Ο Φώτης Σεργουλόπουλος
Φωτογραφία: Πάνος Μάλλιαρης
ΦΩΤΗΣ ΣΕΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

O Φώτης Σεργουλόπουλος έδωσε την πιο εύστοχη απάντηση στον γιο του όταν τον ρώτησε τι θα πει «ρατσισμός»


«Τι σημαίνει ρατσισμός, μπαμπά;»: σε αυτό το ερώτημα του γιου του, Γιώργου, κλήθηκε να απαντήσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος και επιστράτευσε τις πιο εύστοχες λέξεις για να ορίσει την έννοια αυτή.

Ο παρουσιαστής ήταν καλεσμένος της πρωινής εκπομπής του Mega, «Πάμε Δανάη» το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου και η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εκπομπής, Άρη Καβατζίκη, ήταν γεμάτη προσωπικές αλήθειες του -αυτές που, βέβαια, ποτέ δεν έκρυψε από κανέναν.

«Πάντα ζούσα ελεύθερα. Δεν είχα κανένα θεματάκι γενικότερο. Πάντα ζούσα ελεύθερα και ήμουν ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία αναστολή, να μιλήσει, να πει πράγματα, να αποκαλυφθεί» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Ακολουθεί απόσπασμα:

A.K: Όλο αυτό που έγινε στο θέατρο, ήταν κάτι που σε έκαιγε; Γιατί φαντάζομαι ότι ήξερες…

Δεν θέλω να το πολυσυζητήσω. Ό,τι είπα, το έχω πει. Αγαπώ την αλήθεια. Οπότε νομίζω ότι η αλήθεια όταν λάμπει, είναι κάτι για καλό και όχι για κακό.

Α.Κ: Σε ό,τι αφορά εσένα, πότε ένιωσες ότι ξαλαφρώνεις; Οτι από εδώ και πέρα μπορείς να ζεις ελεύθερα…

Πάντα ζούσα ελεύθερα. Δεν είχα κανένα θεματάκι γενικότερο. Πάντα ζούσα ελεύθερα και ήμουν ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία αναστολή, να μιλήσει, να πει πράγματα, να αποκαλυφθεί. Νομίζω ότι αυτό ήταν και κάτι που άρεσε στις εκπομπές που έκανα. Ακόμα και από το πρωινό, αυτό που λένε «το πρωινό του Mega», τότε, το «Σαν το σπίτι σας», ήταν λίγο σαν ριάλιτι. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, ούτε εγώ, ούτε η Μαρία, στο να πούμε πράγματα ή να εκτεθούμε.

Α.Κ: Μεγαλώνεις ένα μικρό παιδί. Του μιλάς για όλα; Τον εκπαιδεύεις για όλα;

Φυσικά. Στα παιδιά απαντάς ό,τι ρωτάνε. Την περισσότερη πληροφορία θα την φέρουν με ερώτηση, αν θελήσουν να μάθουν κάτι αργότερα. Κάθε φορά, όσο μεγαλώνει ένα παιδί κάνει και καινούριες ερωτήσεις. Οπότε εδώ είμαστε, να απαντάμε. Με αλήθεια, με την πραγματικότητα. Με το τι συμβαίνει γύρω μας. Με ρώτησε ας πούμε προχθές τι είναι ρατσισμός.

Α.Κ: Και τι απαντάς;

Α, πολύ απλά πράγματα. Ρατσιστής είναι ένας άνθρωπος πολύ κακός, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την ελευθερία του άλλου, και δημιουργεί προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

Με ρώταγε για τον Τραμπ γιατί άκουσε που τον έλεγα ρατσιστή. Του είπα ότι δεν αγαπούσε τους μαύρους. Δεν αγαπούσε πολύ κόσμο.

A.K: Ο Γιώργος έχει μάθει να αγαπάει τους ανθρώπους όπως είναι;

Ναι..

Α.Κ: Είσαι ευτυχισμένος;

Ναι, είμαι πολύ ευτυχισμένος.

Α.Κ: Καλά πήγαν τα πράγματα μέχρι σήμερα;

Ναι, δεν έχω κανένα παράπονο. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, όλα μου ήρθαν πολύ καλά. Έκανα μια ζωή γεμάτη, έκανα αυτό που ήθελα. Χάρηκα, διασκέδασα. Βγήκα, ξόδεψα, έγινα πατέρας. Τι άλλο να θέλω; Πόσο πιο καλά να έρθουν; Είχα ωραία παιδικά χρόνια.

Α.Κ: Αν μπορούσες να βοηθήσεις την Ελλάδα και τους Έλληνες το 2021, για τι θα πάλευες; Τι θα ήθελες να τους αλλάξεις; Τι θα ήθελες να τους βάλεις μες το μυαλό τους.

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να αποβάλλουν οι Έλληνες, είναι αυτό το αίσθημα κατωτερότητας που μπορεί να έχουμε. Ότι «Η Ευρώπη τα κάνει καλύτερα...», «Α, τι έκανε η Ευρώπη;». Δεν είναι τυχαίο, όλα από εκεί ήρθαν. Κοιτάμε δεξιά κι αριστερά. Αλληθωρίζουμε λιγάκι, για το τι κάνουν οι άλλοι, για να το κάνουμε κι εμείς. Δηλαδή, άμα το κάνουν οι άλλοι, θα το κάνουμε κι εμείς. Κάπου λίγο ψιλοαντιγράφουμε. Κάποιος πέτυχε… και βγήκε και στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει λίγο να αποβάλουμε. Έχουμε τη δική μας δύναμη, τις δικές μας ιδέες. Κάτι γίνεται και λένε «Α, έγραψαν οι ξένες εφημερίδες για μας».

Α.Κ: Πιστεύεις ότι μάθαμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους;

Πάντα τους αγαπούσαμε τους ανθρώπους. Στα «γονίδιά» μας, αν υπάρχουν γονίδια από τα αρχαία χρόνια, μπορείς να πεις ότι ήμασταν πάντα ρατσιστές. Μόνο και μόνο από τη ρήση «Πας μη Έλλην βάρβαρος» δείχνουμε ότι δεν τον θέλουμε ξένο εύκολα.





SHARE