γυναίκα με όπλο στην Ουκρανία
Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image
24|02|2022 15:39
SHARE
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πώς οι γυναίκες της Ουκρανίας προετοιμάστηκαν για την εισβολή της Ρωσίας


Αν η κατάσταση στην Ουκρανία έμοιαζε με καζάνι που έβραζε τον τελευταίο καιρό, οι αναταραχές δεν έλειπαν από την ιστορία της περιοχής, με την κριμαϊκή κρίση να είναι μόλις 8 χρόνια μακριά.

Καθώς η Ρωσία είχε αρχίσει να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και τη Λευκορωσία, η απειλή της εισβολής γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη, ξυπνώντας μνήμες στους κατοίκους της.

Η Οκσάνα, που μετακόμισε με τον σύζυγό της στο Κίεβο το 2014, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επανάστασης, συμμετείχε σε ένα σεμινάριο επιβίωσης και αυτοπροστασίας, στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Στο σεμινάριο διοργανώθηκε από την ομάδα Φρουρά των Γυναικών της Ουκρανίας, οι περίπου 200 παρευρισκόμενες πήραν μαθήματα αυτοάμυνας, έμαθαν πώς να πακετάρουν γρήγορα ένα σακίδιο με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και άλλες δεξιότητες που θα τους απέβαιναν χρήσιμες σε περίπτωση πολέμου.

«Ποτέ δεν είσαι έτοιμος για τον πόλεμο, αλλά τουλάχιστον μπορείς να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου για το τι να κάνεις πρώτα», λέει η Οξάνα.

Ταυτόχρονα, στα δάση έξω από το Κίεβο, και με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, γυναίκες και άνδρες πολίτες που ζήτησαν εθελοντικά να μπουν στον ουκρανικό στρατό ξηράς, εκπαιδεύονταν για την πιθανή εισβολή.

γυναίκες εκπαιδεύονται στο Κίεβο
Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image

Η Φρουρά των Γυναικών της Ουκρανίας ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Ολένα Μπιλέτσκα το 2014 για να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και μαθήματα αυτοάμυνας σε γυναίκες -είναι μόνο μία από αρκετές αντίστοιχες ομάδες που δρούσαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Η οργάνωση προσέφερε μαθήματα και εκπαίδευση σε γυναίκες ως το 2018, όταν η ζήτηση των μαθημάτων ελαττώθηκε σημαντικά, μόνο για να ανέβει ξανά κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, υπό την απειλή μιας ρωσικής επέμβασης.

Σύμφωνα με την Μπιλέτσκα, αν και υπολόγιζε να διοργανώσει μια εκπαιδευτική ομιλία για περίπου 50 άτομα, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περίπου 1000 γυναίκες δήλωσαν συμμετοχή, μόνο στο Κίεβο.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, με γυναίκες να ζητούν την διάθεση των μαθημάτων online, ώστε να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν.

Στο άρθρο του ABC News, από το οποίο προέρχονται οι παραπάνω μαρτυρίες, η πλειοψηφία των γυναικών δηλώνει ότι δεν θεωρεί ως άμεσα πιθανή μια ρωσική εισβολή, ακόμη και αν, τις προηγούμενες ημέρες, τα ευρωπαϊκά κράτη συμβούλεψαν τους ομογενενείς και τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα τις διέψευσαν.

Με πληροφορίες από άρθρο του ABC News.

SHARE