Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι/Φωτογραφία: Nick Knight/Vogue
ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ

Η Mαλάλα στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue: «Γνωρίζω τη δύναμη που κρύβει η καρδιά ενός κοριτσιού»


Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, κοσμεί το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue και δηλώνει: «Γνωρίζω τη δύναμη που κρύβει η καρδιά ενός νεαρού κοριτσιού όταν έχει ένα όραμα και μια αποστολή».

Tο 2014 σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε το νεότερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί ποτέ με Νόμπελ Ειρήνης. Η νεαρή Πακιστανή έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν. Έγινε στόχος επίθεσης στα 15 της εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.

Η Μαλάλα ανάρρωσε, ξεπέρασε τον κίνδυνο και παραμένει ως σήμερα στην Αγγλία, καθώς στην πατρίδα της κινδυνεύει η ζωή της. Παρά τις απειλές που δέχεται, η ίδια συνεχίζει τον πολιτικό ακτιβισμό και αποτελεί πρότυπο για κάθε νέο άνθρωπο.

Το 2017 η Μαλάλα επίσης ανακηρύχτηκε αγγελιοφόρος ειρήνης του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών. Ηταν 19 ετών και η μικρότερη σε ηλικία Αγγελιοφόρος Ειρήνης, την υψηλότερη τιμή που απονέμει ο ΟΗΕ.

Η πορεία της Μαλάλα ως το βραβείο Νόμπελ ξεκίνησε όταν το τοπικό παρακλάδι των Ταλιμπάν έθεσε υπό τον έλεγχό του τη γενέτειρά της στην κοιλάδα Σαβάτ το 2007, όταν εκείνη ήταν μόλις 9 ετών. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την τηλεόραση, τη μουσική και την εκπαίδευση των κοριτσιών, ενώ πυρπόλησαν περίπου 200 σχολεία, όπως ακριβώς έκαναν οι Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, οι οποίοι απέκλεισαν τις γυναίκες από κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.

Αφού ο πακιστανικός στρατός κατάφερε να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την περιοχή στα μέσα του 2009, η Μαλάλα αναδείχθηκε σε σύμβολο της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Το 2012 ένοπλος μασκοφόρος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν η Μαλάλα και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Αργότερα οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Η Mαλάλα στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue:
Φωτογραφία: Nick Knight/Vogue

Η 23χρονη Πακιστανή, γνωστή σε διεθνές επίπεδο με το μικρό της όνομα, μίλησε στην βρετανική Vogue για την ζωή της. Είναι πλέον απόφοιτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά και μάχεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Η δημοσιογράφος Sirin Kale την ρωτάει πώς βλέπει τον εαυτό της σε δέκα χρόνια και εκείνη απαντά: «Αυτή την ερώτηση κάνω στον εαυτό μου κάθε βράδυ. Ξαπλώνω στο κρεβάτι και για ώρες σκέφτομαι ποιο είναι το επόμενό μου βήμα. Δεν ξέρω πού θα ζω, αν θα είμαι στο Πακιστάν ή στην Αγγλία. Θα ζω άραγε μόνη μου ή με τους γονείς μου, όπως κάνω τώρα;».

Η Μαλάλα έγραψε το 2013 την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Με λένε Μαλάλα» και έγινε best seller.

Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος σε ένα σχολείο θηλέων το οποίο κατάφερε να παραμείνει ανοικτό ως τις αρχές του 2009. Όπως εξηγεί στο περιοδικό τής έμαθε να μάχεται κατά της αδικίας. «Ο πατέρας μου πάντα θα αναλάβει δράση όταν νιώθει ότι κάτι δεν είναι σωστό. Ο ακτιβισμός μου ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και επηρεάστηκα από όσα συνέβαιναν γύρω μου, τα οποία ήταν εκτός ελέγχου.

Σήμερα, σε ηλικία 23 ετών δηλώνει ενθουσιώδης για τα πάντα. «Στο πανεπιστήμιο είχα χρόνο για τον εαυτό μου και είχα επιλογές. Από το να πάω στα McDonald's μέχρι να παίξω πόκερ με τους φίλους μου ή να μιλήσω σε κάποια εκδήλωση. Δεν έκανα παρέα με ανθρώπους της ηλικίας μου για πολύ καιρό καθώς ανάρρωνα από τον σοβαρό τραυματισμό μου από την επίθεση».

Ο μεγαλύτερος φόβος της είναι να απογοητεύει τα νεαρά κορίτσια που έχουν βασιστεί πάνω της και δεν έχουν το θάρρος και τη δύναμη να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τα κορίτσια που οι γονείς τους μαζεύουν χρήματα για να πάει ο γιος τους στο σχολείο, τα κορίτσια που τους παντρεύουν με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και τα κορίτσια που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν. Αυτά τα κορίτσια η Μαλάλα σκέφτεται κάθε μέρα...





SHARE