Η αληθινή ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο
Φωτογραφία: Instagram Sofia Vergara
GRISELDA BLANCO

Η αληθινή ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο, της πρώτης γυναίκας διακινητή ναρκωτικών στην οποία το Netflix αφιέρωσε σειρά


Η πρώτη φορά που το όνομα της Γκριζέλντα Μπλάνκο εμφανίζεται οπουδήποτε είναι στη σελίδα των New York Times της 27ης Ιανουαρίου 1976. Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με το κολομβιανό εμπόριο ναρκωτικών και η Μπλάνκο περιγράφεται ως συνεργάτης του καρτέλ που εξήγαγε μαριχουάνα και κοκαΐνη στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη.

Για τις μεθόδους εξαγωγής της γράφουν: «Μια γυναίκα που ντύνει τις κοπέλες που δρουν ως κούριερ με ειδικά σουτιέν και κορσέδες σχεδιασμένους να κρύβουν τα ναρκωτικά μέσα». Στην πραγματικότητα, για την παραγωγή αυτών των ειδικών σουτιέν είχε στήσει επίτηδες ένα εργοστάσιο, που δραστηριοποιήθηκε μεταξύ των δεκαετιών 1970 και 1980, μια από τις λαμπρές ιδέες που είχε για το λαθρεμπόριο και που την έκανε γνωστή στον κόσμο ως «η νονά της κοκαΐνης», «la jefe» (ή κυρία αφεντικό). Μάλιστα, μια από τις λεπτομέρειες που ξέφυγε από τη σελίδα των New York Times ήταν ότι η Μπλάντκο δεν ήταν απλώς συνεργάτης, σύζυγος ή φίλη κάποιου βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά ότι ήταν η επικεφαλής του καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, γι' αυτό και το Netflix μόλις της αφιέρωσε μια τηλεοπτική σειρά, παρουσιάζοντάς την ως μια γυναικεία εκδοχή του Narcos, όχι μόνο επειδή την δημιούργησαν οι ίδιοι οι σεναριογράφοι.

Τον ρόλο της παίζει μια σχεδόν αγνώριστη Σοφία Βεργκάρα από το μακιγιάζ και τα προσθετικά που της έβαλαν για να μοιάζει με την αυθεντική Γκριζέλντα Μπλάνκο.

Η αληθινή ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο

Όταν κυκλοφόρησε αυτό το άρθρο, η Γκριζέλντα Μπλάνκο είχε ήδη επιστρέψει στην Κολομβία, απ' όπου καταγόταν και όπου οι ομοσπονδιακοί των ΗΠΑ δεν μπορούσαν πλέον να τη συλλάβουν. Έτσι συνεχίστηκε η ιστορία της ως μία από τις λίγες γυναίκες που έγιναν ποτέ επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών. Δεν ήταν η σύζυγος ή η φίλη κανενός Γκριζέλντα, αντιθέτως, φρόντιζε πάντα στη ζωή της να είναι επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή της, εν μέρει επειδή πάντα αρνιόταν να μιλήσει στους δημοσιογράφους και να πουλήσει τον εαυτό της. Δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα, πόσους ανθρώπους σκότωσε ή είχε σκοτώσει ποτέ, αν και εικάζεται ότι ο αριθμός τους είναι περίπου 200. Αυτό που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι δολοφόνησε τον δεύτερο πρώην σύζυγό της, τον Αλμπέρτο Μπράβο. Τον πρώτο πρώην σύζυγο τον είχε γνωρίσει όταν εκείνη ήταν 13 ετών και εργαζόταν ως εργαζόμενη στο σεξ σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Μαζί δημιούργησαν ένα πρώτο καρτέλ ναρκωτικών στη μικρή κολομβιανή πόλη όπου ζούσαν, πριν μεταφέρουν την επιχείρησή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετανάστευσαν με πλαστά έγγραφα. Προφανώς, εκείνη τον σκότωσε μετά το διαζύγιο. Ο δεύτερος σύζυγος, από την άλλη, τον σκότωσε κατά τη διάρκεια ενός καυγά, κατά τον οποίο εκείνος πρώτα την πυροβόλησε και εκείνη τελικά τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Και ο τρίτος επίσης: γι' αυτό της έδωσαν το παρατσούκλι «μαύρη χήρα» στην Κολομβία, επειδή κανένας από τους συζύγους της δεν επέζησε μετά τη συνάντησή τους.

AP Images

Εκτός από το λαθρεμπόριο φορτίων ναρκωτικών που τα έβαζε στις ραφές των σουτιέν, η Μπλάνκο χρησιμοποιούσε επίσης κοντέινερ που φόρτωνε επιμελώς σε κολομβιανά πλοία με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μία από τις πιο θεαματικές ληστείες που πραγματοποίησε ήταν η φόρτωση τόνων κοκαΐνης σε ένα πλοίο του 19ου αιώνα, το οποίο η πολιτεία της Κολομβίας θα έστελνε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1976 για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή της. Για την περίσταση, κάθε φιλικό κράτος θα έστελνε ένα δώρο «γενεθλίων» και αυτό ήταν εκείνο που επέλεξε η Κολομβία. Έτσι, μπροστά στα μάτια όλων που παρακολουθούσαν αυτό το σκάφος του 1800 να αποβιβάζεται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, κατάφερε να περάσει λαθραία μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης στις ΗΠΑ, χωρίς καν να μπει στον κόπο να την κρύψει ιδιαίτερα.

Η σκληρή πλευρά της Γκριζέλντα αλλά και η τρυφερή ως μητέρα

Στην πραγματικότητα, η σειρά του Netflix αφηγείται και μια άλλη πλευρά της Γκριζέλντα Μπλάνκο, αυτή της στοργικής μητέρας που κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Μια μητέρα που αγαπά τόσο πολύ την εξουσία και τον έλεγχο, ώστε ονομάζει έναν από τους γιους της Michael Corleone Blanco, ως φόρο τιμής στον Νονό. «Δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα που να έχει προσεγγίσει την εξουσία, τον πλούτο και τον σεβασμό με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η Γκριζέλντα. Κανένας διακινητής, άνδρας ή γυναίκα, δεν έχει εξαπολύσει ποτέ αυτό το επίπεδο τρόμου», δήλωσε στην ιταλική Vogue ο Eric Newman, ένας από τους δημιουργούς της σειράς (ο οποίος δημιούργησε και το Narcos). Ένα ακόμη κοινό σημείο του Narcos με την Griselda, είναι ο Pablo Escobar που φέρεται να έχει πει σε συνέντευξή του ότι ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκε ήταν μια γυναίκα ονόματι Griselda Blanco, το καρτέλ της οποίας επεκτάθηκε σε αδιανόητα μεγέθη και τα μέλη του ήταν γνωστό ότι ήταν βάναυσα και αδίστακτα, θα έβγαζαν από τη μέση όποιον έμπαινε εμπόδιο στις δουλειές τους.

Sofia Vergara

Τελικά η νονά πιάστηκε στο σπίτι της στην Κολομβία, εξέτισε 15 χρόνια στη φυλακή μέχρι που αποφυλακίστηκε. Λίγα χρόνια μετά την αποφυλάκισή της από τη φυλακή, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών ενώ έβγαινε από ένα κρεοπωλείο στο Μεντεγίν.

Καθώς έβγαινε από το κτίριο, ένας δολοφόνος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα την πυροβόλησε δύο φορές, με την ίδια τακτική που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι εκτελεστές της Μπλάνκο στο αποκορύφωμα της δράσης της.

Οι κατηγορίες κατά του Netflix από την οικογένεια της πραγματικής Γκριζέλντα

Η ίδια η Σοφία Βεργκάρα ήταν εκείνη που θέλησε να μεταφέρει στις οθόνες την ιστορία της εμπόρου ναρκωτικών, με την οποία, όπως λέει, μοιράζεται την κολομβιανή υπηκοότητα, το γεγονός ότι είναι μετανάστρια και μητέρα: «Πάντα ονειρευόμουν ότι η Γκριζέλντα θα ήταν σαν τον Tony Soprano. Ξέρεις ότι είναι κακός, αλλά πάντα θέλεις να κερδίσει, σε σημείο που να δικαιολογείς κάποια από τη συμπεριφορά του. Δεν θέλαμε να τη ρομαντικοποιήσουμε ή να την κάνουμε ηρωίδα, γιατί είναι σαφές ότι δεν ήταν. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία: είναι ένας απίστευτα συναρπαστικός χαρακτήρας», έχει πει.

Sofia Vergara

Στην οικογένεια της Γκριζέλντα Μπλάνκο, ωστόσο, δεν άρεσε η τηλεοπτική σειρά, ή μάλλον, δεν ήταν ευχαριστημένοι που δεν ζητήθηκε η γνώμη τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής της σειράς. Γι' αυτό κατέθεσαν αγωγή και ζήτησαν από το Netflix αποζημίωση 50.000 δολαρίων. Προς το παρόν, η Σοφία Βεργκάρα - εκτελεστική παραγωγός - και η ομάδα του Narcos δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτα. Είναι πεπεισμένες ότι η δική τους είναι μια επανερμηνεία που έκαναν για τον χαρακτήρα, συγκρίνοντας τον με τον Άμλετ και τον Μάκβεθ, μια ιστορία εξουσίας και φιλοδοξίας στην οποία η αλήθεια των γεγονότων και η αλήθεια της ιστορίας δεν χρειάζεται να συμπίπτουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μπλάνκο είχε τέσσερις γιους. Οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι της, ο Dixon, ο Uber και ο Osvaldo, ακολούθησαν όλοι τα βήματα της μητέρας τους και έγιναν έμποροι ναρκωτικών, με τον καθένα να πεθαίνει πριν από εκείνη.

Ο μικρότερος γιος της Γκριζέλντα Μπλάνκο, ο Michael, ωστόσο, είναι ακόμα ζωντανός και είναι εκείνος που κατέθεσε την αγωγή εναντίον του Netflix και της Βεργκάρα για τη σειρά.

SHARE