κόμικ που εξηγεί γιατί είναι οκ να μη θες παιδιά
Το πρότζεκτ μιας illustrator από τις ΗΠΑ/ Φωτογραφία: katemcdonough.tumblr.com
30|05|2020 11:25
SHARE
COMIC BOOK

Δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να κάνουν παιδιά και μια σκιτσογράφος εξηγεί γιατί αυτό είναι ΟΚ


Η Kate McDonough είναι μια illustrator από τις ΗΠΑ, η οποία αποφάσισε να μοιραστεί μέσα από ένα κόμικ τις σκέψεις της για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά.

Η Kate McDonough ήξερε από μικρή ότι η μητρότητα δεν ανήκε στα σχέδιά της για το μέλλον. Ωστόσο, πάντα απορούσε με την επιφυλακτική στάση που κρατούν μερικοί απέναντι της, όταν παραδέχεται ότι δε θέλει να κάνει παιδιά. Προσπαθώντας λοιπόν να κάνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό το γεγονός ότι δεν έχουν γεννηθεί όλοι για να γίνουν γονείς και κάποιοι πολύ απλά δε θέλουν να γίνουν, η ίδια αποφάσισε να φτιάξει ένα κόμικ, μέσα από το οποίο εξηγεί «γιατί είναι ΟΚ να μη θες να κάνεις παιδιά».

Σε συνέντευξή της στο Bored Panda, ανέφερε ότι, πολλές φορές έχει προσέξει πως κάποιοι αισθάνονται άβολα όταν τους λέει ότι δε θέλει να κάνει παιδιά, ειδικά όταν εκείνοι που τη ρωτούν είναι γονείς οι ίδιοι.

Όσον αφορά στο κόμικ της είπε «Το κόμικ υπογραμμίζει ότι, το μόνο που χρειάζεται είναι να δέχεται κανείς την κάθε απόφαση! Μέχρι και σήμερα, το πιο συνηθισμένο ήταν να ρωτάς κάποιον “πότε θα κάνεις παιδιά;”. Ωστόσο, τελευταία ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι, πράγματι, κάποιοι έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν παιδιά».

«Θα ήταν χειρότερο να γίνω μητέρα ενός παιδιού που δεν θέλω, παρά να απογοητεύσω όσους περιμένουν να γίνω μητέρα»

Η ίδια πρόσθεσε «Είναι καλύτερο να μη ρωτάμε στο άσχετο, αν κάποιος θέλει παιδιά ή όχι. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει για την απόφαση να κάνει ή να μην κάνει παιδιά, καλό είναι να φαινόμαστε υποστηρικτικοί και μόνο τότε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις».

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι μπορεί να μου τα λένε αυτά από ενδιαφέρον, αλλά είναι ενοχλητικό κάποιος να υποθέτει ότι με ξέρει καλύτερα από όσο ξέω εγώ τον εαυτό μου, βασισμένος μόνο στις κοινωνικές επιταγές»

Σχετικά με τα νέα ζευγάρια, η illustrator προτείνει να μην καθυστερούν πολύ τη συζήτηση περί παιδιών «Ακόμα και αν είστε ένα νέο ζευγάρι και δεν έχετε άμεσα στα σχέδιά σας ένα παιδί, μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει καίριο και δύσκολο ζήτημα για τη σχέση σας. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν αν κάποιος από τους δύο θέλει παιδιά και ο άλλος όχι, άλλα καταφέρνουν και κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει. Κάθε σχέση είναι διαφορετική και η επικοινωνία είναι βασική. Κάθε απόφαση είναι σεβαστή».

Κάποιοι λένε ότι η απόφασή μου είναι εγωιστική. Εγώ λέω ότι είναι εγωιστικό να κάνεις ένα παιδί που δεν θέλεις. Κάποιοι λένε ότι είμαι πολύ νέα για να αποφασίσω, αλλά το σκέφτομαι όλη μου τη ζωή. Κάποιοι νομίζουν ότι θα επηρεάσουν την απόφασή μου, αλλά είναι μόνο δική μου η απόφαση.
SHARE