Κέιτ Μπλάνσετ
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
16|02|2023 11:08
SHARE
ΚΕΙΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ

Η Κέιτ Μπλάνσετ για τον Πικάσο και το cancel culture:«Είναι σημαντική η υγιής κριτική»


Η Κέιτ Μπλάνσετ έκανε μια δήλωση σχετικά με την κουλτούρα της ακύρωσης και τον διαχωρισμό του καλλιτέχνη από το έργο του.

Η ηθοποιός είναι υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Tár» όπου υποδύεται μια εξαιρετικά σημαντική και ταλαντούχα μαέστρο που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποιητική συμπεριφορά.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Radio Times, η Μπλάνσετ τόνισε την ανάγκη της υγιούς κριτικής στα έργα τέχνης, αντί για την τάση ακύρωσής τους.

«Αν δεν διαβάσετε παλαιότερα βιβλία, που είναι ελαφρώς προσβλητικά λόγω των όσων λένε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τότε δεν θα αναμετρηθείτε ποτέ με τα μυαλά της εποχής και, μοιραία, θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια», είπε.

«Σκεφτείτε τον Πικάσο. Μόνο να φανταστεί κανείς μπορεί τα όσα γίνονταν μέσα, έξω και γύρω από το ατελιέ του. Αλλά κοιτάζετε τη Γκουέρνικα και λέτε ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης όλων των εποχών; Ναι, είναι γεγονός. Είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιή κριτική ματιά», κατέληξε.

Η πλοκή του «Tár» αγγίζει τόσο θέματα cancel culture όσο και το metoo, θέλοντας, σύμφωνα με την Μπλάνσετ, να σχολιάσει σύγχρονα υπαρξιακά ζητήματα.

Πάντως, η κορυφαία μαέστρος Μαρίν Άλσοπ, με της οποίας την πραγματική ζωή η ταινία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες, δήλωσε ότι προσβλήθηκε «ως γυναίκα, ως μαέστρος και ως λεσβία», ενώ χαρακτήρισε αντι-γυναικείο το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστικός γυναικείος ρόλος φέρει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά για τα οποία είναι γνωστοί άνδρες σε αυτές τις θέσεις.

Με πληροφορίες από το CNN.

SHARE