα αφήνει επίπεδα για να στεγνώσουν.

Τα μάλλινα πλεκτά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο γιατί θα καταστραφεί το σχήμα τους, συνέχισε. H Teich συνιστά το πλύσιμο τους να γίνεται στο χέρι στο νεροχύτη με ειδικό απορρυπαντικό για μαλλί. Ωστόσο, προειδοποίησε, μην στύβετε το πουλόβερ - τυλίξτε το σε μια πετσέτα, ακόμη και αν είναι μούσκεμα, για να απορροφήσει λίγο νερό πριν το απλώσετε για να στεγνώσει. Ετσι δεν θα ξεχειλώσει.

Και ενώ μπορεί να είναι «ευκολότερο» να μεταφέρετε τα πλεκτά σας στο καθαριστήριο στο κάτω τετράγωνο, εκείνη εφιστά την προσοχή καθώς όπως τονίζει «οι άνθρωποι "δεν λαμβάνουν πραγματικά υπόψη τους ότι το πουλόβερ απορροφά όλα αυτά τα χημικά από το στεγνό καθάρισμα και το φοράνε", είπε.

Ορισμένοι χημικοί διαλύτες που χρησιμοποιούνται κατά το στεγνό καθάρισμα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία - μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη και ορισμένα μέσα στεγνού καθαρισμού με τον καρκίνο και τη νόσο του Πάρκινσον. «Επομένως, δεν χρειάζεται να καθαρίζετε στεγνά όλα τα πουλόβερ σας», δήλωσε η Teich. «Δεν είναι καλό για εσάς. Δεν είναι καλό για το πουλόβερ σας».

Η Teich έμαθε για πρώτη φορά το μύθο του «στεγνού καθαρισμού μόνο» όταν έκανε την πρακτική της άσκηση σε μια εταιρία ρούχων, όπου η δουλειά της ήταν να εκτυπώνει τις ετικέτες φροντίδας. Παρατήρησε ότι κάθε ρούχο είχε την οδηγία να καθαρίζεται στο στεγνό καθάρισμα.

Όταν ρώτησε τον σχεδιαστή γιατί δεν υπήρχαν άλλες οδηγίες για το πλύσιμο, ισχυρίζεται ότι παραδέχτηκαν ότι «ήταν επειδή θέλουν να προστατεύσουν τη μάρκα». Με αυτόν τον τρόπο, αν ο πελάτης τα έκανε θάλασσα στο πλυντήριο, το brand δεν έφταιγε, αφού αναφέρει την ένδειξη «μόνο στεγνό καθάρισμα, οπότε δεν ήταν δικό τους πρόβλημα», εξήγησε.

Για να μην αναφέρουμε, πρόσθεσε, ότι είναι «ευκολότερο» να κολλήσεις μια ετικέτα «μόνο στεγνό καθάρισμα» σε ένα αντικείμενο.

Το μόνο ρούχο που πρέπει να φροντίζεται πάντα στο καθαριστήριο

Ωστόσο, υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το βαμβάκι, η βισκόζη και το λινό μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, εξήγησε η ίδια, και ακόμη και τα ρούχα από μετάξι που φέρουν την ένδειξη «μόνο στεγνό καθάρισμα» μπορούν να μπουν στον «ευαίσθητο» κύκλο ή να πλυθούν στο χέρι.

Shuttestock

Η προειδοποίηση, σημείωσε, είναι ότι το μετάξι συνήθως καθαρίζεται στεγνά για να διατηρηθεί η βαφή - τα λευκά υφάσματα, ωστόσο, μπορούν εύκολα να πλυθούν στο σπίτι.

Η βισκόζη είναι διαβόητη για τη συρρίκνωσή της όταν πλένεται, αλλά η Teich υποστηρίζει ότι το ζεστό νερό και η έντονη κινητικότητα του πλυντηρίου είναι οι ένοχοι για τη συρρίκνωση των ινών. Αντ' αυτού, συμβουλεύει, βάλτε τα υφάσματα στο κρύο νερό ή απλά πλύνετε στο χέρι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ρούχο που πρέπει να πηγαίνει πάντα στο καθαριστήριο: ο λόγος για τα μπλέιζερ. Το στεγνό καθάρισμα διατηρεί την επένδυση, ενώ το πλύσιμο στο πλυντήριο μπορεί να την καταστρέψει, αλλά η συχνότητα είναι μόνο μια φορά ανά σεζόν.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πλένετε συχνά τα ρούχα, η Teich λέει ότι τα τζιν, τα σακάκια και τα πλεκτά μπορούν να φορεθούν πολλές φορές πριν τα πλύνετε. Συνιστά τα τζιν να τοποθετούνται σε μια πλαστική σακούλα μέσα στον καταψύκτη για να «σκοτώσουν τα μικρόβια».





SHARE