Η Μελίνα Μερκούρη
Η Μελίνα Μερκούρη /Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image -Wojtek Laski
19|10|2020 09:22
SHARE
100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Μελίνα Μερκούρη: Ο Γιώργος Νταλάρας τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και δημοσιεύει σπάνιες φωτογραφίες της


Ο Γιώργος Νταλάρας τίμησε την ημέρα των γενεθλίων της Μελίνας Μερκούρη.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, ο Γιώργος Νταλάρας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό τους στο Facebook μια σειρά σπάνιων φωτογραφιών από το παρελθόν.

Η Μελίνα Μερκούρη, η γυναίκα που έγινε η φωνή της Ελλάδας και ακούστηκε σε κάθε μεριά του πλανήτη, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920.

Στο βιβλίο «Μελίνα Μερκούρη: Γεννήθηκα Ελληνίδα» διαβάζουμε για ένα περιστατικό που συνέβη κάποιο καλοκαίρι στις Σπέτσες, όταν η ίδια ήταν 10 ετών και η μητέρα της τη βρήκε σε ένα καφενείο, βαμμένη, ντυμένη με ένα κόκκινο, μακρύ φουστάνι, να χορεύει πάνω σ’ ένα τραπέζι. Ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι θα αφιερωνόταν στο θέατρο.

«Ήμουν 10 χρονών, φόρεσα τα ρούχα της μητέρας μου και μπήκα σ’ ένα απαγορευμένο καφενείο. Χόρεψα. Χόρεψα για τον κόσμο. Ο μυστηριώδης “τηλέγραφος” του νησιού έφερε τη μητέρα μου σε λίγα λεπτά. Έφαγα ένα μεγαλειώδες χαστούκι. Αλλά είχε ελάχιστη σημασία. Τα χαστούκια έρχονται και φεύγουν, ξεχνιούνται. Μου είχε συμβεί κάτι πολύ μεγαλύτερο και μονιμότερο. Σε κείνο το καφενεδάκι, παντρεύτηκα το θέατρο».

Ο Γιώργος Νταλάρας, λοιπόν, θέλησε να τιμήσει την αγωνίστρια Μελίνα Μερκούρη με μια σειρά throwback φωτογραφιών. Στα σπάνια κλικ θυμόμαστε και την κοινή δράση τους στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο καταξιωμένος Έλληνας τραγουδιστής συνόδευσε την ανάρτηση με στίχους από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Αλληλεγγύη»:

«Είναι εκεί δεν μπορώ ν’ αλλάξω

με δυο μεγάλα μάτια πίσω απ’ το κύμα

από το μέρος που φυσά ο αγέρας

ακολουθώντας τις φτερούγες των πουλιών

είναι εκεί με δυο μεγάλα μάτια

μήπως άλλαξε κανείς ποτέ του».

SHARE