H Τάνια Τσανακλίδου στα μαύρα ντυμένη τραγουδάει
Η συγκινητική ιστορία του μοναδικού τραγουδιού/Φωτογραφία: NDP photo agency
13|05|2020 12:20
SHARE
INSIDE INFO

Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού «Μαμά, γερνάω» που ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου


Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού «Μαμά Γερνάω» που ερμήνευσε μοναδικά η Τάνια Τσανακλίδου συγκινεί και τον πιο σκληρό.

Toν Μάιο του 1988, τρία χρόνια μετά το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» με την Aλκηστις Πρωτοψάλτη, το «αχτύπητο» δίδυμο εκείνης της εποχής, ο Σταμάτης Κραουνάκης με την Λίνα Νικολακοπούλου, παρουσίασε άλλον ένα δίσκο «σταθμό», με ερμηνεύτρια, αυτή τη φορά, την Τάνια Τσανακλίδου και τίτλο «Μαμά γερνάω». Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την CBS.

Ο δίσκος κλείνει με μια στιγμή - ντοκουμέντο. Το «Μαμά γερνάω» (σαν «Υστερόγραφο») σε μια διαφορετική εκτέλεση, με το πιάνο και την Τάνια Τσανακλίδου, που ερμηνεύοντας φορτισμένη συναισθηματικά, αφού ήταν η εποχή που είχε χάσει τη μητέρα της, διακόπτει το τραγούδι λέγοντας «δεν μπορώ άλλο». 

«Για μένα ύψιστη επιτυχία δεν είναι οι πωλήσεις, αλλά η επίδραση που έχει ένα τραγούδι, ένας δίσκος, στους ανθρώπους» έχει σημειώσει η Τάνια Τσανακλίδου. Η ανάγκη για μια εξομολόγηση που δεν πρόλαβε να κάνει στη μητέρα της που έχασε, ήταν η έμπνευση για αυτό το θρυλικό τραγούδι. Η ερμηνεία της σε αυτό το τραγούδι ήταν ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής από την ίδια.

Η Λίνα Νικολακοπούλου ήταν τότε 31 χρόνων, ο Σταμάτης Κραουνάκης 33 χρόνων και η Τάνια Τσανακλίδου 36 χρόνων και είχε χάσει πριν λίγο καιρό, τον Νοέμβριο του '86, τη μητέρα της. «Είχαμε γνωριστεί με τα παιδιά και όλο λέγαμε να κάνουμε κάτι μαζί, αλλά δεν καθόταν. Εν τω μεταξύ παθαίνει η μητέρα μου. Νοέμβρης του ’86. Είμαι στα χάλια μου εγώ, δεν θέλω να βγαίνω, να τρώω, περνάω δύσκολα. Ένα βράδυ, αρχές του άλλου χρόνου, με τραβάνε τα παιδιά να πάω στην παράσταση τους, να βγω λιγάκι, και όντως πάω στη «Λεωφόρο Α», όπου τραγουδούσαν η Άλκηστις και η Ελευθερία. Είμαι όμως χάλια. Απαρηγόρητη. Μου λένε πάλι να κάνουμε κάτι μαζί και τους απαντώ, «παιδιά, ούτε δίσκο θέλω, ούτε τίποτα. Το μόνο που θα είχε τώρα νόημα για μένα θα ήταν ένα τραγούδι που θα έλεγα στη μάνα μου ό,τι δεν πρόλαβα να της πω» έχει αποκαλύψει η Τάνια Τσανακλίδου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Παπαστεφάνου, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, επέλεξε να γράψει λίγα λόγια για την ιστορία του θρυλικού αυτού τραγουδιού «Μαμά, γερνάω» στο προφίλ του Facebook.

«Κουβεντιάζοντας με την Τάνια Τσανακλίδου μπροστά στις κάμερες για την εκπομπή «Οι φίλοι μου» το 2001, τής είχα πει πως για μάς που δεν κάναμε οικογένεια, θα λένε ότι ζήσαμε μια πολύ ωραία ελεύθερη ζωή, αλλά ότι θα έχουμε άσχημα γεράματα. «Γιώργο, έξι αδέλφια ήμασταν εμείς, αλλά οι γονείς μου έφυγαν μόνοι» μού απάντησε η Τάνια. Μόνη έφυγε και η δική μου η μητέρα. Θα πήγαινε στη Ρόδο για τις καλοκαιρινές της διακοπές κι εγώ είχα περάσει από το σπίτι της για να την αποχαιρετήσω και να αφήσω και την σακούλα με τα άπλυτα, «που ακόμα δεν ήξερα να πλένω». Το ταξίδι στη Ρόδο έγινε τελικά μια μέρα αργότερα για την κηδεία της στον οικογενειακό τάφο, στο παλιό νεκροταφείο τού Άι Δημήτρη. Ήτανε 1990. Δύο χρόνια πριν, σε έναν από τους ωραιότερους δίσκους τής καριέρας της, η Τάνια Τσανακλίδου είχε τραγουδήσει ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια. «Μαμά γερνάω» σε μουσική, όπως και στα υπόλοιπα τού δίσκου, τού ακούραστου, ανεξάντλητου Σταμάτη Κραουνάκη. Η ίδια η Τάνια είχε παραγγείλει τους στίχους στην Λίνα Νικολακοπούλου και η συγκίνησή της όταν είπε στο στούντιο το τραγούδι, έχει αποτυπωθεί και στο βινύλιο. Αυτό το τραγούδι διάλεξα για την παγκόσμια μέρα τής μητέρας. Το βίντεο το δανείζομαι από την εκπομπή «Μουσικά πορτρέτα», που είχε αφιερώσει στην Λίνα Νικολακοπούλου η Δάφνη Τζαφέρη το 1995. Φυσικά η Τάνια Τσανακλίδου είναι η υπέροχη ερμηνεύτρια, αλλά στην εικόνα βλέπουμε πλάνα και τής Λίνας».

SHARE