Η Γκλόρια Στάινεμ
AP Images
07|08|2020 14:23
SHARE
ΓΚΛΟΡΙΑ ΣΤΑΙΝΕΜ

Γκλόρια Στάινεμ: «Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν νιώθω ευτυχισμένη ή ολοκληρωμένη επειδή δεν έκανα παιδιά»


Η Γκλόρια Στάινεμ θεωρείται πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος που ξεκίνησε στα 60s. Από τότε αποτελεί θερμή ακτιβίστρια και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στα τέλη του ‘60, η Γκλόρια Στάινεμ αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης. «Μια γυναίκα χρειάζεται τον άντρα όσο ένα ψάρι χρειάζεται ένα ποδήλατο» έλεγε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν έχω ακούσει ποτέ έναν άνδρα να ζητά συμβουλές για το πώς θα συνδυάσει γάμο και καριέρα;».

Η γυναίκα που ντύθηκε κουνελάκι του Playboy για να ξεσκεπάσει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και τάχθηκε σθεναρά υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης, βρέθηκε καλεσμένη στο podcast «How To Fail» της Βρετανίδας Ελίζαμπεθ Ντέι και, μεταξύ άλλων, μίλησε για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά. Η ίδια, 86 ετών πλέον, αναφέρθηκε πόσο τη βοήθησε η ενασχόλησή της με τον ακτιβισμό, για να συνειδητοποιήσει ότι τελικά, η απόφαση για το αν θα γινόταν μητέρα ή όχι ήταν δική της και μόνο.

«Δεν ήταν δική μου απόφαση στην αρχή. Θυμάμαι, όταν μεγάλωνα στη δεκαετία του 1950, υπέθετα ότι οι γυναίκες έπρεπε να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, ότι δεν υπήρχε επιλογή. Για πολλά χρόνια το ανέβαλα για το μέλλον. Έλεγα, “Α ναι, θα το κάνω και αυτό, απλώς όχι αυτή στιγμή”. Ευτυχώς το γυναικείο κίνημα πήρε μορφή και είπα “Μισό λεπτό, δε χρειάζεται όλες οι γυναίκες να ζουν με τον ίδιο τρόπο: έχεις επιλογή. Και τότε ανακάλυψα ότι ήμουν ευτυχισμένη όπως ήμουν. [...] Ανακάλυψα ότι ήμουν ΟΚ με τον τρόπο που ζούσα».

Όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια αν έχει μετανιώσει ποτέ που δεν έκανε παιδί, η Στάινεμ απάντησε: «Όχι, ούτε για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου δεν ένιωσα ότι το έχω μετανιώσει. Πρόκειται για μια καθαρά ατομική απόφαση. Όπως είπες, όλοι έχουμε διάφορα πράγματα για τα οποία έχουμε μετανιώσει, αλλά αυτό δεν είναι ένα από αυτά».

Η ίδια παραδέχτηκε ότι πολλές ένιωσε ότι την άσκησαν αρνητική κριτική για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά. «Νομίζω ότι, κατά κάποιον τρόπο, ο κόσμος πιστεύει ότι δε νιώθω ευτυχισμένη ή ολοκληρωμένη, επειδή δεν έκανα παιδιά. Όχι όλοι, αλλά κάποιοι νομίζω το υποθέτουν. Κάτι που δε θα υπέθεταν για έναν άντρα».

Ακούστε εδώ όλα όσα είπε η Γκλόρια Στάινεμ.

SHARE