fbpx Το πρόσωπο του Λύκου -Η συγκλονιστική καμπάνια για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο | BOVARY
Παπούλια-Κωνσταντινίδης
Το πρόσωπο του Λύκου
SHARE
LUPUS GR

Το πρόσωπο του Λύκου -Η συγκλονιστική καμπάνια για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο


Η σωστή πρόληψη, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με κάθε είδους ασθένειας είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδειχθούν ακόμα και σωτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις τον αναγνωρίζετε από το «εξάνθημα πεταλούδα», το οποίο πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό σχήμα του. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, με το φαινομενικά χαριτωμένο όνομα και τις σοβαρές αιτίες, κρύβει πολλά περισσότερα για το αυτοάνοσο νόσημα, τα οποία λίγοι μπορούν πουν με σιγουριά ότι γνωρίζουν.

Οι σκόρπιες και μη έγκυρες πληροφορίες από το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και τους μη ειδικούς σχετικά με την οποιαδήποτε ασθένεια δημιουργούν συχνά ανούσια ταμπού και προκαταλήψεις. Αυτά με τη σειρά τους, οδηγούν το κοινό να διστάζει να πληροφορηθεί από κάποιον γιατρό, αλλά και τους ασθενείς να μην αναζητούν τη σωστή θεραπεία ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, καθώς ανησυχούν για το πώς θα τους αντιμετωπίσει ο καθένας.

Γι’ αυτό λοιπόν, οι σωστά δομημένες καμπάνιες από έγκυρους φορείς μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ρίξουν επιτέλους «φως» σε ζητήματα που αφορούν ασθένειες, τις οποίες πολλές φορές ακούμε, αλλά στην πραγματικότητα λίγα στοιχεία ξέρουμε γι’ αυτές. Μεταξύ αυτών, και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ).

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ) (Systemic Lupus erythematodus-SLE) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων, οι οποίες προσβάλλουν αρθρώσεις, μυς και άλλα τμήματα του σώματος, όπως καρδιά και νεφρά, ενώ συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν και ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό που πρέπει κανείς να έχει υπόψη του είναι ότι, στην περίπτωση του Σ.Ε.Λ (και σε κάθε άλλη ασθένεια), δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ασθενείς, αφού ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά με διαφορετικό τρόπο -ό,τι ισχύει για μένα, δεν ισχύει απαραίτητα και για σένα.

Ηλίας Μπογδάνος-Θοδωρής Μαυρογιώργης/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Δύο από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του Σ.Ε.Λ είναι ότι αποτελεί μια συστηματική (δηλαδή μπορεί να προσβάλλει πολλά και διαφορετικά τμήματα του σώματος) και χρόνια πάθηση, δηλαδή διαρκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν και για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Άννα Φόνσου/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όσοι ασθενούν δεν μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη καθημερινότητα. Με τη σωστή αγωγή, ίσως να μην μπορείτε να θεραπεύσετε τον Σ.Ε.Λ., αλλά μπορείτε να ελέγχετε τα συμπτώματα, τα οποία για μεγάλα διαστήματα ίσως να μην κάνουν καν την εμφάνισή τους. Αλλωστε, η ασθένεια παρουσιάζει διακυμάνσεις στη δραστηριότητα της πάθησης, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις.

Μυρτώ Αυγερινού-Σόλων Τσούνης/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Με σκοπό λοιπόν να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, αλλά και να συμβάλλει στη διαδικασία αποστιγματισμού της νόσου, η «Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα» (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) λάνσαρε μια ξεχωριστή καμπάνια με τίτλο «LUPUS GR 2020», όπου συμμετέχουν επώνυμοι Ελληνες, που έχει διακριθεί σε διάφορους χώρους.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Εμπνευστής είναι ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ενώ την εντυπωσιακή φωτογράφιση έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Μάλλιαρης.

Η Εβελίνα Παπούλια φορά μαύρο κοστούμι
Εβελίνα Παπούλια/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Η καμπάνια πρόκειται να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να προβληθεί και στο εξωτερικό. Με τη διάθεση να συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της προκατάληψης απέναντι στην ψυχική και σωματική ασθένεια, το οποίο παραμένει δυστυχώς αναλλοίωτο, ταλαντούχοι Έλληνες και Ελληνίδες στέλνουν ο καθένας και διαφορετικό μήνυμα για τη νόσο.

Ηλίας Πίκης. Άλκηστις Ζιρώ και Πόπη Αστεριάδη στην καμπάνια Lupus 2020
Ηλίας Πίκης-Άλκηστις Ζιρώ-Πόπη Αστεριάδη/ Φωτογραφία Παναγιώτης Μάλλιαρης

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους φωτογραφίζονται σε ύφος που θυμίζει editorial μόδας, δίπλα στους Γιώργο Παρταλιδη, Ηλία Πικη και Γιώργο Κοσκινά, που φορούν ένα προσωπείο λύκου -το οποίο παραπέμπει φυσικά στην ασθένεια.

Θάνος Καλλίρης, Ράνια Σχίζα
Θάνος Καλλίρης-Ράνια Σχίζα/ Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Μέσα από τα κάδρα του Παναγιώτη Μάλλιαρη και τις οδηγίες του art director Μιχάλη Κωνσταντινίδη, οι Λήδα Ματσάγγου, Εβελίνα Παπούλια, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Άννα Φόνσου, Ηλίας Μπογδάνος και φυσικά ο ίδιος ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, καθώς και πολλοί ακόμα καταφέρνουν να αποδώσουν άριστα την ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης.

Δώρα Σαμψωνά και Μαρία Παπαδοπούλου
Δώρα Σαμψωνά-Μαρία Παπαδοπούλου/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης
Πέγκυ Σταθακοπούλου με μαύρο φόρεμα
Πέγκυ Σταθακοπούλου/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Αποπνέοντας παράλληλα δυναμισμό και καλλιτεχνική αισθητική, η καμπάνια εντυπωσιάζει και παρουσιάζει με ιδανικό τρόπο την ανάγκη κατάρριψης κάθε είδους διάκρισης και ταμπού και πετυχαίνει τελικά τον στόχο της, στέλνοντας ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα.

Μαριάννα Καλμπάρη-Γιώργος Παρταλίδης/ Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης
Λήδα Ματσάγγου/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Πόπη Αστεριάδη, Μυρτώ Αυγερινού, Άλκηστις Ζιρώ, Θάνος Καλλίρης, Μαριάννα Καλαμπάρη, Γιώργος Κοσκινάς, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Λήδα Ματσάγγου, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ηλίδας Μπογδάνος, Μαρία Παπαδοπούλου, Εβελίνα Παπούλια, Γιώρος Παρταλίδης, Ηλίας Πίκης, Δώρα Σαμψωνά, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ράνια Σχίζα, Σόλων Τσούνης, Άννα Φόνσου.

SHARE