Η Νίκη Λινάρδου στην ταινία «υπάρχει και φιλότιμο»
Η Νίκη Λινάρδου στην ταινία «υπάρχει και φιλότιμο»/Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ
FLASHBACK

H Νίκη Λινάρδου με τον δεύτερο σύζυγό της -Η ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου σε ένα σπάνιο κλικ


Η Νίκη Λινάρδου μεσουράνησε στην μεγάλη οθόνη στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα.

Υπήρξε χαρακτηριστική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '60 σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου, του οποίου υπήρξε σύζυγος για δέκα χρόνια. Η Νίκη Λινάρδου ξεκίνησε την καριέρα της σαν χορεύτρια και αργότερα σαν ηθοποιός του θεάτρου, με πρώτη συνεργασία στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ανδρονίκη Κούλα.

Στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο «Μπέμπα Κούλα». Όταν τη γνώρισε ο Αλέκος Σακελλάριος, της ζήτησε να σταματήσει τις εμφανίσεις της στο μουσικό θέατρο για να συμμετέχει στις ταινίες του. Έτσι, η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε με ένα μικρό ρόλο τσιγγάνας στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο». Από το 1956 ως το 1968 έπαιξε σε περισσότερες από 25 κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες οι 13 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις της στις ταινίες  «Ο Ηλίας του 16ου», «Το Ξύλο Βγήκε Απο Τον Παράδεισο», «Θα σε κάνω Βασίλισσα», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Τα Κίτρινα Γάντια», ενώ η πιο χαρακτηριστική από όλες είναι ο ρόλος της ως κόρη του Μαυρογυαλούρου που τον υποδύθηκε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο». 

Για πολλά χρόνια η Νίκη Λινάρδου ασχολήθηκε με την παραγωγή εκπομπών για τη δημόσια τηλεόραση, μουσικών, παιδικών, αλλά και ντοκιμαντέρ. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον τηλεοπτικό παραγωγό και τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη. Ο πολιτικός γάμος έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έμειναν μαζί 10 ολόκληρα χρόνια. 

Δείτε εδώ μια φωτογραφία του ζευγαριού που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντίνου:

Το 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο και πέθανε σε διάστημα μόλις 20 ημερών στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 σε ηλικία 73 ετών.

SHARE