Αφγανές ρομποτική
Φωτογραφία: AP
AFGAN ROBOTICS

Στο Μεξικό κατέφυγαν μέλη της γυναικείας ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν


Στο Μεξικό βρήκαν καταφύγιο οι πέντε Αφγανές γυναίκες, μέλη της βραβευμένης ομάδας ρομποτικής της χώρας, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η γυναικεία ομάδα κατάφερε να φύγει από το Αφγανιστάν και το αβέβαιο μέλλον που θα είχαν εκεί και να αναζητήσουν μια καλύτερή και πιο ασφαλής ζωή στο εξωτερικό.

«Σας καλωσορίζουμε θερμά στο Μεξικό», ανέφερε η Μεξικανή υφυπουργός Εξωτερικών Martha Delgado κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο αεροδρόμιο.

Τα 5 κορίτσια ευχαρίστησαν την κυβέρνηση του Μεξικό που τους έσωσαν τη ζωή και τους δίνουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα τους.

Τα κορίτσια εμφανίστηκαν στη συνέντευξη με μαντήλα και μάσκα προστασίας, ενώ δεν κατονομάστηκαν για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε χαρούμενες που είμαστε εδώ. Από εδώ και πέρα θα έχουμε ευκαιρίες για περισσότερα κατορθώματα στη ζωή μας», ανέφερε μία από αυτές.

«Δεν έσωσαν μόνον τις ζωές μας, αλλά και τα όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Η ιστορία μας δεν θα έχει λυπηρό τέλος λόγω των Ταλιμπάν. Τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, η κατάσταση δεν είναι πια με το μέρος μας. Υπό αυτό το καθεστώς, εμείς οι γυναίκες έχουμε δυσκολίες γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ» ανέφεραν ακόμη.

Αφγανές ρομποτική
Φωτογραφία: AP

Η αφγανική ομάδα ρομποτικής απαρτίζεται από 20 γυναίκες, στην πλειοψηφία τους έφηβες. Άλλα μέλη της ομάδας κατάφεραν να δραπετεύουν στο Κατάρ.

Οι νεαρές γυναίκες, γνωστές και ως «ονειροπόλες Αφγανές», έχουν κερδίσει διεθνές βραβείο ρομποτικής και πρόσφατα δημιούργησαν έναν νέο αναπνευστήρα για τους ασθενείς της Covid-19 από παλιά εξαρτήματα αυτοκινήτου.

Αφγανές ρομποτική
Φωτογραφία: AP

Το Μεξικό είναι έτοιμο να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν, που ψάχνουν καταφύγιο.

SHARE