Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία η νεράιδα και το παλικάρι
Φωτογραφία: Finos Film
05|01|2021 11:58
SHARE
ΠΟΙΟΙ ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ;

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ενσάρκωσε τον Ιπποκράτη -Η ξεχασμένη ταινία του 1972 έγινε viral λόγω κορωνοϊού


Μια άγνωστη για πολλούς ταινία με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ρόλο του Ιπποκράτη έγινε πρόσφατα viral λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όταν μιλάμε για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, οι πιο φανατικοί ορκίζονται ότι τις έχουν δει σχεδόν όλες. Εμβληματικές και σπουδαίες για την εποχή παραγωγές θεωρούνται πλέον διαχρονικές αξίες στην ελληνική κουλτούρα και παίζονται ασταμάτητα. Ωστόσο, δεν κουράζουν ποτέ και οι περισσότεροι τις παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια απόλαυση κάθε φορά.

Ωστόσο, στις αμέτρητες ταινίες που γυρίστηκαν στις χρυσές εποχές του ελληνικού σινεμά, όταν τα πιο μυθικά αστέρια μεσουρανούσαν στην εγχώρια υποκριτική σκηνή, σπάζοντας ρεκόρ εισιτηρίων, υπάρχουν και τίτλοι που για πολλούς είναι παντελώς άγνωστοι -ακόμα και αν δηλώνουν ειδήμονες!

Μια από αυτές είναι και το «Ιπποκράτης και Δημοκρατία» του 1972. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αρχαίου Έλληνα ιατρού συναντάμε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Στη σελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαβάζουμε για την υπόθεση του έργου «Η ζωή και οι αγώνες του ιδρυτή της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη, από τη στιγμή που έρχεται σε σύγκρουση με τους πρωτόγονους θεραπευτές του Ασκληπιείου, στην πατρίδα του Κω, μέχρι τη στιγμή που θα τον καλέσει ο Περικλής στην Αθήνα για να καταπολεμήσει ένα φοβερό λοιμό». Μάλιστα, στην ίδια περιγραφή αναφέρεται ότι κατ' απαίτηση της χουντικής λογοκρισίας, ο τίτλος της ταινίας περιορίστηκε σ' ένα απλό «Ιπποκράτης».

Στο πλευρό του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, πρωταγωνιστούν ο Αλέκος Αλεξανδράκης στον ρόλο του Περική, η Μαίρη Χρονοπούλου ως Ασπασία και η νεαρή τότε Κάτια Δανδουλάκη ως Αίγλη.

Το βίντεο όπου ο Περικλής περιγράφει στον Ιπποκράτη τα συμπτώματα του φοβερού λιμού της Αθήνας έγινε πρόσφατα viral λόγω κορωνοϊού. Το απόσπασμα ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube και σε λίγους μήνες συγκέντρωσε πάνω από 130 χιλιάδες προβολές.

Βέβαια, τα συμπτώματα που περιγράφονται και αφορούν στην καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 π.Χ., είναι εφιαλτικά. Τελικά (spoiler alert), ο Ιπποκράτης κατάφερε να βρει τη θεραπεία.





SHARE