Καμίλα Βαλίεβα
Καμίλα Βαλίεβα /Φωτογραφία: AP
KAMILA VALIEVA

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Καμίλα Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε τετραπλό άλμα στο πατινάζ


Η μόλις 15 ετών Καμίλα Βαλίεβα από τη Ρωσία έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όταν κατάφερε να κάνει δύο τετραπλά άλματα.

Είναι η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ, κάτι που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο.

Η νεαρή Βαλίεβα με το sparkly μαύρο-κόκκινο κοστούμι της βγήκε πρώτη τόσο στο σύντομο πρόγραμμα όσο και στο ελεύθερο, δίνοντας τη νίκη στη Ρωσία. Αυτό της δίνει το προβάδισμα για μια υπέροχη performance στο γυναικείο μονό πρόγραμμα της άλλης εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ απέσπασαν το ασημένιο μετάλλιο ενώ η Ιαπωνία τερμάτισε τρίτη κερδίζοντας το χάλκινο.

Η έφηβη Καμίλα είχε κάποιες πτώσεις που όμως ήταν ασήμαντες μπροστά στο επίτευγμά της. Λίγες ώρες πριν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει ένα τέλειο τριπλό άξελ στο σύντομο πρόγραμμά της.

Καμίλα Βαλίεβα
Φωτογραφία: AP

Πρόκειται για την 4η αθλήτρια που πετυχαίνει το δύσκολο άλμα κατά τη διάρκεια Ολυμπιάδας, μετά τη Μιντόρι Ίτο το 1988, την Μάο Ασάντα το 2010 στον Καναδά και την Μιράι Ναγκάσου στη Νότια Κορέα.

Καμίλα Βαλίεβα
Φωτογραφία: AP

Ακόμη 6 αθλήτριες έχουν κάνει τριπλό άξελ σε άλλους αγώνες, με πιο γνωστή την Τόνια Χάρντινγκ των ΗΠΑ.

Καμίλα Βαλίεβα
Φωτογραφία: AP

Τα τετραπλά άλματα είναι ακόμη πιο σπάνια αλλά και δύσκολα στους αγώνες πατινάζ με την Ρωσίδα αθλήτρια να μην πτοείται και να τα καταφέρνει.

Καμίλα Βαλίεβα
Φωτογραφία: AP

Κέρδισε 178.92 πόντους με τον σχολιαστή του NBC να αναφωνεί: «Θεέ μου. Αν αυτή η performance δεν εμπνεύσει όλο τον κόσμο να ξεκινήσει πατινάζ, δεν ξέρω τι μπορεί».

Απολαύστε την:

SHARE