Είναι πραγματικά τόσο κακό να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά; /Φωτογραφία: Shutterstock
Είναι πραγματικά τόσο κακό να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά;
24|05|2024 11:15
SHARE
TIPS

Τελικά είναι κακό να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά; Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα


Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί: Να πέσω τώρα για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά ή να κάτσω να τα στεγνώσω;

Όταν όμως η κούραση έχει χτυπήσει κόκκινο, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πιάσετε το πιστολάκι μαλλιών. Κι έτσι, ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας με τα μαλλιά βρεγμένα. Αλλά πόσο κακό είναι αυτό;

Όλοι έχουμε ακούσει τις προειδοποιητικές ιστορίες γι’ αυτή την κακή συνήθεια και δυστυχώς, οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν – ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά όντως συνοδεύεται από προβλήματα στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Μακροπρόθεσμα, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το υπόλοιπο άρθρο, είναι καλύτερα να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο στέγνωμά τους.

Γυναίκα με πετσέτα στα μαλλιά στο κρεβάτι χαλαρώνει
Πόσο κακό είναι να κοιμόσαστε με βρεγμένα μαλλιά; Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδικοί λοιπόν, μίλησαν στη Vogue και μοιράστηκαν τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους πραγματικά πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά και δίνουν τις συμβουλές τους για το τι πρέπει να κάνετε για τις στιγμές εκείνες που ίσως δεν έχετε άλλη επιλογή. Τα μαλλιά σας θα σας ευχαριστούν αργότερα.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρέπει να στεγνώνετε τα μαλλιά σας πριν πέσετε για ύπνο – είτε με πιστολάκι, είτε φυσικά. Κι αυτές είναι οι πέντε παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Σπάσιμο των μαλλιών

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα είναι επειδή μπορεί να συμβάλει στο σπάσιμό τους. «Οι υγρές ίνες των μαλλιών είναι πιο εύθραυστες και μπορούν να αντέξουν μόνο τόσο χειρισμό», εξηγεί η πιστοποιημένη τριχολόγος Μπρίτζετ Χιλ. «Η τριβή που δημιουργείται μεταξύ των βρεγμένων μαλλιών και του υφάσματος ενώ κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει σχισμές και σχισίματα στον άξονα της τρίχας».

«Τα βρεγμένα μαλλιά τείνουν να είναι πιο εύθραυστα επειδή το νερό σπάει προσωρινά τους δεσμούς υδρογόνου στην πρωτεϊνική δομή των κλώνων της τρίχας», προσθέτει η Χάντλεϊ Κινγκ, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο επιρρεπή στο σπάσιμο».

Η Κιγκ συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για συγκεκριμένους τύπους μαλλιών, όπως τα ίσια ή τα κυματιστά μαλλιά. Με τα σγουρά, λέει ότι η αυξημένη ελαστικότητα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα και να κάνει τα μαλλιά λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο. «Η δομή των μαλλιών είναι ελαφρώς πιο αδύναμη εκεί όπου λυγίζουν, σγουραίνουν ή συσπειρώνονται», εξηγεί. «Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, τα σχήματα μπούκλας μαλακώνουν, οπότε υπάρχουν λιγότερα σημεία αδυναμίας».

Διαταραχή του μικροβιώματος

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα είναι απαραίτητο για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών και τη διατήρηση της συνολικής υγείας των μαλλιών σας. Όταν κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα, η Χιλ λέει ότι μπορεί να αυξήσετε την ποσότητα του ιδρώτα στο κεφάλι σας. Αυτό σε συνδυασμό με το σμήγμα και τη συσσώρευση προϊόντων μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα και να εμποδίσει την υγεία και τη λειτουργία των θυλάκων της τρίχας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ανάπτυξη βακτηρίων

Ο Μάρτι Χάρπερ, διάσημος κομμωτής και πρεσβευτής της Fekkai Five, λέει ότι το να κοιμάστε με τα μαλλιά σας βρεγμένα μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων τόσο στο τριχωτό της κεφαλής όσο και στις τούφες σας. Η Κινγκ συμφωνεί και εξηγεί ότι τα υγρά μαξιλάρια ή τα κλινοσκεπάσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μούχλα, η οποία θα οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών. Το οποίο μας οδηγεί στο επόμενο σημείο μας...

Πιθανότητα ακμής

Μία από αυτές τις ανησυχίες για το τριχωτό της κεφαλής περιλαμβάνει την ακμή στο τριχωτό της κεφαλής σας. Η Χιλ εξηγεί ότι το να αφήνετε τα μαλλιά σας βρεγμένα μπορεί να κλειδώσει την ανεπιθύμητη υγρασία και να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα ή πόνο. Και στη χειρότερη περίπτωση: η ακμή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να μετατραπεί σε μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Μπορεί να επιδεινώσει την πιτυρίδα, τη δερματίτιδα και άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Κινγκ λέει ότι ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό υγρό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν βακτήρια και ζυμομύκητες. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε θυλακίτιδα ή επιδείνωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Η Χιλ συμφωνεί και λέει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους αντιμετωπίζουν ήδη πιτυρίδα, ψωρίαση και έκζεμα, καθώς ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις ανησυχίες.

Συμβουλές για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φορές που πραγματικά δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά από την κούραση με αποτέλεσμα, ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά να μοιάζει αναπόφευκτος. Μην πανικοβάλλεστε. Η Κινγκ λέει ότι αν δεν το κάνετε τακτικά, τα μαλλιά σας και το τριχωτό της κεφαλής σας θα είναι μια χαρά ως επί το πλείστον – απλώς μην το κάνετε και συνήθεια! «Δεν θα είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, εκτός κι αν στριφογυρίζετε συνέχεια στο μαξιλάρι σας. Δεν πιστεύω ότι θα προκληθεί μεγάλη ζημιά εάν δεν το κάνετε συχνά».

Αλλά για μελλοντική αναφορά (επειδή η ζωή συμβαίνει και μερικές φορές είναι αναπόφευκτο), υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές παρενέργειες του να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά. Πρώτον, σκεφτείτε πάνω σε τι κοιμάστε. Η Κινγκ συνιστά να χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά που αυξάνουν την ολίσθηση ή να κοιμάστε σε σατέν ή μεταξωτές μαξιλαροθήκες, για να μειώσετε την τριβή καθώς κοιμάστε.

Παράλληλα, συστήνει να σκεφτείτε το styling των μαλλιών σας με τρόπο που να επιτρέπει τη ροή του οξυγόνου μέσω των μαλλιών προς το τριχωτό της κεφαλής και να αποτρέπει το μπέρδεμα ενώ κοιμάστε. Για ίσια μαλλιά, συνιστά το styling των μαλλιών σε πλεξούδες ή χαλαρές πλεξούδες αν θέλετε να κάνετε κύματα. Ο Χάρπερ συνιστά την προετοιμασία των μαλλιών με θρεπτικά προϊόντα προσθέτοντας ότι μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά σας γύρω από το κεφάλι σας, στερεωμένα είτε με bobby pins είτε με ένα μεταξωτό μαντήλι, αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ίσια το επόμενο πρωί.

Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά μπορούν να επωφεληθούν από το pineappling των μαλλιών, λέει η Χιλς, αλλά οι επιλογές είναι σχεδόν ατελείωτες. «Στριφογυρίζοντας τα μαλλιά σε μεγάλα τμήματα, μπούκλες ή δύο μεγάλες πλεξούδες - μπορείτε να είστε δημιουργικοί», λέει η Χιλ. «Αλλά αποφύγετε τις αλογοουρές».

SHARE