Κλόι Ζάο
Κλόι Ζάο /Φωτογραφία: AP
OSCARS 2021

Η Κλόι Ζάο έγραψε ιστορία: Εγινε η δεύτερη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας


Η Κλόι Ζάο έγραψε ιστορία καθώς έγινε η η δεύτερη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού.

Η 39χρονη παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία «Nomadland» και είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ''οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί''. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

«Δεν έχω κανένα εγωισμό. Ίσως γιατί μεγάλωσα με την πεποίθηση πως μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να γίνει σκηνοθέτης. Νιώθω συχνά σαν ξένη όπου και να βρίσκομαι, οπότε με γοητεύουν ιστορίες για την ταυτότητα και τη σημασία της πατρίδας. Ενας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να ποτίσει την ιστορία του με ποίηση. Εγώ ποτίζω τη μυθοπλασία με αλήθεια. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».

Η Κλόι Ζάο κατέκτησε και το Όσκαρ για την Καλύτερη Ταινία, παίρνοντας μαζί της δύο βραβεία.

SHARE